Enstitümüz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Deniz Yılmaz St. Petersburg Devlet Üniversitesi’nde Erasmus+ KA107 Programı Kapsamında Konuk Öğretim Üyesi Olarak Seminerler Verdi

Enstitümüz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Deniz Yılmaz St. Petersburg Devlet Üniversitesi’nde Erasmus+ KA107 Programı Kapsamında Konuk Öğretim Üyesi Olarak Seminerler Verdi.

 

Enstitümüz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Özlem Deniz Yılmaz, Erasmus+KA107 Akademik Personel Ders Verme Hareketliliği Programı kapsamında13-17 Mayıs 2019 tarihleri arasında St. Petersburg Devlet Üniversitesi Doğu (Şarkiyat) Fakültesi Türk Filolojisi Bölümü’nde bulunmuştur.

Öğretim üyemiz Lisans öğrencilerine Türk Dili üzerine dersler vermiş, onlarla Türkçe sohbet etmiş, Türkiye’deki Türkoloji çalışmalarını yürüten kamu kurum ve kuruluşları hakkında bilgi verip Türk Dili ve Edebiyatı alanında eğitim görmek isteyenlerin Türkiye’ye nasıl gelebilecekleri konusunda bilgi vermiştir.

Deniz Yılmaz, Prof. Dr. Viktor Grigoryeviç Guzev ile Yüksek Lisans derslerine de katılmış, öğrencilerle teorik gramer konuları üzerine bilimsel tartışmalara iştirak etmiştir. Bu bilimsel tartışmaların öğrencilerle Türkçe yapılışını memnuniyetle gözlemlemiştir.

Öğretim üyemiz16 Mayıs 2019 tarihinde Doğu Fakültesi Genel Dil Bilimi Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Apollinaria Seygeyevna Avrutina’nın Profesörlük ön savunmasını dinlemiş, 16-17 Mayıs 2019 tarihlerinde ise Türk Filolojisi Bölümü tarafından gerçekleştirilmekte olan“İvanov Konferansları” (İvanovskiye çteniya)’na dinleyici olarak katılıp Türk dili ve edebiyatı üzerine sunulan bildirileri dinlemiş, katılımcılarla sohbet etmiştir.

Ayrıca öğretim üyemiz Türk Filolojisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nikolay Nikolayeviç Telitsin ile iki kurum arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve ortak bilimsel organizasyon ve çalışmaların yürütülmesi gerektiği konusunu ele almıştır.

Özlem Deniz Yılmaz, Erasmus+KA107 Programı kapsamında St. Petersburg Devlet Üniversitesi Doğu (Şarkiyat) Fakültesi Türk Filolojisi Bölümü’ne gerçekleştirdiği ziyareti şu sözlerle değerlendirmiştir:

“Uzun bir aradan sonra Doktora eğitimimi gördüğüm St. Petersburg Devlet Üniversitesi Türk Filolojisi Bölümü’ne tekrar gittim. Doktoradan mezun olduktan sonra bir iki kez gitmiştim, ancak iş güce dalıp arayı bu kadar açtığımı fark etmemişim. Bu program sayesinde tekrar Türkolojinin önemli merkezlerinden biri olan St. Petersburg’da bulunma fırsatı elde ettim. Hem ders verip bilimsel tartışmalara katıldım hem de arkadaşlarımla, hocalarımla, eskiden öğrencim olup şimdi meslektaşım olan insanlarla görüşüp buluşma fırsatı elde ettim. Şehrin kitapçılarını, müzelerini, sevdiğim, dolaşmaktan zevk aldığım yerlerini ziyaret ettim.

Üniversitede Türk Diline merakın her geçen gün arttığını memnuniyetle öğrendim. Şimdiki Türk Filolojisi Bölümü öğrencilerini, 1997-2004 yılları arasında benim de Türkçe derslerine girdiğim öğrencilerle kıyaslarsam söyleneni anlama ve konuşma bakımından Türkçelerinde gözle görülür bir ilerlemenin olduğunu açıkça gördüm. Bunda, sanırım, televizyon ve internetin de büyük bir payı var. Bölümde herkesin, öğrenciler dahil, Türkçe konuşuyor olması çok sevindiriciydi. Öğrenciler Türkiye’ye, Türk diline, edebiyatına ve tarihine büyük ilgi duyuyor. Türkçeyi öğrenme konusunda çok istekliler. Türkiye ve Türk üniversiteleriyle temasların daha sıkı ve verimli olmasını istiyorlar.Türkiye hükûmeti ve üniversiteleri bence bu ilgiye karşılık vermeli.Bilindiği üzere, St. Petersburg Devlet Üniversitesi Türkoloji araştırmaları sahasında, özellikle teorik çalışmalar alanında da tanınan bir üniversite. Türkoloji üzerine yazılmış sayısız çalışma var. Bu yüzden bizim de Rusçayı bilmemiz ve üniversitelerimizde Rusça eğitim ve öğretimine ağırlık vermemiz gerekiyor. Bence ülkemizi Türkolojinin merkezlerinden biri sayıyorsak bunu kesinlikle yapmalıyız.”

HIZLI ERİŞİM