Medine Müdafaası ve Fahreddin Paşa Konulu Konferans Düzenlendi

Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen Medine Müdafaası ve Fahreddin Paşa adlı konferans, 15.02.2018'de Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda yapıldı.

Programın açılış konuşmasını Yrd. Doç. Dr. Mehdi Genceli yaptı. Programda Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu "Medine Müdafaası ve Fahreddin Paşa" isimli kitabı hakkında bilgilendirmede bulundu. Tarihimizin az bilenen simalarından biri olan Medine Müdâfii Fahreddin Paşa için, "Üstün askerî meziyetleri yanında vatanperverliği, mütedeyyin ve vakur duruşuyla Türk-İslam tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır." şeklinde kouştu. Prof. Beyoğlu, "Fahreddin Paşa, I. Dünya Savaşı’nda İngilizlerle işbirliği yapan Şerif Hüseyin İsyanı’na karşı İslam’ın mukaddes beldesi Medine’yi ve              Hz. Peygamber’in mübârek Ravza-yı Mutahhara’sını 2,5 yıl büyük fedakârlıklarla Arap-İngiliz ortak güçlerine karşı her türlü yokluğa katlanarak savunmuş ve teslim etmemiştir. Hatta 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Mütârekesi’nden sonra da Medine’yi teslime razı olmamıştır. Ancak emrindeki bazı subayların kendisine karşı direnişi üzerine Araplara teslim olmak zorunda kaldı. Medine Müdâfaası, Türk-İslam âlemi nazarında Türk Milleti’nin vatan saydığı mukaddes yerleri savunmadaki kararlılığı ve titizliği göstermesi bakımından I. Dünya Savaşı içinde müstesna bir yere sahiptir." dedi.

Program sonunda Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot tarafından Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu'na plaket takdimi yapıldı.