Enstitümüzden Dr. Öğr. Üyesi Mehdi Genceli Kazan Federal Üniversitesinde Erasmus+ KA107 Programı Kapsamında Konuk Öğretim Üyesi Olarak Seminerler Verdi

Enstitümüzden Dr. Öğr. Üyesi Mehdi Genceli Kazan Federal Üniversitesinde Erasmus+ KA107 Programı Kapsamında Konuk Öğretim Üyesi Olarak Seminerler Verdi

Enstitümüz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Mehdi Genceli Erasmus+KA107 Akademik Personel Ders Verme Hareketliliği programı kapsamında15-19 Nisan 2019 tarihleri arasında Kazan (İdil Boyu) Federal Üniversitesi Filoloji ve Kültürlerarası İletişim Enstitüsünde bulundu.

Öğretim üyemiz 15-19 Nisan 2019 tarihlerinde Kazan Federal Üniversitesinde verdiği seminerlerde Türkiye’de Türkoloji incelemelerini yürüten kuruluşları ve bu kuruluşların çalışmalarını tanıtmış, ayrıca kendi bilimsel alanı olan Yeni Türk Edebiyatı kapsamındaki çeşitli konularda bilgiler vermiş ve Türk-Rus edebi ilişkilerini irdelemiştir. Öğretim üyemiz, KFÜ Filoloji ve Kültürlerarası İletişim Enstitüsü lisans ve yüksek lisans öğrencilerine seminerler vermenin yanı sıra adı geçen enstitünün eğitim-öğretim dönemleri içinde her cuma akşamı düzenlediği halka açık ücretsiz Türkçe dil kursuna da konuk olarak katılarak kurs öğrencileri ile Türkçe sohbet etmiştir.

Öğretim üyemiz ile Kazan Federal Üniversitesi Filoloji ve Kültürlerarası İletişim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Radif Zamaletdinov arasında bir görüşme gerçekleşmiş, bu görüşme esnasında enstitülerimiz arasındaki işbirliği meseleleri ele alınmıştır.

Öğretim üyemiz, Erasmus+KA107 programı kapsamında KFÜ Filoloji ve Kültürlerarası İletişim Enstitüsüne gerçekleştirdiği ziyareti şu sözlerle değerlendirdi: “Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’ı ilk defa gördüm. Türk dünyasının çok önemli bilim ve kültür merkezi olan bu tarihî şehri tanımak, müzelerini, tarihî mekânlarını gezmek, Kazan Tatar Türkleri ile sohbet etmek benim için unutulmaz bir tecrübe oldu. Kazan’ın bir öğrenci şehri olduğunu gözlemledim ve bu açıdan Eskişehir’e benzettim. Kazan’da birçok yüksek eğitim kuruluşu bulunmaktadır. Bunlar arasında özellikle Kazan Federal Üniversitesinin Rusya’nın çeşitli bölgelerinden ve birçok yabancı ülkeden gelen öğrenciler için bir çekim merkezi olduğu anlaşılmaktadır. Kazan Federal Üniversitesinde Rusya Federasyonu hükûmeti bursunu kazanarak öğrenim gören Türk öğrencilerle de tanıştım. Bu öğrencilerin gayretini ve Rusya Federasyonu hükûmetinin burs vererek onları desteklemesini takdir ettim. Filoloji ve Kültürlerarası İletişim Enstitüsü öğretim üyeleri ile tanışıp bilgi ve tecrübe paylaşmamız iki taraf için de çok faydalı oldu diyebilirim. Adı geçen enstitünün Türkoloji bölümü öğretim üyelerinin birçoğunun temiz Türkçe konuşması ve Türkçeyi kendi gayretleriyle öğrenmiş olması beni çok etkiledi. Bölümün öğrencileri Türkiye’ye, Türk diline, edebiyatına ve tarihine büyük ilgi duyuyorlar ve Türkçeyi öğrenme konusunda büyük heves ve arzu içindeler. Türkiye ile temasların daha sık ve daha verimli olmasını arzuluyorlar. Türkiye hükûmetinin ve üniversitelerinin Kazanlı öğrencilerin bu ilgisine karşılık vermek, onları desteklemek ve teşvik etmek için daha fazla çaba göstermesi gerektiği sonucuna vardım”.

HIZLI ERİŞİM