13.05.2023 - 19.05.2023

Editör: Cafer MUSTAFALI

18 Mayıs 2023

Azerbaycan, Gürcistan’daki Türk Okulları İçin Öğretmen Yetiştirecek

Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakanı Giorgi Amilakhvari’nin daveti üzerine Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Emrullayev başkanlığındaki heyet 18 Mayıs tarihinde Gürcistan’ı ziyaret etti. Giorgi Amilakhvari ve Bakü’den gelen heyet arasında gerçekleşen toplantıda iki ülke arasında eğitim alanında iş birliğinin mevcut durumu ve gelecekteki beklentileri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Azerbaycanlı bakan Emin Emrullayev, Gürcistan’daki Türk okullarında okutulan ders kitaplarının ve öğretmenlerin niteliklerini iyileştirme konularına değindi. Yapılan resmî açıklamada “Türk ve Gürcü dillerinde eğitim veren her iki ülkedeki okulların faaliyetleri ve bu okullar için karşılıklı ders kitaplarının hazırlanması” konusu üzerinde faydalı fikir alışverişi yapıldığı ifadelerine yer verildi.

Bakanlıktaki görüşmelerin ardından her iki ülkenin yüksek öğretim kurumları arasındaki bağların güçlendirilmesi ve geliştirilmesi açısından önem arz eden anlaşmalar imzalandı.

Azerbaycanlı bakan Gürcü tarafıyla yaptı görüşmelerden sonra basına verdiği açıklamada şunları kaydetti:

“Genel mutabakat, özellikle ders kitaplarının içeriği ve uyarlanması konusunda iş birliğinin geliştirilmesi gerektiği yönünde oldu. Gürcistan’da yaşayan soydaşlarımızın dillerini, kültürlerini ve kimliklerini korumaları ve geliştirmeleri açısından eğitimin rolüne vurgu yapıldı. Görüşmede öğretmen yetiştirme konusunu ayrıca ele aldık. Kazak Öğretmen Okulu’nun ADA Üniversitesi tarafından yeniden kurulmasının ardından meslektaşlarımıza burada oluşan koşullar hakkında bilgi verdik. Bu kurumun Gürcistan’da faaliyet gösteren Türkçe eğitim veren okulların öğretmenleri için de iyi fırsatlar yarattığına vurgu yaptık.”

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

16 Mayıs 2023

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunun Gürcistan’dan Geçen Kısmı Ulaşıma Kapatıldı

16 Mayıs tarihinde Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının Gürcistan kısmı süresiz olarak kapatıldı.

Gürcistan Demiryolları İdaresi, demiryolunun kapatılma nedenini, yolun “Marabda-Kartsakhi” bölümündeki yapım aşamasının hızlandırılması ve projenin kısa sürede tamamlanması gerektiğinden dolayı olduğunu açıkladı.

2022 yılında Azerbaycan, Türkiye ve Türkmenistan cumhurbaşkanlarının üçlü zirvesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin tamamlanması için 100 milyon dolar ek kaynak sağlanacağını duyurmuştu.

Temeli 2007 yılında atılan hat, 30 Ekim 2017 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gürcistan eski Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili’nin katılımıyla deneme amaçlı kargo taşımacılığına açılmıştı. Söz konusu demiryolunun Gürcistan’dan geçen kısmının taşıma kapasitesinin artırılması için çalışmalar devam ediyor. Bu bağlamda hattın bugüne kadar yaklaşık %86’sının tamamlandığı ifade ediliyor.

Büyük stratejik öneme sahip demiryolunun 2024 yılında büyük bir törenle açılışının yapılması ve tam imkânlarıyla faaliyete başlaması planlanıyormuş.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 24.05.2023 16:46:38 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM