22.07.2023 - 28.07.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Elif UZUNAĞAÇ

26.07.2023

İran İçişleri Bakanı Ahmad Vahidi , Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Hicabi Kırlangıç Görüştü

İran içişleri bakanı, Türkiye’nin Tahran büyükelçisi ile yaptığı görüşmede, İran ile Türkiye arasındaki bağların güçlendirilmesinin tüm İslam dünyasının ve bölgenin çıkarına olduğunu değerlendirdi.

Ahmad Vahidi ve Hicabi Kırlangıç ​​26 Temmuz 2023’te Tahran'da bir araya gelerek görüşmelerde bulundu.

İki ülke arasındaki mevcut ilişkileri ve anlaşmaları hatırlatan Vahidi, yabancı uyruklular, organize suçlarla mücadele ve silah kaçakçılığı gibi konularda iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Aras Nehri meselesinin önemine dikkat çeken Vahidi, iki ülkenin sınır vilayetleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çalışma grubu oluşturulması çağrısında bulundu.

İranlı bakan, son zamanlarda İsveç ve Danimarka’daki Kur'an-ı Kerim’e yapılan saygısızlığa atıfta bulunarak, İran ve Türkiye'nin İslam dünyasının ve bölgenin iki önemli kanadı olduğunu belirtti.

Hicabi Kırlangıç ​​ise, Türkiye'nin İran ile ilişkilerinin tarihsel ve kültürel ortaklıklar nedeniyle uzun soluklu ve dostane olduğunu söyledi.

Kırlangıç, Türkiye’nin İran ile çeşitli alanlardaki işbirliğinin genişletilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca sınır ticareti, güvenlik, işe gidip gelen vatandaşlar ve terörle mücadele alanlarındaki etkileşimi güçlendirme çağrısında bulundu. Ayrıca, bu yılın başlarında meydana gelen deprem sırasında Türkiye hükümetine ve halkına yardım ettiği için İran İslam Cumhuriyeti'ne teşekkür etti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

28.07.2023

İran Yeni Ankara Büyükelçisi Muhammed Hasan Habibullahzade, Güven Mektubunu Recep Tayyip Erdoğan’a Sundu

İran İslam Cumhuriyeti’nin yeni Ankara Büyükelçisi Muhammed Hasan Habibullahzade, 27 Temmuz 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Habibullah, bu görüşmede Erdoğan’a güven mektubunu sundu. Erdoğan, Muharrem Ayı’na ve Aşure’ye dikkat çekerek, İslam toplumlarının beraberliğinin bir sembolü olarak değerlendirdi.

Türkiye ile İran arasındaki çeşitli işbirliği alanlarına da değinen Erdoğan, ticari ve ekonomik işbirliğini geliştirmenin önemine vurgu yaparak iki ülke arasındaki 30 milyar dolarlık ticaretin gerçekleşmesini yakın gördüğünü ve yetkililerin ticaret engellerini kaldırılması ve bu rakamın gerçekleşmesi için çaba göstermesini istedi.

Habibullahzade, İran-Türkiye ilişkilerini geliştirmeye yönelik, iki ülke kurumlarının ana gündeminin, ekonomik ve ticari alanlarda ilişkileri geliştirilmesi olduğunu aynı zamanda bölgesel ve uluslararası siyasi konularda işbirliği ve mutabakat sağlanması olduğunu ifade etti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 09.08.2023 21:41:11 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM