27.05.2023 - 02.06.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Elif UZUNAĞAÇ

02.06.2023

Ramazan Arıtürk Vatan Yahut Kırım Adlı Eseri İle İlgili Kırım Haber Ajansına Röportaj Verdi

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Dr. Öğretim Üyesi olan Ramazan Arıtürk, Kırım Haber Ajansına kitabı Vatan Yahut Kırım eseriyle ilgili röportaj verdi.

Kırım Tatar Türklerine yardım etmek ve oradaki sivil toplum örgütleriyle çalışmak için 1993 yılında Kırım’a gittiğini anlatan Arıtürk, bu nedenlerle 2 yıl Kırım'da kaldığını açıkladı. Arıtürk, “Kırım’da yerleşimcilere Türkiye’den gelen yardımların dağıtılması, eğitim faaliyetlerine destek olunması, dini hizmetler, yıkılmış olan camilerin onarılması, restorasyonu veya yeniden cami inşa edilmesi gibi birtakım faaliyetler içerisinde bulunduk. Ayrıca gönüllü olarak da ben Büyük Onlar milli mektebinde hocalık yaptım. Hem Türkçe hem de din dersi öğretmenliği yaptım" ifadelerini kullandı.

Kırım’da bulunduğu süre boyunca anılarını günlüğüne kaydettiğini söyleyen Arıtürk, yazdığı notları yıllar sonra babasının evinin bir köşesinde bulduğunu anlattı. Kırım Haber Ajansı’nın “Kitapta yer verdiğiniz veya yer vermediğiniz sizi en çok etkileyen olay neydi?” sorusuna Arıtürk şu şekilde cevap verdi:

“Aralık ayında milli mektebe gittim. Orada öğretmenlik yapıyorum. Cuma günleri de Cuma namazı kılıyorum, sürgünden insanlar yeni dönmüş, zulmün ve baskının diğer adı olan kocaman bir Sovyetler Birliği yıkılmış insanlar atalarının dinine, kültürüne, inancına geri dönmeye çalışıyorlar.

Orada Kırım Tatar meclis ve din cemiyeti başkanı Reşat Ağa vardı. Dedim ki, ‘Reşat Abi spor salonunda Cuma namazı kılıyoruz, ezanı da içeride okuyoruz, biz bu ezanı dışarıda okuyalım. Burada insanlar ezan sesi duysun’. Şimdi Türkiye açısından, hepimiz açısından şu anda dışarıda ezan okunması çok bir anlam ifade ediyor mu? Mutlaka anlamı var ama artık rutin hale geldiği için çok da dikkat ettiğimizi düşünmüyorum. Ama onlar için çok anlamı olduğunu gördüm.

Bize birtakım zorluklar çıkarırlar mı acaba diye Reşat abi ve orada bulunan bölgenin önde gelenleri ile düşündük ama sonuçta dışarıda ezanın okunmasına karar verdik ve ses sistemi kurduk.

Ertesi gün saat 12.30 gibi ezan vakti geldi. Reşat Abi ders verdiğim sınıfın kapısını çaldı, içeri girdi ve ‘Vakit tamam Ramazan hoca’ dedi. Birlikte okuldan dışarıya çıktık. Yüzlerce insan var dışarıda aralarında yeni doğmuş bebekler, gençler, çocuklar, yaşlılar var... Bir an için galiba kötü bir şey mi oluyor burada diye düşündüm. ‘Reşat Abi bu insanlar niye toplandı?’ dedim.' Biliyor musun Ramazan Hoca bu insanlar Canköy’den, Kurman’dan çevredeki illerden, çevreki köylerden geldi. Bu insanlar bir kez dahi olsa çocuklarımız ezan sesi duysun diye geldiler. Onlar için bu ezanı okuyacaksın Ramazan hoca’ dedi bana. İşte o gün hayatımda ağlayarak okuduğum ilk ezan oldu”.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 05.06.2023 23:34:15 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM