06.05.2023 - 12.05.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Elif UZUNAĞAÇ

08.05.2023

Özbekistan’da Erken Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Yapılacak

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, cumhurbaşkanının görev süresini beş yıldan yedi yıla çıkaran son anayasa değişikliklerinin ardından erken cumhurbaşkanlığı seçimlerini duyurdu. Erken seçim tarihi henüz açıklanmadı. Ancak Özbekistan yasalarına göre, Mirziyoyev'in 8 Mayıs'ta erken seçim ilan etmesinden sonraki iki ay içinde seçimlerin yapılması gerekiyor.

Mirziyoyev bu haberi açıklarken, cumhurbaşkanlığı süresinin kalan üç buçuk yılından “kendi rızasıyla” istifa ettiğini söyledi.

Özbekistan cumhurbaşkanı, kararın anayasa değişikliklerinin ardından “hükümetin tüm organları” arasında dengenin sağlanması ve anayasa değişikliklerinin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli olduğunu söyledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

10.05.2023

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan ve Macaristan Türk Devletleri Coğrafya Konseyi’ni Kurdu

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan ve Macaristan, Türk Devletleri Coğrafya Konseyi'nin (GSTS) kurulması için 9 Mayıs’ta Taşkent’te bir anlaşma imzaladı. Merkezi Özbekistan'ın başkentinde olacak olan konseyin üç yıllık temsilciliğine Oybek Norinbaev seçildi.

Toplantıda, GSTG’nin temel amacının Türkçe konuşan ülkeler arasındaki “coğrafya, yerel tarih ve ilgili bilimler alanında ortak faaliyetler yürütme çabalarını birleştirmek ve bu alandaki bilimsel başarıları geniş çapta yaymak, doğa koruma sorunlarını belirlemek ve aktif olarak” güçlendirmek olduğu açıklandı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 14.05.2023 22:52:43 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM