ULUSLARARASI "TÜRK SAVAŞ ESİRLERİ" SEMPOZYUMU

BASIN BİLDİRİSİ

Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü ve Sultanbeyli Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Türk Savaş Esirleri Sempozyumu 14 Mart 2017’de Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde, tertip heyeti adına Doç. Dr. Yüksel Çelik’in açılış konuşmasıyla başladı.

İki gün süren sempozyumda Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat ve Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin konuklara hitap etti. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot’un başkanlığını yaptığı açılış oturumunda Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran ve Doç. Dr. Abdülhamit Avşar tebliğlerini sundular.

Konusu itibariyle alanında bir ilk olan ve Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesinde iki farklı salonda gerçekleştirilen sempozyumun ikinci gününde İtalya, Gürcistan, Rusya, Azerbaycan, Belarus ve Türkiye’den alanında uzman pek çok isim tarafından Kafkasya’dan Afrika’ya, Balkanlardan Venedik ve İspanya’ya kadar geniş bir coğrafyada Türk savaş esirlerinin hikâyeleri uluslararası akademik bir platformda ele alındı.

Sempozyumda sunulan tebliğlerin 2017 yılı içerisinde yayımlanarak akademik camianın istifadesine sunulacağını belirten tertip heyeti, konvansiyonel tarih yazıcılığının nispeten ihmal ettiği esaret bahsi ve savaşların en ağır sonuçlarını yüklenen esirlerin trajik dramatik hikâyelerini ortaya koymanın önemine dikkat çekerken, bu uluslararası toplantının edebiyat, sosyoloji ve müzik gibi farklı alanlarda yapılacak sempozyumlara öncülük etmesini ümit ettiklerini, bu suretle eksik parçaların bir araya getirildikçe Türk savaş esirleri konusunda ciddi bir akademik ve kültürel birikimin sağlanacağını ve bu alandaki bilgi zafiyetinin tedricen giderileceğini ifade ettiler.

Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 28.03.2017 16:34:11 tarihinde güncellenmiştir.