12.08.2023 - 18.08.2023

Baykar, Çin Medyası’nda 

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun resmi web sitesi olan "Çin Askeri Sitesi" Bayraktar ile ilgili Çinli uzmanlar tarafından kaleme alınan bir haber yayımladı. "Baykar Örneği Üzerinden Türk İnsansız Hava Araçlarının Gelişimine Bakış" başlıklı makalede şu ifadelere yer verildi:

Türkiye, NATO'nun ikinci en büyük ordusuna sahip olup Orta Doğu bölgesindeki tek NATO ülkesi olmasına rağmen son yıllarda ABD ve diğer NATO ülkeleri ile Suriye konusunda sürekli çatışmış, hatta Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almak için 2,5 milyar dolar harcamıştır. ABD, Türkiye'nin F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programından çıkarılacağını ve Türk savaş sanayinin ileri teknoloji elde etmek için önemli bir fırsatı kaçırdığını açıklamıştır. Almanya, Kanada ve diğer ülkeler de Türkiye'nin savunma sanayisine sürekli müdahalede bulunmaya çalışmıştır. Bu yüzden Baykar firması bu süreçte bir süreliğine sıkıntılı bir döneme girmiştir.

Bu krizi çözmek için Türk ordusu, karşı önlemler almak amacıyla inisiyatif alarak dikkatini Kazakistan'a çevirmiştir. Orta Asya'da Sovyetler Birliği'nden en fazla "miras" alan ülke olarak Kazakistan, neredeyse eksiksiz bir askeri imalat sanayine sahip olup bir zamanlar "dünyanın dördüncü nükleer gücü" olmuştur. Bununla birlikte, bölgesel dış jeopolitiğin sürekli kötüleşmesi ve ekonomik gidişatın sürekli gerilemesi ile Kazakistan, defalarca reformlar yoluyla havacılık endüstrisini canlandırmaya çalışsa da kalkınma yöntemleri hiçbir zaman net olmamıştır. Bu nedenle Kazak hükümeti, Türkiye'nin sunduğu zeytin dalını hızla tutmuştur.

Kazakistan Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakanlığı'nın verilerine göre, 10 Mayıs 2022 tarihinde Kazakistan, Türk askeri teknoloji firmasıyla Türkiye'nin "Anka" İHA'sı için montaj hattı ve lojistik destek hizmet sistemi vermeyi kapsayan bir askeri teknik işbirliği protokolü imzaladı.

Bu anlaşmanın imzalanması, iki ülke arasında insansız hava araçlarının ortak üretimi, teknik destek, bakım ve personel eğitimi konularında derinlemesine işbirliğini teşvik etmiştir. Kazakistan, Türkiye'den sonra dünyada "Anka" üretim üssüne sahip ilk ülke olmuştur. Kazakistan’da ilgili alanlarda teknolojik iyileştirme yapılması ve üretim kapasitesinin geliştirilmesinde önemli rol oynamıştır. Bu hamle, Türkiye'nin bir müttefik olarak büyük samimiyetini de göstermektedir.

Sürekli başarılar kazanan şirketler yoktur; yalnızca durmadan zamana uyum sağlayan şirketler vardır. Dış dünyadan gelen siyasi kısıtlamalarla karşı karşıya kalan Türk askeri teknoloji şirketleri, "bir arada kalarak kenetlenme" yoluyla sürdürülebilir büyüme için bir dönüm noktası aramaktadır.

Ünlü "Davidow Yasası"na göre, pazarda hakim bir konum elde etmek isteyen herhangi bir şirket, yeni nesil ürünler geliştiren ilk şirket olmalıdır. Baykar gibi küçük ölçekli bir şirket için zorlu pazar rekabetinde hayatta kalmanın tek yolu, zorluklarla yüzleşmek, yenilik yapmaya cesaret etmek ve sürekli olarak pazar ortamına göre geliştirme stratejilerini ayarlamaktır.

2021'de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "On Yıllık Uzay Planı"nı açıkladığında, Baykar’ın adı da bu firmalar arasında yer almaktadır.

Baykar, kurulduğu günden bu yana Türk savunma sanayisinin kartviziti haline gelmiştir. Erdoğan, bu genç insansız hava aracı şirketini çok takdir etmektedir. Bir medya röportajında, Türkiye'de kaç tane yerli İHA'nın konuşlandırıldığı sorulduğunda, muhabirin sorusunu kendinden emin bir şekilde, "Yeterince var." diyerek yanıtlamıştır.

Gelecekte, Baykar'ın ihtişamını sürdürüp sürdüremeyeceğini ve temsil ettiği Türk İHA sektörünün nasıl gelişeceğini bekleyip göreceğiz.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 20.08.2023 23:24:26 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM