24.04.2023 - 28.04.2023

 Çin Askeri Sitesi , TCG Anadolu’yu Sayfasına Taşıdı!

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun yegane resmi web sitesi olan  “Çin Askeri Sitesi’nde”  Çinli Uzman Shi Han Juan tarafından kaleme alınan Dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu  ile alakalı  bir haber yayımladı.  Makalede , TCG Anadolu’nun özelliklerine de yer verildi. Türkiye'nin ilk SİHA gemisi “TCG Anadolu Resmen Hizmete Girdi” başlıklı makalede şu ifadelere yer verildi:

Türkiye Askeri Güç Olma Hayalini Gerçekleştirmek İstiyor”

Türkiye, Asya ile Avrupa  kıtasının birleştiği noktada yer alır, güneye doğru Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya yayılır, Karadeniz’e olan girişi ve Akdeniz geçidini korur. Stratejik konumu çok önemlidir. Türkiye, askeri güç olma hayalini gerçekleştirmek için deniz muharebe gücünü geliştirmeye büyük önem vermektedir. Türkiye'nin yapmayı planladığı iki hafif İHA uçak gemisinden ilk kez hizmet verecek olan "TCG Anadolu", İspanyol donanmasının  amfibi hücum gemisi "Juan Carlos I" temelinde geliştirilmiştir. 2016 yılında inşasına başlanan savaş gemisinin, 2018 yılında omurgası atıldı ve 2019 yılında testler için denize açıldı. TCG Anadolu 231 metre uzunluğunda, 32 metre genişliğindedir. Maksimum 28000 ton deplasmana sahiptir. Şu anda Türkiye'nin en büyük savaş gemisidir. Büyüklüğü ve tonajı, İtalyan Donanması'nın hafif uçak gemisi "Garibaldi"  ve İngiliz İnvincible uçak gemisinden fazladır.

“Türkiye’nin Büyük Hamlesi”

Türkiye son yıllarda donanma inşasına hız vermiş ve deniz gücünü sürekli olarak  geliştirmiştir.TCG Anadolu’nun hizmete girmesi, Türkiye'nin askeri teknolojilerde hakim noktaları  ele geçirmek için yaptığı bir diğer büyük hamledir. Basında çıkan haberlere göre  Türk ordusu , "TCG Anadolu ile daha geniş bir yelpazede askeri faaliyetler yürütebilecek ve çevre bölgelere olan etkisi daha da artacaktır.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TCG Anadolu’nun Türkiye'nin dünya çapındaki askeri ve insani operasyonlarını yürütmesini sağlayacağını söyledi.

Ancak Türkiye'nin ve dünyanın ilk drone taşıyıcısı  olan  "TCG Anadolu" hala çözülmesi gereken birçok sorunla karşı karşıyadır .Öncelikle, dronların  park etme ve taşıma  verimliliğinin iyileştirilmesi gerekiyor. 'Kızıl Elma' , katlanabilir kanat tasarımına sahip olmadığı için boyutları hafif bir savaş uçağına eşdeğerdir. Sınırlı bir alanda verimli bir şekilde depolama ve taşıma yapmak önemli bir zorluktur. İkinci olarak İHA'ların gemiye iniş- kalkış yapması sorununun çözülmesi  gerekiyor. Şu anda “Bayraktar TB3 SİHA “ ve "Kızıl Elma"  halihazırda uçuş testi aşamasındadır. Süzülerek kalkış, savaş gemisi durdurma , otonom kalkış ve iniş gibi teknolojileri henüz test edilmedi .Üçüncüsü, SİHA gemisinin  savaş kabiliyetinin daha da geliştirilmesi gerekiyor. "TCG Anadolu"nun taşıdığı iki tip İHA'nın muharebe kabiliyetleri F-35B'ye göre çok daha düşüktür,  hava muharebelerine  giremez  ve modern hava savunma silahlarının saldırılarına karşı daha savunmasızdır. Yüksek beka kabiliyetine sahip değildir.

“Türkiye’nin Statüsünü Güçlendirecektir”

Bununla birlikte, "TCG Anadolu"nun hizmete girmesi, Türkiye'nin bölgesel bir güç olarak statüsünü daha da güçlendirecektir. Türkiye'nin geleneksel büyük uçak gemisi yerine hafif insansız hava aracı geliştirmeyi tercih ettiğini belirtmekte fayda var. Bu modelin avantajı, teknik ve finansal eşiklerinin nispeten düşük olmasıdır. Uçak gemisi sahibi olmak isteyen ancak sınırlı kapasitede güce sahip ülkeler için Türkiye'nin yaklaşımı büyük bir referans değeri taşıyor ve birçok ülkenin onu takip örnek almasına neden olabilir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 01.05.2023 20:22:30 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM