01.04.2023 - 07.04.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

04.04.2023

Paşinyan ve Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Alexey Overchuk Görüşmesi

4 Nisan 2023’de buluşan iki liderin buluşması hakkında Ermenistan başbakanlığından aktarılanlara göre Ermenistan ve Rusya birlikte işbirliği yapmaktan duydukları memnuniyetleri belirtmişlerdir. 

İki liderin konuşmasından aktarılan kısa kesitler ise şöyledir: 

Paşinyan; "Ermenistan Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu temsilcileri arasında yüksek yoğunlukta temaslarımız olduğunu memnuniyetle belirtmeliyim. Buna rağmen daha dinamik temaslara ihtiyaç var …” 

Alexey Overchuk: “ … Rusya Federasyonu ile Ermenistan Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler son 30 yılda bugünkü halini almıştır ve asırlık bir geçmişe sahiptir.  Ekonomik krizler, küresel ticaret ve ekonomik sistemdeki değişiklikler de dahil olmak üzere çeşitli zorluklarla çok kere karşılaşmıştır. Buna rağmen ekonomik alanda işbirliğimizi güçlendirmeye devam ediyoruz ve geçen yıl karşılıklı ticaret artışına dair çok iyi belirtiler elde ettik. Rusya'dan Ermenistan'a yapılan yatırımlar da iyi gidiyor. Avrasya Ekonomik Birliği ekonomisinin bir parçası olarak Ermenistan ekonomisinin kaydettiği başarıdan gerçekten memnunuz ve bu konuda birliğin sağladığı avantajlar kesinlikle görülüyor."

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

06.04.2023

Devlet Gelir Komitesi, Türkiye ile sınır kontrol noktasının işletilmesine hazırlanıyor

Ermenistan, Ermenistan-Türkiye sınırının üçüncü ülke vatandaşlarına açılması halinde gümrük işlemlerinin sorunsuz bir şekilde uygulanabilmesi amacıyla hazırlık çalışmalarını yürütüyor. 

Ermenistan Devlet Gelir Komitesi Başkanı Rustam Badasyan "Üçüncü ülke vatandaşları ve diplomatik pasaport sahipleri için devam eden müzakereleri biliyorsunuz. Şimdi de diğer devlet kurumlarıyla birlikte, nihai karar verildiğinde sınır noktasının bir an önce faaliyete geçmesi ve oradaki gümrük işlemlerinin sorunsuz bir şekilde uygulanması için hazırlık çalışmaları yürütüyoruz" dedi.

Ermenistan ve Türkiye, 2023 turizm sezonunun başına kadar üçüncü ülke vatandaşlarına ve diplomatik pasaport sahiplerine sınırı açma konusunda anlaştılar.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ermenistan AB üyesi ülkelerle diyaloğu arttırma girişimlerinde 

Ermenistan’ın 3-7 Nisan 2023 dış politikasındaki temaslar incelendiğinde Romanya, Almanya, İtalya ile diplomatik düzeyde ilişkilerde bulunduğu ve işbirliğini arttırma yoluna gittiği görülmektedir. Ermenistan Başbakan Yardımcısı ile Almanya Büyükelçisinin görüşmesinden sonra Başbakan Yardımcısı Khaçatryan, ikili ilişkilerin gelişmesine güvendiğini belirtmiş, Alman ortaklara Ermenistan'ı destekledikleri için teşekkür etmiştir. Alman Kalkınma Bankası'nın desteğiyle Ermenistan'da hayata geçirilen projelerin önemini vurgulamıştır. 

Ermenistan Ekonomi Bakanı ve İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakan Yardımcısı arasında bir görüşme gerçekleşmiştir. Ermenistan Ekonomi Bakanı, işbirliğinin yürütülebileceği Ekonomi Modernizasyon Programı ve Gagarin Yatırım Projesini konuklara tanıtmıştır.

Ermenistan Dışişleri Bakanı ve Romanya Dışişleri Bakanı arasında görüşme gerçekleşmiş ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine yeni bir ivme kazandırılmıştır.

Bunun yanı sıra Ermenistan tarafından bölgede AB’nin bulunmasının barış ve istikrarın gelişmesi açısından önemli olduğu belirtilmiştir. Ermenistan-AB siyasi ve güvenlik diyaloğu ve Ermenistan-AB Kapsamlı ve Genişletilmiş Ortaklık anlaşmasının etkin bir şekilde uygulanması ise konuşulan diğer konular arasındadır. 

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 07.04.2023

Erivan'da Gümrük Birliği toplantısı

Gümrük Birliğine üye devletler arasında gerçekleşen 41. toplantı Erivan’da yapılmıştır. Ermenistan, Rusya, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan gümrük hizmetleri temsilcileri ile Avrasya Ekonomik Komisyonu heyeti bir araya gelmiş ve gümrük işleri ile ilgili 22 karar imzalanmıştır. 

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 10.04.2023 13:51:39 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM