30.09.2023-06.10.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

3 Ekim 2023

Ermenistan Ulusal Meclisi Roma Statüsü’nü onayladı

Ermenistan Ulusal Meclisi Roma Statüsü'nü onayladı. 60 lehte, 22 aleyhte ve 0 çekimser oy ile Roma Statüsünün kabul edildiği açıklanmıştır. 

Ayrıntılı bilgi için bk.

3 Ekim 2023

Hakob Arshakyan: Rusya’ya karşı düşmanca bir eylem hedeflemiyoruz

Ermenistan Cumhuriyeti Ulusal Meclisi Başkan Yardımcısı Hakob Arshakyan, Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü'nün onaylanması ve sonrasında Rusya ile olan ilişkiler hakkında yaptığı konuşmasında:  “Rusya ile ilişkilerimize her zaman büyük önem veriyoruz. Bu ilişkilerin karşılıklı saygı, onur ve birbirlerine karşı yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi ilkelerine dayalı olması çok önemlidir. Rusya'ya karşı düşmanca bir eylem hedeflemiyoruz. Bu projenin Ermenistan'ın çıkarına olduğunu ifade ettik. Görünen gerginlik geçicidir ve eminim ki açıklığa kavuşturulacak ve aşılacaktır” demiştir. 

Ayrıntılı bilgi için bk.

4 Ekim 2023

Paşinyan: Azerbaycan 3 ilkeye bağlılığını tekrar teyit ederse barışa kısa bir zaman kaldı diyebiliriz

Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan barış sürecinin devamı için gereken üç ilke sunmuştur. Birincisi, Ermenistan ve Azerbaycan birbirlerinin 29.800 kilometrekare ve 86.600 kilometrekarelik toprak bütünlüğünü tanıması, İkincisi, Alma Ata deklarasyonunun sınır belirlemede esas olması ve Ermeni tarafına göre sürecin 1975 haritaları esas alınarak yürütülmesi gerektiğidir. Üçüncü ilke ise iletişimin açılmasını ifade ediyor ve buna göre sürecin ülkelerin egemenliği, yargı yetkisi, yasama, eşitlik ve karşılıklılık ilkesi temelinde gerçekleşeceği belirtiliyor. Paşinyan bu ilkeleri tekrarladıktan sonra: “Azerbaycan bu ilkelere bağlılığını kamuoyu önünde yeniden teyit ederse, pratikte barış anlaşmasının imzalanmasının yalnızca kısa bir süre meselesi olduğunu düşünebiliriz” demiştir. Paşinyan ayrıca Ermenistan'ın yukarıdaki üç ilkeye bağlılığını teyit ettiğini belirtmiştir.

Ayrıntılı bilgi için bk.

5 Ekim 2023

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Granada’da bir araya geldi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi çerçevesinde Granada’da bir araya geldi. Toplantı sonunda bir ortak bildiri yayınlandı. Ermeni basınında ve Avrupa Komisyonunda açıklandığı üzere bildiride hem Ermenistan'ın hem de Azerbaycan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiği açıklanmıştır. Bildiride Azerbaycan’ın operasyonu kınanmış, Ermenistan’ın 29.800 km2, Azerbaycan'ın ise 86.600 km2 toprak bütünlüğü olduğu yinelenmiştir. AB ve Ermenistan’ın omuz omuza durduğu ifade edilmiş ve Von der Leyen’in ayrıca komisyonun, bütçe desteği olarak kullanılmak üzere Ermenistan'a yönelik yıllık programından 15 milyon avro tahsis etmek için fon seferber ettiği duyurulmuştur. Önemli projelerin uygulanmasına yönelik çabaların da arttırılacağı açıklamıştır. Haberlerin detayları bağlantılardadır.

Ayrıntılı bilgi için bk.

Ayrıntılı bilgi için bk.

6 Ekim 2023

Ermenistan, Kırgızistan'da başlatılan KGAÖ askeri tatbikatlarına katılmıyor

Ermenistan, 6 Ekim'de Kırgızistan'da başlayan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün düzenlediği askeri tatbikatlara katılmacak. Diğer beş KGAÖ üyesi ülkelerinin katılımıyla yapılacak tatbikatların bir hafta süreceği ifade edilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 11.10.2023 12:15:43 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM