24.04.2023 - 28.04.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

25 Nisan 2023

Erivan'da Nemesis Anıtı Açıldı

25 Nisan’da törenle açıldığı belirtilen Nemesis Anıtı Ermeni Basınında yer buldu. Nemesis Anıtı’nın Sözde Ermeni Soykırımı ve 1918 Ermenistan-Azerbaycan olaylarıyla ilişkilendirilen yetkilere suikast düzenleyen Ermenilerin anısına açıldığı ifade edilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Nemesis Anıtı ismini Nemesis Operasyonundan almaktadır.  Nemesis kelimesinin etimoloji ise Yunan mitolojisine dayanmakta, Yunan intikam tanrıçası olarak bilinmektedir.

Arkasında Ermeni Devrimci Federasyonu/Taşnak Partisi’nin olduğu Nemesis operasyonu, Ermeni tehciri ile ilişkilendirilen Osmanlı Devletinin siyasi ve askeri yetkililerine ve bunun yanı sıra yine 1918 yılında gerçekleşen Rusya iç savaşı sırasında Ermeni-Azerbaycan çatışmasında Ermenilerin öldürülmesi ile suçlanan Azerilere karşı 1920lerin başlarında gerçekleştirilen suikastları içermektedir. Osmanlı Siyasi Yetkililerinden Talat Paşa,  Said Halim Paşa, Cemal Paşa, Cemal Azmi (Trabzon Eski Valisi) ve Bahattin Şakir Bey bu suikastlar sonucunda öldürülmüşlerdir.

Nemesis Operasyonları 1920’lerde yapılırken, benzer suikastların 1970-1990’larda  ASALA terör örgütü tarafından devam ettirildiği görülmektedir.

Ermenistan güncel politik söylemlerinde bölgesel barışı öne çıkarmaktadır. Buna rağmen Nemesis Anıtı’nın açılması fiili olarak göstermektedir ki Sözde Ermeni Soykırımı Ermenistan’da gündemde tutulmaya devam etmektedir. Nemesis Operayonu ile gerçekleştirilen suikastların failleri anısına açıldığı belirtilen anıt Türkiye-Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşme süreci ile bağdaşmamaktadır.

Bu sebeple anıtın açılması Türk yetkili mercileri tarafından kınamıştır.

25 Nisan 2023

Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Paruyr Hovhannisyan'ın Avrupa Parlamentosu Üyesi Loucas Fourlas ile görüşmesi

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Parlamentosu Üyesi arasındaki görüşmede Güney Kafkasya'daki güvenlik durumuna ilişkin konulara değinildiği belirtilmiştir. Bunun yanı sıra AB misyonunun önemi vurgulanmış, Ermenistan-AB ortaklık gündemi ile ilgili konuşulmuştur.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

26 Nisan 2023

Ermenistan Basınında Syunik Havalimanı’nın Kullanılması ile İlgili Açıklama

1990'lardan beri kapalı olduğu belirtilen Syunik Havalimanı’na 2017’de özel bir jetin inmesi haricinde hiçbir uçuşun gerçekleşmediği ve o zamandan sonra ilk uçuşun 26 Nisan tarihinde gerçekleştiği ifade edilmiştir.

Bu uçuşun gerçekleşmesi Ermenistan Basınında tarihi bir an olarak nitelendirilmiştir. Bununla birlikte Syunik havaalanı Ermenistan-Azerbaycan sınırı yakınlarında bulunmasıyla dikkat çekmektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

27 Nisan 2023

Ermenistan ve Azerbaycan Arasında Görüşme Yapılması Planlanıyor

Rusya dışişleri bakanlığın açıklaması ve Ermenistan dışişleri bakanlığının teyitlemesi ile kesin tarihi henüz belli olmayan Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanları düzeyinde Rusya'da bir görüşme yapılması üzerine anlaşıldığı bildirildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

27 Nisan 2023

Ermenistan Basınında Türkiye’deki Nükleer Santralinin İlk Yakıt Töreni

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sağlık sorunları nedeniyle Akkuyu nükleer santralinin nükleer yakıt ikmal törenini online izleyeceği ve perşembe günü yapılması planlanan tüm seçim öncesi etkinliklerini de iptal ettiği belirtildi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de, "Akkuyu" nükleer santralinin nükleer yakıt ikmal törenini video bağlantısıyla izleyeceği ifade edildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 03.05.2023 13:45:10 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM