08.07.2023 - 14.07.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

10 Temmuz 2023

Ermenistan Cumhuriyeti Ulusal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Sargis Khandanyan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Meclisi'nin Oturumunun Genel Kurulunda

Ermenistan basının aktardığına göre: Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Meclisi oturumu genel kurulunda Ermenistan Cumhuriyeti Ulusal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Sargis Khandanyan bölge ilişkilerine dair yorumlarda bulunmuştur. Khandanyan,  “Bölgedeki tüm ülkelerin bir arada yaşama formülü bulması durumunda Güney Kafkasya bölgesinin geleceğinin barışçıl ve istikrarlı olabileceğine inanıyorum” demiştir. Bunun tek yönlü bir çabayla olmayacağını sözlerine ekleyen Khandanyan, Azerbaycan ile müzakerelere barışçıl bir şekilde dahil olduklarını iddia etmiştir. Bununla birlikte tüm komşularla bir arada yaşamanın bir formülünün bulunması gerektiğini tekrarlayarak, Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin önemine değinmiş, normalleşme süreci içerisinde önkoşulsuz normalleşme için Ermenistan'ın olumlu adımlar attığını söylereyerek Türkiye’nin de çaba göstermesini beklediklerini ifade ettiği görülmektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

12 Temmuz 2023

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan Dağlık Karabağ ile İlgili Açıklama

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Laçin Koridoru’ndaki kontrol noktası için Azerbaycan’ı suçlayıcı açıklamalarda bulunulduğu görülmektedir. Dışişleri bakanlığının iddialarına göre Dağlık Karabağ bölgesini diğer bölgelerle birleştiren Laçin Koridoru Azerbaycan tarafından hukuka aykırı bir şekilde tutulmaktadır. Bunun 9 Kasım üçlü deklarasyonu, çeşitli parlamentolarda alınan kararlar ve BM Uluslararası Adalet Divanı'nın 22 Şubat ve 6 Temmuz tarihli hukuken bağlayıcı kararlarına uymadığı iddia edilmiştir. Uluslararası toplumun Uluslararası Adalet Divanı'nın Laçin Koridorunun açılmasına ilişkin 22 Şubat ve 6 Temmuz tarihli hukuken bağlayıcı kararlarını uygulamak için uygun araçları hayata geçirilmesini bekledikleri de dışişleri bakanlığı tarafından açıklanmıştır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

12 Temmuz 2023

Özbekistan Cumhurbaşkanı ile Ermenistan Başbakanı Arasında Telefon Görüşmesi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi dolayısıyla Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile telefon görüşmesi yapmış ve kendisini tebrik etmiştir. Ermenistan-Özbek ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik konular hakkında da görüşülmüştür.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

12 Temmuz 2023

Ermenistan Dışişleri Bakanlığının Ermenistan-Azerbaycan Sınırı ile İlgili Görüşmesi Hakkında Basın Açıklaması

12 Temmuz'da Ermenistan Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Arasındaki Devlet Sınırının Sınırlandırılması ve Sınır Güvenliği Komisyonu ile Ermenistan Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Arasındaki Devlet Sınırının Sınırlandırılmasına İlişkin Devlet Komisyonu'nun dördüncü toplantısı Ermenistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Mher Grigoryan ve Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev'in başkanlığında Ermenistan Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti sınırında gerçekleştirildi.

Komisyonların bir sonraki toplantısının tarihini ve yerini çalışır durumda belirleme konusunda anlaştıkları duyurulmuştur.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

13 Haziran 2023

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın başkanlığında, Akademik Şehir projesi görüşüldü

Ermenistan’da Devlet Eğitimi Geliştirme Programı'nın 2030'a kadar olan dönemi için önemli hedefler konulmuş, 4 üniversitenin dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına girmesi, yabancı öğrenci sayısının en az iki katına çıkarılması hedefler arasına konulmuştur. Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Akademik Şehir inşaat projesinin önemine vurgu yaparak, stratejik öneme sahip olduğunu belirtmiştir. Kurulacak Akademik Şehrin nerede olacağı görüşülmektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

14 Temmuz 2023

AGİT’in Bir Sonraki Toplantısını Erivan’da Yapmasına Karar Verildi

AGİT Parlamenterler Meclisi'nin 30 Haziran-4 Temmuz tarihleri ​​arasında düzenlenen toplantısında sonbahar oturumunun Kasım ayında Erivan'da yapılmasına karar verildiği duyurulmuştur. Ermenistan Cumhuriyeti Ulusal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Sargis Khandanyan, Ermenistan’ın AGİT oturumlarından birine ilk kez ev sahipliği yaptığını söylemiş ve bunun önemine değinmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 17.07.2023 15:11:12 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM