22.07.2023 - 04.08.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

24-25 Temmuz 2023

Ermenistan-Azerbaycan Arası Sorunla İlgili Paşinyan’dan Açıklamalar

Ermeni basınında 24 Temmuz 2023 tarihinde çıkan habere göre Fransız Gazetesi Le Monde’ye konuşan Paşinyan, Ermenistan’ın bölgede kalıcı bir barışı sağlamak için çabaladığını, Güney Kafkasya'da kalıcı barışın önemli küresel faydalar sağlayabileceğine inandığını söylemiştir. Bununla birlikte bir barış anlaşmasının ana hatları şekilleniyor olsa da, onu gerçeğe dönüştürmek için önemli engeller var diyen Paşinyan, Dağlık Karabağ çevresinde, başta Laçin koridorunun Ermenistan için önemine değinerek bu bölgelerin Azerbaycan tarafından engellendiği ve kısıtlandığı iddialarında bulunmuştur. Azerbaycan’ın kasıtlı olarak Dağlık Karabağ’daki yaşamı zorlaştırdığını ve Ermeni esirleri pazarlık aracı olarak kullanıldığını iddia eden Paşinyan uluslararası toplumun kararlı adımlar atması gerektiğini söylemiştir. Bununla birlikte 25 Temmuz’da Moskova’da Azerbaycan ile yapılan görüşmede konuşan Paşinyan aynı zamanda Brüksel'deki toplantıda Ermenistan ve Azerbaycan’ın birbirlerinin toprak bütünlüğünü karşılıklı olarak tanıma konusunda anlaştıklarını belirtti. Sözlerine İran İslam Cumhuriyeti ve Gürcistan ile ilişkilerimizin normal bir şekilde geliştiği ve gelişmeye devam etmesi gerektiği anlayışıyla Azerbaycan ile barış antlaşmasının imzalanması ve Türkiye ile ilişkilerin düzenlenmesi bir zarurettir diyerek devam ettiği görülmektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

27 Temmuz 2023

Dağlık Karabağ'a 19 tırla 361 ton insani yardım gönderildi

Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan Dağlık Karabağ'a gönderilen 19 tırın içindekilerden bahsederek, un, makarna, şeker, bebek maması, ilaç vb. gibi insani yardım malzemeleri olduğunu belirtmiştir. Gönderilen tırların Azerbaycan tarafından Dağlık Karabağa girişine izin verilmediğini iddia ederek suçlayıcı ifadelerde bulunmuş, bu uygulama anlaşılmaz ve kabul edilemez demiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

31 Temmuz 2023

Vardan Sarkisyan Dağlık Karabağ’a Gönderilen İnsani Yardımların İçeri Alınmadığı İddiasında Bulundu

Sarkisyan, Ermenistan'dan Dağlık Karabağ'a gönderilen 360 tonluk insani yardımın sınıra ulaşmasının üzerinden 6 gün geçtiğini ve Dağlık Karabağ girişinde bekletildiğini iddia etmektedir. Sarkisyan ayrıca Rus barış gücü birliklerinden de yanıt alamadıklarını ifade etmiş, yasadışı bir kapatma olduğu iddialarında bulunmuştur.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

4 Ağustos 2023

Ermenistan Dağlık Karabağ Konusunu Uluslararası Platformlara Taşıyor

Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca Ermeni basınında göze çarpan haberlerden bir kısmı Ermenistan’ın yönetimindeki kişilerin Dağlık Karabağ hakkında yaptığı yorumlardır. Bu yorumlar özellik Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’a giden insani yardımları engellediği ve insanların mağduriyet yaşadıklarını iddia etmektedir. Bu söylemler sıklıkla Batılı ülkeler ile yapılan görüşmelerde tekrarlanmaktadır. Benzer bir şekilde 4 Agustos’ta Ermeni basınındaki habere göre Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vahe Gevorgyan’ın, 3 Ağustos’ta  BMGK’de Azerbaycan’ı ambargo uygulamakla suçladığı görülmektedir. Haberle ilgili ayrıntılar ilgili linkte yer almaktadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 09.08.2023 21:26:54 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM