05.08.2023 - 11.08.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

10.08.2023-11.08.2023

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan Dağlık Karabağ ve Laçin Koridoru Hakkında Uluslararası Temaslarda Bulundu

Bu hafta Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan’ın Dağlık Karabağ ve Laçin koridoru ile ilgili uluslararası temaslarda bulunduğu görülmektedir. Mirzoyan, Macaristan, İrlanda, BAE,  Kuzey Makedonya, Malta, Güney Kore dışişleri bakanları ile görüşmüştür. Genel olarak Laçin Koridorunda abluka uygulandığı, bunun hukuka aykırı olduğu ve sonucunda Dağlık Karabağ’da insani krize yol açtığı iddialarında bulunduğu görülmektedir. Görüşmelerinde uluslararası ortaklarla ortak adımlar atılması gerektiğini vurgulamıştır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

10.08.2023

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Azerbaycan'ı barışı sağlamak için tarihi fırsatı yok edecek adımlar atmaktan kaçınmaya çağırdığını söyledi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ'daki insani krizin derinleştiği, 2022'den itibaren Azerbaycan’ın Laçin Koridorunu yasa dışı bir şekilde bloke ettiği iddialarında bulundu. 15 Haziran itibariyle Dağlık Karabağ’a insani yardım malzemelerinin ulaşmasının engellediği ile ilgili Azerbaycan’ı suçlayan Paşinyan, Laçin Koridorunun açılmasının mevcut durumda en iyi çözüm olduğunu söyledi. Ermenistan’ın barış gündemine olan bağlılığını yeniden teyit ettiğini sözlerine ekleyerek, Azerbaycan’ın barışın tesisindeki tarihi fırsatı kaçırmaya yönelik adımlar atmaması gerektiği düşüncesini ileri sürmüştür.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

11.08.2023

Katolikoslardan Dağlık Karabağ’a Destek

Tüm Ermeniler Katolikosu II. Karekin ve Kilikya Büyük Evi Katolikosu I. Aram’ın Davit Ishkhanyan ile telefon görüşmesinde bulunduğu Ermeni basınına yansımıştır. Habere göre iki katolikos da Dağlık Karabağ’da halkın kendi kaderini tayin hakkının yeniden tesis edilmesi yönünde yürütülen çalışmalara tam desteklerini ifade etmişlerdir. Ermeni Apostolik Kilisesinin her zaman Dağlık Karabağ halkının yanında olacağına dair teminat vermiş ve yakın işbirliğine hazır olduklarını ifade etmişlerdir.

Ermeni Kilisesinin kurulmasından itibaren Katolikoslar siyaset ile yakından ilgilenmişlerdir. Bugün de verilen bu destek ifadeleri siyasetten tamamen bağımsız olmadıklarını göstermektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

12.08.2023

Ermenistan Cumhuriyeti, olağanüstü bir oturum düzenleme talebiyle BM Güvenlik Konseyi'ne başvurdu

Ermenistan Cumhuriyeti, Dağlık Karabağ'ın ablukaya alındığı iddiası ve orada bir insani kriz yaşandığı söylemleri ile BM Güvenlik Konseyine başvurmuştur. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamalarında ifade edilenlere göre

Ermenistan'ın BM Daimi Temsilcisi Mher Margaryan, BM Güvenlik Konseyi Başkanı'na hitaben yazdığı mektupta Azerbaycan'ın eylemlerini, 9 Kasım 2020 tarihli üçlü deklarasyonun ve uluslararası insancıl hukukun ihlali olduğunu söyleyerek Azerbaycan’ı suçlamış, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasından birincil sorumlu organ olarak BM Güvenlik Konseyi'nin müdahalesini talep etmiştir. Sert eleştirilerde bulunan Margaryan’ın mektubu ile ilgili açıklama, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı sitesinde yer almaktadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 16.08.2023 13:58:47 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM