20.05.2023 - 26.05.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

22 Mayıs 2023

Paşinyan, Azerbaycan ile Müzakerelerin Barışa Varmasını Umduğunu Söyledi

22 Mayıs tarihinde bir basın toplantısı düzenleyen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın konuşmaları Ermeni basınında yer bulmuştur. Basında Paşinyan’ın Ermenistan’ın  güvenliğini sağlamak için komşularla ilişkilerin normalleştirilmesi gerektiğini  ve barış koşullarının ilerletilmesi gerektiğini belirttiği ifade edilmiştir. Sözlerinde Ermenistan ve Azerbaycan'ın birbirlerinin toprak bütünlüğünü -sırasıyla 29.800 kilometrekare ve 86.600 kilometrekare- tanımasına yer vermiş ve ülkelerin bunu yaparken Dağlık Karabağ Ermenilerinin hak ve güvenliklerini sağlanması gerektiğini belirtmiştir.

Paşinyan SSCB Ordusu Genelkurmay Başkanlığı'nın 1975 haritasının iki ülke sınırlarını belirlemede  temel teşkil edebileceğini öne sürmektedir.

Bu doğrultuda Paşinyan, Dağlık Karabağ'ın da dahil olduğu 86.600 kilometrekarelik Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanımaya hazır olduklarını ifade etmiş, ancak Dağlık Karabağ Ermenilerinin hakları ve güvenliği konusuna özellikle değinerek bu konunun Bakü-Stepanakert/Hankendi diyaloğunda tartışılması gerektiğini sözlerine eklemiştir.

Hankendi ile Bakü arasında Dağlık Karabağ'daki Ermenilerin hakları ve güvenliği konusunda doğrudan görüşmeler için uluslararası garantiler oluşturulması gerektiğine de değinmiştir. Paşinyan sözlerine çeşitli muhaliflerin kendilerini eleştirdiğini fakat iki şeye mutlaka karşı olduğunu söylemiştir. Bu iki şeyi ise anklav toprak  ve Ermeni topraklarından geçen koridorlar olarak belirtmektedir.

Buna ek olarak Paşinyan görevlerinin, müzakereleri bir an önce tamamlamak ve bir barış antlaşması imzalamak olduğunu dile getirerek, Azerbaycan tarafından bir dönüş beklendiğini de sözlerine eklemiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

22 Mayıs 2023

Mirzoyan, Azerbaycanla Barış Hakkında Konuştu

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Washington müzakerelerinin ayrıntılarına değinmiş, görüşmelerde tarafların birbirlerinin endişelerini, niyetlerini ve fikirlerini anladığını söylemiştir. Dışişleri Bakanı ayrıca Ermenistan'ın Güney Kafkasya'da uzun süreli, istikrarlı ve onurlu bir barış tesis etme taahhüdünü yinelemiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

23.05.2023

Ermenistan Hükümeti ve Dağlık Karabağ Yetkilileri İstişareleri

Parlamento Üyesi Artur Hovhannisyan 23 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Ermenistan Hükümeti'nin Azerbaycan ile her müzakereden önce ve sonra Dağlık Karabağ yetkilileriyle istişarelerde bulunduğunu söyledi.  Bu görüşmelerde Karabağ yetkililerine danıştıklarını ifade etmiştir.

Ermeni makamlarının amacının, Ermenistan'ın 29.800 kilometrekarelik egemen, uluslararası kabul görmüş topraklarını ve Dağlık Karabağ'da yaşayan Ermenilerin hak ve güvenliklerini sağlamak olduğunu belirtmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

24 Mayıs 2023

Ermenistan ve Azerbaycan karşılıklı olarak yerleşim bölgelerinin varlığını kabul etti

Başbakan Nikol Paşinyan, Ermenistan ve Azerbaycan yerleşim bölgelerinin varlığını siyasi düzeyde karşılıklı olarak kabul ettiklerini, ancak bu konuda yasal düzeyde nihai bir anlaşma olmadığını belirtmiştir.

 Ermenistan, Brüksel'de kaydedilen ve Azerbaycan'ın 86,6 bin kilometrekaresini tanıdığı anlaşmayı yeniden teyit etmiş ve Azerbaycan'ın da Ermenistan'ın 29,8 bin kilometrekaresini tanıdığını teyit etmesini beklediklerini söylemiştir. Bu bütünlüğü neden tanıdığını ise şu sözlerle açıklamıştır: Azerbaycan açıklamalarında Ermenistan'ın kendi toprak bütünlüğünü tanımadığını, eğer Ermenistan Azerbaycan'ın 86.6 bin kilometrekare olduğunu tanımıyorsa, o zaman Ermenistan'ın 29 bin 800 kilometrekare olduğunu da Azerbaycan'ın tanımadığını söylüyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

25.05.2023

Laçin Koridoru'nun Rus barış güçlerinin kontrolü altında olmalı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Yüksek Avrasya Ekonomik Konseyi Zirvesinde 9 Kasım tarihli üçlü bildiriye göre, Laçin Koridoru'nun Rus barış güçlerinin kontrolü altında olması gerektiğini, başka hiç kimsenin üzerinde kontrol uygulamaması gerektiğini söyledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

22 Mayıs 2023

22 Mayıs'ta Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, İngiltere'nin Avrupa İşleri Bakanı Leo Docherty ile bir araya geldi

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve İngiltere'nin Avrupa İşleri Bakanı Leo Docherty arasındaki konuşmada iki ülkenin işbirliği konularına değinilmiş ayrıca bölgesel güvenlik de ele alınmıştır. Konuşamada Laçin Koridoru'nun son durumu ile ilgili Mirzoyan’ın eleştirel söylemleri görülmektedir. Mirzoyan sözlerine bölgede kapsamlı ve uzun vadeli bir çözüm için, tüm sorunları güç kullanmadan veya güç tehdidi olmaksızın çözme taahhüdünün, karşılıklı tanımaya dayalı sınır çizme sürecinin uygulanmasının altını çizmek isterim diyerek devam etmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 05.06.2023 23:00:52 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM