07.10.2023-13.10.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

8 Ekim 2023

Rus barış güçleri Dağlık Karabağ’daki gözlem noktalarını kapatıyor

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus barış güçlerinin Dağlık Karabağ'ın Martuni ve Martakert bölgelerinde iki gözlem noktasını kapattığını bildirdi. Geçtiğimiz haftadan beri Rus barış güçleri Dağlık Karabağ bölgesindeki çeşitli gözlem noktalarını kapatmaya başlamıştır.

Rus Barış Güçleri 19 Eylül’den itibaren 7 gözlem noktası ve 15 geçici gözlem noktasını kapatmıştır.

Ayrıntılı bilgi için bk.

Ayrıntılı bilgi için bk.

10 Ekim 2023

Nikol Paşinyan, Bişkek'te düzenlenecek BDT ülkeleri liderleri toplantısına katılmayacak

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 13 Ekim'de Bişkek'te yapılacak BDT ülkeleri liderleri toplantısına katılmayacak. Zirvede liderlerin ticaret ve ekonomik alanda iş birliğini de içeren geniş bir gündemi tartışması bekleniyor.

Ayrıntılı bilgi için bk.

11 Ekim 2023

Paşinyan, Roma Statüsüne ilişkin Putin'le görüştüklerini anlattı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenistan'ın Roma Statüsü'nü onaylamasına ilişkin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e söylediklerini aktardı.Tüzüğün onaylanmasının Rusya'ya karşı atılmış bir adım olarak görüldüğünü söyleyen Paşinyan, bunun Ermenistan ile Rusya arasındaki ilişkilerle hiçbir ilgisinin olmadığı belirtti. Son dönemde Rusya'nın Ermenistan'a karşı tutum değiştirme ve Batı’ya yönelme iddialarında bulunduğunu fakat hiçbir tutumun değişmediğini söyledi. Ermenistan’ın Kapsamlı ve Genişletilmiş Ortaklık Anlaşması çerçevesinde Avrupa Birliği ile ilişkilerini geliştirmeye devam ettiğini, fakat Rusya ile ilişkilerde de süregelen hiçbir şeyi değiştirmediklerini belirtti. 

Ayrıntılı bilgi için bk.

Ayrıntılı bilgi için bk.

11 Ekim 2023

Ermenistan, egemenlik ve yargı yetkisine dayanarak Azerbaycan ve Türkiye'nin yollarını açmaya hazır

Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenistan'ın egemenlik, yargı yetkisi ve karşılıklılık ilkesine dayanarak Azerbaycan ve Türkiye'ye yolları açmaya hazır olduğunu, bunun da üçüncü bir gücün Ermenistan Cumhuriyeti'nin hiçbir bölgesi üzerinde kontrol sahibi olmaması gerektiği anlamına geldiğini belirtti. Ermenistan Cumhuriyeti'nin bölgesel iletişimin açılmasına hazır ve istekli olduğunu söyleyen Paşinyan, “Ermenistan, egemenlik, yargı yetkisi, eşitlik ve karşılıklılık ilkesine dayanarak Azerbaycan ve Türkiye'nin yollarını açmaya hazırdır; bu, üçüncü bir gücün Ermenistan Cumhuriyeti'nin hiçbir bölgesi üzerinde kontrol sahibi olmaması anlamına gelir. Ermenistan Cumhuriyeti sınırlarını geçerken, Ermenistan Cumhuriyeti sınır muhafız hizmetleri ve gümrük hizmetleri, Ermenistan Cumhuriyeti'nin yargı yetkisine ve bilinen ilkelere göre hareket etmelidir.” dedi. 

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 17.10.2023 12:32:07 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM