01.07.2023 - 07.07.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

02.07.2023

Macron kendi çıkarları için Brüksel formatını bozuyor.

Fransa'da son dönemde yaşanan olaylar, ülkede büyüyen kaos, kontrolden çıkan süreçler, protestoculara ve medya temsilcilerine yönelik sert davranış ve şiddet, Macron'un diktatörlerin karakteristik özelliklerini açıkça gösteriyor. Bugünlerde Fransa'da Azerbaycan Televizyonu çalışanlarına yönelik olarak gösterilen şiddet, temel insan hak ve özgürlüklerinin önemli bir bileşeni sayılan düşünce ve ifade özgürlüğüne baskı niteliğindedir. Gönül Nurullavayev’a Macron'un politikasında Türkofobi, Azerbaycanofobi ve İslamofobi belirgindir. Bu günlerde Taşnaksutyun'un parti bürosu üyesi, Fransız Ermeni Örgütleri Federasyonu Koordinasyon Konseyi eşbaşkanı, suçlu kimliğiyle tanınan Murad Papazyan'a rapor vermesi, Ermeni milliyetçilerinin elinde bir alet olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bu da Fransız liderinin 44 gün savaşı ve savaş sonrası dönemde kirli emellerine ulaşamadığını teyit ediyor. Böylece Fransa Cumhurbaşkanı Macron, barış görüşmelerinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı üzerinde baskı kurmaya çalıştığını ancak bunu yapacak gücü olmadığını itiraf etmektedir ifadelerini kullandı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

03.07.2023

Bağlantısızlar Hareketi Koordinasyon Bürosu bakanları toplantısına hazırlık konuları ele alındı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre, toplantının amacı Bağlantısızlar Hareketi Koordinasyon Bürosu bakanları toplantısına hazırlanmak. Yetkililer, bakanların görüşeceği konuları gözden geçiriyor.

Editör Notu: Bağlantısızlar Hareketinin amacı: temel insan ve özgürlüklerinin yanı sıra Birleşmiş Milletlerin amaç ve ilkelerine saygı göstermek, devletlerin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı göstermek, büyüklüğü ne olursa olsun ırkların ve halkların eşitliğini tanımak, diğer devletlerin içişlerine karışmamak, başka bir devletin toprak bütünlüğüne ve siyasi bağımsızlığına yönelik herhangi bir faaliyetten kaçınmak, karşılıklı iş birliği ve ilgiyi teşvik etmek, adalet ve uluslararası yükümlülüklere saygı göstermek olarak özetlenebilir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

04.07.2023

Dışişleri Bakanlığı: Azerbaycan ile ABD arasındaki iş birliğinin derinleşmesini umuyoruz.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Bağımsızlık Gününü kutladı. Kutlama mesajında "4 Temmuz - Amerika Birleşik Devletleri'nin Bağımsızlık Günü'nü, ABD hükümetini ve halkını içtenlikle kutluyor, en iyi dileklerimizi iletiyoruz! Ülkelerimiz arasındaki iş birliğinin daha da derinleşeceğini umuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

05.07.2023

Bağlantısızlar Hareketi'nin Bakü'de düzenlenen bakanlar toplantısı dünya medyasının ilgi odağı oldu.

Bağlantısızlar Hareketi Koordinasyon Bürosu'nun Bakü'de düzenlenen "Bağlantısızlar Hareketi: ortaya çıkan zorluklara karşı ortak ve kararlı mücadele" konulu bakanlar toplantısı dünya medyasının ilgi odağı oldu. Dünyanın farklı ülkelerinin tanınmış medya organlarında yayınlanan yazılarda Bakü'de düzenlenen etkinlikte, küresel gerilime rağmen birçok ülke temsilcisinin katılımı ve uluslararası topluma yönelik mesajlara geniş yer verildi. Konuyu haber başlığına taşıyan ülkeler arasında, Türkiye, Küba, Cezayir, Pakistan, Çin, İran, Mısır, Yemen, Gürcistan gibi ülkeler bulunmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

06.07.2023

Fransız sömürgeciliğine karşı Bakü Teşebbüs Grubu'nun kurulmasına karar verildi.

6 Temmuz'da Bakü Kongre Merkezi'nde Bağlantısızlar Hareketi Koordinasyon Bürosu'nun bakanlar düzeyindeki toplantısı çerçevesinde, "Sömürgeciliğin tamamen ortadan kaldırılmasına doğru" konulu etkinlikte katılımcılar, Fransa'nın modern sömürge politikasını ortadan kaldırmak, Afrika kıtasında ve dünyanın çeşitli bölgelerinde mevcut köleliği ortadan kaldırmak için gerekli adımların atılması konusunda görüş alışverişinde bulundular ve sonunda Bakü Teşebbüs Grubu’nun kurulması kararı alındı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

07.07.2023

Uluslararası Adalet Mahkemesi (Divanı), Ermenistan'ın Laçin yolu ile ilgili dilekçesini reddetti.

Uluslararası Adalet Divanı, Ermenistan'ın her türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına Yönelik Uluslararası Sözleşme'nin uygulanmasına ilişkin Ermenistan'ın Azerbaycan aleyhine açtığı davaya yönelik 22 Şubat 2023 tarihli Kararın değiştirilmesine ilişkin 12 Mayıs 2023 tarihli talebini oybirliğiyle reddetti. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili açıklamasında; Azerbaycan'ın Laçin yolunun girişinde sınır kontrol noktası kurma kararı, sınırlarını koruma konusundaki egemen hakkıdır. Söz konusu çerçevede bu karar, Azerbaycan'ın güvenlik ve barış perspektiflerini tehdit eden yasadışı silah, askeri teçhizat ve askerlerin cumhuriyetin egemen topraklarına akışının durdurulması ihtiyacından kaynaklanmaktadır. "Azerbaycan, Ermenistan’ı uluslararası hukuku ısrarlı ve tarihsel olarak ciddi ihlallerinden sorumlu tutmak için gerekli tüm önlemleri almaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 11.07.2023 18:48:02 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM