06.05.2023 - 12.05.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

06.05.2023

Ali Asadov: Zengezur Koridoru'nun Açılması Azerbaycan'ın Bölgedeki Ağırlığını Arttıracak.

Başbakan Ali Asadov; Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı daha da genişletildi ve dev "Şah Deniz" projesi kapsamında gazın taşınması için Güney Kafkasya Boru Hattı, TANAP, TAP gibi ulusötesi arterlerin oluşturulmasına yol açtı. Bu sadece Azerbaycan petrolünün Avrupa ve dünya pazarlarına erişimi değil, aynı zamanda Azerbaycan'ın kendisinin dünya siyaset sahnesine erişimiydi. Petrol stratejisi Azerbaycan'ın sürekli kalkınmasını belirlemiş, cumhuriyetimiz küresel ve bölgesel ölçekte güvenilir bir ortak ve söz sahibi güçlü bir ülke haline gelmiştir. Azerbaycan, büyük ölçekli petrol ve gaz projelerinin yanı sıra Kuzey-Güney ve Doğu-Batı ulaşım koridorlarının oluşturulması, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunun devreye alınması gibi muhteşem projelerle dünyanın lojistik ve ulaşım merkezlerinden biri haline gelmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

06.05.2023

Dışişleri Bakanlığı, Fransız Bakanın Azerbaycan Hakkındaki Görüşlerine Yanıt Verdi.

Azerbaycan'ın Karabağ bölgesini yanlışlıkla "Dağlık Karabağ" şeklinde Azerbaycan içinde "anklav" olarak tanımlaması, Azerbaycan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygısızlıktır. Bu bölgede kitlesel etnik temizliğe maruz kalan Azerbaycanlıların haklarına haksızlıktır. Karabağ bölgesinin uluslararası alanda tanınan egemen bir bölge olduğunu ve Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçası olduğunu Fransız bakana bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Aynı zamanda Fransız tarafının, Azerbaycan'ın kendi egemenlik bölgesinde oluşturduğu ve Ermeni sakinlerinin şeffaf bir şekilde her iki yönde de geçmeye başladığı "Laçın" sınır kapısının yolu kapattığı iddiasının hiçbir dayanağı yoktur. Azerbaycan sınırlarının korunmasını ve bu sınırlardan geçişleri ülke mevzuatına ve uluslararası düzeyde kabul edilmiş kurallara uygun olarak yürütür. Fransız tarafı, barış ve istikrara hizmet etmeyen bu tür provokatif fikirlere son vermelidir."

Editör Notu: Siyasi coğrafyada, tamamen başka bir siyasi bölgenin sınırları dâhilinde yer alan bölgeye anklav toprak denmektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

07.05.2023

Berlin'de Batı Azerbaycan'a Dönüş Konulu Konferans Düzenlendi.

Ermenistan topraklarından zorla çıkarılan ve şu anda dünyanın farklı ülkelerine yerleştirilen Azerbaycanlı temsilciler, 7 Mayıs'ta Almanya'nın başkenti Berlin'de geri dönüş hakkı konulu bir konferans düzenledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

07.05.2023

Milletvekili: Fransa, Davranışını Değiştirmeden Güney Kafkasya'da Var Olamaz.

Fransa, Laçin yolunun hiçbir dayanağı olmaksızın kapatıldığını iddia ederek bölgedeki durumu suni bir şekilde tırmandırarak BM'nin amaç ve ilkelerine, özellikle de Örgüt Tüzüğü'nün 1. maddesinin 1. paragrafına açıkça aykırı hareket etmektedir. Daha açık bir ifadeyle, Fransız Devleti bugün Güney Kafkasya'da barış ve güvenliği tehdit etmektedir. Elbette BM Güvenlik Konseyi daimi bir üyesinin bu davranışları kendi içinde kabul edilemez ve Paris'in davranışının en azından Genel Kurul düzeyinde kınanması gerekir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

08.05.2023

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Laçin Bölgesinde Azerbaycan'a Ait Bir Hafriyat Makinesine Ateş Açtı.

8 Mayıs günü saat 09:15'te Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birlikler, Gorus ilçesine bağlı Dığ yerleşimi yönündeki mevzilerinden Laçin ilçesi topraklarında konvansiyonel sınırda hafriyat makinemize ateş açmıştır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

10.05.2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Bakü ile Erivan Arasındaki Müzakerelerin Moskova'da Yapılacağı Bilgisini Doğruladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Maria Zaharova, Moskova'da düzenlenen bir brifingde: "Bu sürece yardım etmedeki rolümüzü görüyoruz, bu nedenle bir sonraki müzakere turu için Moskova’da görüşme teklif ettik. Ana hedefimiz bölgede kalıcı ve sürdürülebilir barışı sağlamak" dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

11.05.2023

Fransa, Ermenistan Büyükelçiliği'ne Yeni Bir Askeri Ataşe Atama Kararı Aldı.

Güvenilir bilgilere göre Fransa, Ermenistan'daki büyükelçiliğine yeni bir askeri ataşe atama kararı aldı. Bu adım ilk kez Eylül 2022'de Ermenistan Savunma Bakanı Suren Papikyan'ın Fransa'ya yaptığı ziyarette üst düzeyde tartışıldı ve artık fiilen resmiyet kazanıyor. Fransız askeri ataşesinin Ermenistan'a ölümcül silah tedarikini kontrol edeceği bildirildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'in Ermenistan'a ölümcül silah tedariki konusundaki askeri-politik kararına kişisel olarak destek verdi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

11.05.2023

Savunma Bakanlığı: Azerbaycan Ordusunun Mevzileri Topçu Ateşine Maruz Kalıyor.

11 Mayıs günü saat 17.00'den itibaren Ermenistan silahlı kuvvetlerine ait birlikler Basarkeçer ilçesinin Zod istikametinde bulunan atış mevzilerinden Azerbaycan’ın geleneksel sınırlarına D-30 topları ile ateş açmıştır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

11.05.2023

Dışişleri Bakanlığı: Durumun Kasıtlı Olarak Tırmanmasının Tüm Sorumluluğu Ermenistan'ın Askeri ve Siyasi Liderliğine Aittir.

Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre, 10 Mayıs akşamı Ermeni silahlı kuvvetlerine bağlı birlikler Zod istikametinde bulunan mevzilerinden Azerbaycan Ordusu mevzilerini kasten tahrik ederek yoğun ateş açmışlardır. farklı türde ateşli silahlar kullanılmış ve bu provokasyon sonucunda Azerbaycan Ordusuna bağlı bir asker ağır yaralanmıştır.

Ermenistan tarafının provokasyonlarına son vermesi ve durumu kasıtlı olarak ağırlaştırmaması yönündeki uyarısına rağmen, 11 Mayıs sabahından itibaren Ermeni silahlı kuvvetleri durumu şiddetlendirerek Azerbaycan Ordusu mevzilerine ve bir askerimize havan topu atmış ve provokasyonlar sonucu bir Azerbaycan askeri öldürülmüştür.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 14.05.2023 22:49:24 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM