10.06.2023 - 16.06.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

11.06.2023

Siyaset bilimci: Fransa'nın Ermenistan'ı himaye etmesi, uluslararası hukuk normlarını büyük ölçüde ihlal ettiğini gösteriyor.

Ona göre Fransa'nın Ermenistan'ı koruması ve silahlandırması, Güney Kafkasya'da barış ve istikrarla ilgilenmediğinin bir göstergesidir. Bu kadar taraflı ve yıkıcı konum, Fransa'nın Avrupa değerleri ve uluslararası normlar da dahil olmak üzere "arabuluculuk misyonunun" temel ilkelerini çiğnediğini gösteriyor. Siyaset biliminde "Tukidides Tuzağı" diye bir terim olduğunu belirten siyaset bilimci, bu terimin komşusunun güçlenmesini kıskanan devletin silahlanarak bölgedeki durumu tırmandırması ve kendisini umutsuz bir tuzağa düşürmesi anlamına geldiğini söyledi. Fransa şu anda Ermenistan'ı "Tukidides Tuzağı " yöneltiyor. Böylece Azerbaycan Ordusu, Ermenistan'ın provokasyonlarına "Demir Yumruk" ile karşılık verebilir ve Ermenistan için sonu pek iyi olmayacak büyük çaplı karşı saldırılar ve terörle mücadele operasyonları gerçekleştirebilir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

12.06.2023

Vügar Rahimzade: Şuşa Beyannamesi Azerbaycan-Türkiye kardeşliğinin zirvesidir.

Vügar Rahimzade, bölgede istikrar ve güvenliğin garantörü olarak değerlendirilen Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin ittifak düzeyine vardığını ve Şuşa Beyannamesi’ne yansıyan hükümlerin ilişkilerin mevcut ve gelecekteki gelişiminin net bir resmini oluşturduğunu kaydetti. Azerbaycan-Türkiye dostluğu ve kardeşliği her zaman dünyaya örnek olmuştur. Dost ve kardeş iki ülkenin ortak çabaları, siyasi iradeleri ve kararlılıkları sayesinde hayata geçirilen enerji projeleri, bölgeye barış ve istikrar getirmekte, devletler ve halklar arasındaki köprü rolünü daha da güçlendirmektedir. Şuşa Beyannamesi'nden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesi, ülkelerimiz arasında çeşitli alanları kapsayan iş birliğinin, bölgesel bütünleşmenin ve güvenliğin derinleşmesine hizmet etmekte ve aynı zamanda Azerbaycan ve Türkiye'nin gücünün büyümesini ve güçlenmesini şart koşmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

14.06.2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan'a yeni büyükelçi atadı.

Kararnameye göre Mikhail Bocharnikov, Rusya'nın Azerbaycan büyükelçiliği görevinden geri çağrıldı. Aynı zamanda Mihail Yevdokimov, bu ülkenin Bakü'deki yeni olağanüstü ve tam yetkili büyükelçisi olarak atandı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

14.06.2023

"Eternity-2023" ekip-merkez planlama konferansı gerçekleştirildi.

Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan askeri personeli ve ilgili devlet kurumlarının temsilcilerinin katılımıyla Bakü'de "Eternity-2023" bilgisayar destekli komuta-kurmay planlama konferansı düzenlendi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

15.06.2023

Ermenistan'ın Laçin sınırındaki askeri provokasyonuna ilişkin açıklama.

Bu askeri provokasyon, Azerbaycan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik bir saldırı olmanın yanı sıra, Azerbaycan tarafındaki sınır geçiş noktasının başarılı bir şekilde işletilmesini, Ermenilerin güvenli, serbest ve engelsiz geçişine ve ayrıca Laçin yolunun hareketine mâni olmak amacı taşımaktadır. Ermeni sakinlerinin çıkış noktasından itibaren serbest dolaşımını hiçbir zorlukla karşılaşmadan sindiremeyen Ermenistan'ın bu askeri provokasyonu, Ermenistan'ın Azerbaycan ile ilişki kurma ve barış sürecine ilgisizliğinin açık bir örneğidir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

16.06.2023

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı: Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın 16 Haziran'daki hükümet toplantısında yaptığı konuşmada öne sürdüğü iddialara ilişkin açıklama yaptı.

16 Haziran'da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan hükümet toplantısında yaptığı konuşmada, Laçin devlet sınırından çıkış noktasının kurulmasının "gergin bir insani durum" yarattığını, Azerbaycan'ın "günlük tedarikin sağlanmasını engellediğini", "etnik temizlik politikası uyguluyor" sözlerini ve Azerbaycan'ın sınır bölgelerinde provokasyonlara yol açtığı iddialarını kesinlikle reddediyoruz.

Ermenistan asılsız açıklamalarda bulunmak yerine provokasyonlardan kaçınmalı, barış anlaşması müzakerelerine ve bölgede iletişimin açılmasına ilişkin müzakerelerde sorumlu ve yapıcı bir yaklaşım benimsemeli, tamamen geri çekilmesi de dahil olmak üzere Üçlü Deklarasyonda belirtilen yükümlülüklere uymalıdır. Ermenistan güçlerinin Azerbaycan topraklarından çekilmesini ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine aykırı adımlardan kaçınılmasını talep ediyoruz.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 25.06.2023 21:29:10 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM