15.04.2023 - 24.04.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

15.04.2023

Azerbaycan-İran İlişkileri: Tarihin İzinde Geçmişten Geleceğe Giden Yol

Çağımızda oldukça ciddi siyasi ve ekonomik süreçler yaşanıyor. Birçoğu yeni bir dünya düzeninin oluşumu, uluslararası ilişkiler sisteminin yeniden inşası ile neler olduğunu açıklıyor ve küresel güçlerden küçük ülkelere kadar tüm devletlerin bu düzende en elverişli pozisyonlara sahip olmak istediğini düşünüyorlar. Ülkeler içinde meydana gelen felaketler insan ırkı için şaşırtıcı bir süreç olmasa da, kısa bir tarihsel süreçte devletlerarası ilişkiler bağlamında meydana gelen hızlı değişimler, siyasi analiz ve tahminler için kelimenin tam anlamıyla baş ağrısına dönüşmüştür. Çünkü son yıllarda bir yanda eski düşman devletlerarasında ciddi yakınlaşma ve hatta ortaklık ilişkilerinin kurulması, diğer yanda eski müttefiklerin, hatta kardeş ulusların gasp edilmesi o kadar kolay açıklanamayan konulardır. Bir zamanlar yakın dost ve dost komşu olan Azerbaycan ile İran arasında gerilim dönemine girilmesi de böyle bir örnektir.

İran, Azerbaycan'ın yakın komşusudur ve istisnasız tüm bölge devletleri gibi ülkemiz de İran ile etkin işbirliğini sürdürmekle ilgilenmektedir. Kolektif Batı ciddi yaptırımlar uyguladığında ve onun etrafında bir "baskı çemberi" oluşturmaya çalıştığında bile, Azerbaycan İran'a karşı her zaman iyi düşünülmüş ve rasyonel bir politika izledi. Azerbaycan, topraklarının üçüncü bir ülke tarafından İran'a saldırmak amacıyla kullanılmasına asla izin vermeyeceğini defalarca beyan eden birkaç bölge ülkesinden biridir ve bugün sözünün eridir. Elbette tüm bunlar İran konusunda kimin dost kimin düşman olduğunu açıkça ortaya koyuyor. 2007 yılında Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Tahran'a yaptığı ziyarette iki ülke arasında demiryolu bağlantısı kurulması konusunda bir anlaşma imzalanması bu konudaki net örneklerden biridir. Çünkü Çin'den davet edilen yatırımcılar, teknik bir gerekçe göstererek yolun yapımına yatırım yapmayı reddetti. İşin püf noktası, bu demiryolunun verimli olmamasıydı. Ancak Azerbaycan'ın ekonomik gelişmişliği ve bölgedeki coğrafi konumu onu daha cazip kılmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

15.04.2023

Dışişleri Bakanlığı: Bayrağımızın Yakılması Ermenistan'da Azerbaycan'a Yönelik Etnik Nefretin Tezahürüdür

14 Nisan'da Ermenistan'ın başkenti Erivan'da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası'nın açılış töreninde Azerbaycan bayrağı yakıldı.

Ermenistan'da Azerbaycan'a yönelik etnik nefretin vücut bulmuş hali olan bu eylemi şiddetle kınıyoruz.

Olayı organize eden taraf olarak Ermenistan hükümeti bu tür olayları zamanında önlemeli ve uygun güvenlik önlemlerini almalıydı. Bu eylemin faili başlangıçta gözaltına alınmış olsa da, daha sonra büyük alkışlarla serbest bırakılması ciddi bir endişe konusudur. Ermeni tarafı bu nefret suçunu işleyen kişiyi derhal adalet önüne çıkarmalıdır.

Uluslararası Halter Federasyonu, Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve diğer ilgili uluslararası kuruluşların spor müsabakaları için benimsediği davranış kurallarının ağır bir ihlali olan bu eylemin en sert şekilde kınanmasını ve kurallar çerçevesinde organizatörler hakkında gerekli cezai yaptırımların uygulanmasını talep ediyoruz.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

17.04.2023

Telman Nusretoğlu: Erivan'da Bayrağımızın Yakılması Ermeni Vandalizminin Özünü Ortaya Koyan Bir Olaydır

Azerbaycan'da bu tür uluslararası yarışmalar yapılıyor ve burada başarılı olan Ermeni sporcular Azerbaycan yetkilileri tarafından ödüllendiriliyor. Dünyada Ermenileri koruyan merkezler bunu görmeli. Ermeniler kim ve neden onları koruyorlar? Bir yanda barıştan, demokrasiden, insan haklarından söz edilirken, diğer yanda milletin bütün varlığını yok etmeye çalışan bir Ermeni politikası var. Tabii ki, bu olay üzerine bu tür prestijli uluslararası etkinliklerin Ermenistan'da yapılmaması konusu gündeme getirilmelidir. Ermenistan'ın nefret siyasetini devlet politikasına çevirmiş bir ülke olduğunu uluslararası camiaya iletmeliyiz.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

17.04.2023

Azerbaycan ile Şangay İşbirliği Örgütü Arasındaki İşbirliğini Genişletme Konuları Müzakere Edildi

Azerbaycan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü'nün diyalog ortağı olarak oynadığı aktif role vurgu yapan Genel Sekreter Can Min, son dönemde örgüt çerçevesinde düzenlenen etkinliklere ülkemizin aktif katılımını takdirle karşıladı. Geçen yıl eylül ayında Semerkant'ta düzenlenen ŞİÖ Zirvesi'ne Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katıldığını özellikle vurgulayan Jan Min, teşkilat ile Azerbaycan arasındaki etkin işbirliğinden bahsetti. Genel Sekreter, Haydar Aliyev Vakfı'nın ŞİÖ etkinliklerine yakın katılımının Azerbaycan-ŞİÖ işbirliğini güçlendirdiğini belirterek, Azerbaycan'ın girişimiyle ŞİÖ Sekreterliğinde düzenlenen bir dizi önemli etkinlik sayesinde Azerbaycan'ın kültürel ve insani potansiyelinin ortaya çıktığını söyledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

18.04.2023

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Ermenistan, Karabağ'ın Azerbaycan Olduğunu Resmen İlan Etmeli

"Ermenistan, "A" dediyse "B" de demelidir gerekir. Alma-Ata Deklarasyonu'na dayalı bir barış anlaşmasına hazır olduğunu gösteren Ermenistan, artık Karabağ'ın Azerbaycan olduğunu resmen ilan etmelidir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Aliyev’in tüm açıklamaları için tıklayınız.

20.04.2023

Azerbaycan Büyükelçiliği Rusya Dışişleri Bakanlığı'na Nota Gönderdi

Azerbaycan Büyükelçiliği, Rusya Devlet Duması Bilgi Politikası, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Komisyonu Başkan Yardımcısı Oleg Matveyçev'in Ermeni haber ajansı "RUSARMINFO" yayınında yaptığı kabul edilemez açıklamalara ilişkin Rusya Dışişleri Bakanlığı'na protesto notası gönderdi. Büyükelçiliğin notasında, "Yedinaya Rossiya" Partisi'nden milletvekilinin Azerbaycan ve Türkiye ile ilgili görüşlerinin kabul edilemez olduğu ve bölgeyi istikrarsızlaştırmaya yönelik olduğu vurgulandı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

22.04.2023

Azerbaycan Savunma Bakanlığı: Ermenistan'da Üretilen Mayın Askerlerimize İsabet Etti

22 Nisan günü saat 17:00 sıralarında Allahkulular köyü civarındaki tepelerde bulunan mevzilerimize güvenlik teçhizatı taşıyan Azerbaycan Ordusuna ait askeri tırın Ermeniler tarafından bölgeye yerleştirilen mayına çarptığı ve patladı. Bu olay üzerine açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı: "Ermenistan'dan Azerbaycan'ın Karabağ bölgesine askeri taşımacılığını derhal durdurmasını ve yasadışı Ermeni silahlı grupların topraklarımızdan bir an önce çıkarılmasının sağlamasını istiyoruz" dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

23.04.2023

Dışişleri Bakanlığı, Laçin-Hankendi Yolunun Başında Sınır Kontrol Noktası Kurulmasına İlişkin Açıklama Yaptı.

Bilindiği gibi Azerbaycan tarafı, üçlü Bildirge'nin imzalanmasından bu yana geçen iki buçuk yıl boyunca sürekli olarak Laçin yolunun Ermenistan tarafından geniş çaplı istismarına dikkat çekmiştir. Azerbaycan topraklarında kalmaya devam eden Ermeni silahlı kuvvetleri personelinin rotasyonu, silah ve mühimmatın taşınması, teröristlerin geçişi, ayrıca doğal kaynakların ve kültürel varlıkların yasa dışı taşınması bu tür suiistimallere örnektir. Mayınların karayolundan taşınması ve ardından Azerbaycan Cumhuriyeti'nin egemenlik bölgelerine gömülmesi özellikle ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Ağustos 2022'den bu yana Laçin ve Kelbecer bölgeleri topraklarında 2021 yılına ait 2700'den fazla Ermeni yapımı anti-personel mayın keşfedildi. Bu mayınların Azerbaycan topraklarına üçlü Bildirge'nin aksine Laçin yolu ile taşındığı açıktır. En son 22 Nisan 2023'te Azerbaycan Ordusu'na ait bir askeri kamyon, Ermeniler tarafından döşenen 2021 yapımı mayına çarparak patlamış, 3 asker yaralanmıştı. Savaşın bitiminden bu yana 294 Azerbaycanlı mayın kurbanı oldu. Bahsedilen tehdit ve provokasyonlar dikkate alınarak Laçin yolunun başında sınır kontrol mekanizmasının kurulması karayolu trafiğinin şeffaflığını, hukukun üstünlüğünü ve dolayısıyla trafik güvenliğini sağlayacaktır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 23.04.2023

Dışişleri Bakanlığı: Ermenistan, Azerbaycan'ın Kendi Topraklarına Giriş ve Çıkışları Kontrol Etme Hakkını Kabul Etmeli

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'nın 23 Nisan'da yaptığı açıklamada, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'nın Laçın-Hankendi yolunun başında Azerbaycan tarafı tarafından sınır kapısı kurulmasına ilişkin açıklamasına yer verildi. Açıklamada, Ermeni tarafının sık sık atıfta bulunduğu Prag ve Soçi görüşmeleri sonucunda Azerbaycan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tanıdığını beyan ettiğinin bilindiği vurgulandı. Buna dayanarak Ermenistan, Azerbaycan'ın kendi topraklarına giriş ve çıkışları kontrol etme hakkını kabul etmeli ve saygı göstermelidir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

24.04.2023

Laçin Yolunun Başında Sınır Geçiş Noktası Oluşturulması Güvenlik Açısından Önemlidir

Alparslan İmamkulu, Azerbaycan'ın yakında halkımızı Laçin dahil diğer kurtarılmış bölgelere sevk edeceğini söyledi. Ermeniler Laçin yolunu kötüye kullanırsa sivillerimizin hayatlarına yönelik tehditler her zaman söz konusu olabilir. 10 Kasım 2020 tarihli üçlü Deklarasyon hükümlerinin aksine, Ermenistan ve yasadışı Ermeni askeri birlikleri yolu mayın nakliyesi de dahil olmak üzere askeri amaçlarla kullandı. Azerbaycan'ın talan edilen doğal kaynakları da bu şekilde nakledilmiştir. Durumun bu şekilde devam etmesi Azerbaycan halkı ve devleti için kabul edilemezdi. Devlet Hudut Hizmetinin yanı sıra Devlet Gümrük Komitesinin ortak hizmet alanlarının da bu alanlarda bulunması, alandaki güvenliğimizin sağlanması açısından önemlidir dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

24.04.2023

Milletvekili: Sınır Geçiş Noktasının Açılması Yasadışı Ayrılıkçı Grupların Silahlanmasına İzin Vermeyecek

Laçin yolu, Ermenistan ve yasadışı Ermeni askeri birlikleri tarafından üçlü Bildirge'de belirtilen amaçların dışında askeri amaçlarla kullanılmış ve Karabağ'a silah, mayın ve insan gücü taşımışlardır. Ona göre, sınır geçiş noktasının açılması, Ermenistan'dan Azerbaycan topraklarına giren herhangi bir malın hukuk çerçevesinde kontrol edilmesini sağlayacaktır. Bu, yasa dışı ayrılıkçı grupların topraklarımızda silahlanmasına izin vermeyecektir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 27.04.2023 18:07:49 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM