19.08.2023 - 01.09.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

19.08.2023

Romanya'nın Ultima Ora gazetesinde Ermenistan'ın intikamcı politikasına ilişkin bir makale yayımlandı.

Makalede, Azerbaycan'ın uluslararası alanda tanınan egemen topraklarının yaklaşık yüzde 20'sinin yaklaşık otuz yıl boyunca Ermenistan'ın işgali altında kaldığı, bir milyondan fazla Azerbaycanlının kendi topraklarını terk etmek zorunda kalarak zorunlu mülteci durumuna düştüğü vurgulandı. Ayrıca 2020 yılında 44 gün süren Vatanseverlik Savaşı'nda şanlı bir Zafer kazanan Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü yeniden sağladığı bildirildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

22.08.2023

Azerbaycan-Özbekistan anlaşması imzalandı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, "Azerbaycan Cumhuriyeti ve Özbekistan Cumhuriyeti Devletlerarası Yüksek Konseyinin Kurulmasına İlişkin Anlaşma"yı imzaladı.

Ayrıntılı bilgi için bk.

24.08.2023

Laçin gerçekleri Türk medyasına yansıdı.

Söz konusu açıklamada, Laçin yolunda Azerbaycan'a yönelik eleştirilerin yersiz olduğunun vurgulandığını, Azerbaycan tarafının Laçin üzerinden tıbbi tahliyenin sağlanması ve irrasyonel yüklerin taşınması için başka uygun güzergâhların tahsis edilmesi yönünde çaba gösterdiğinin vurgulandığını söyledi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın, Ermenistan'ı saldırgan adımlardan kaçınmaya, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tanımaya, burada yaşamak isteyen Ermeni halkının ihtiyaçlarını karşılamak için hem Ağdam-Hankendi hem de diğer alternatif yolları kullanmaya çağırdığı belirtildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

28.08.2023

Rus uzman, Batılı ülkelerin dışişleri bakanlarının Azerbaycan karşıtı konuşma dalgasının nedenlerini açıkladı.

Rus uzman, Belçika, Lüksemburg ve Kanada'nın dışişleri başkanlarının Azerbaycan'la ilgili olarak bölgedeki duruma ilişkin gerçeğe uymayan bilgilere dayanarak düşmanca açıklamaları, her şeyden önce belirli politikacıların bariz beceriksizliğini de ortaya koyduğunu ifade etti. Dolayısıyla, bu tür açıklamalarda hariç tutulmayan yolsuzlukla ilgili bileşenler olsa bile, resmi Erivan'ın ve Avrupa ile Kuzey Amerika'daki Ermeni topluluklarının kamuya açık olmayan faaliyetleriyle ilgili motivasyonlar, açık amatör konumlardan yapılan benzer açıklamalardır ve bu kadar üst düzey diplomatlar için kabul edilemez ve affedilemezdir dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

30.08.2023

Bakü'de Türkiye'nin Zafer Bayramı ve Silahlı Kuvvetler Günü kutlandı.

Resmi resepsiyona devlet ve hükümet temsilcileri, Milli Meclis milletvekilleri, yabancı ülkelerin Azerbaycan büyükelçileri, askeri ataşeler, uluslararası kuruluşların temsilcileri, kamu temsilcileri katıldı.

Ayrıntılı bilgi için bk.

31.08.2023

İsveç Azerbaycanlıları Koordinasyon Konseyi, uluslararası topluma ülkemizin barış çabalarına destek verme çağrısında bulundu.

İsveç Krallığı'nda faaliyet gösteren Azerbaycan topluluğu, uluslararası topluma ülkemizin barış çabalarına destek verilmesi çağrısında bulundu. İsveç Azerbaycanlıları Koordinasyon Konseyi adına Birleşmiş Milletler Örgütü'nün (BM) Cenevre'deki genel merkezine hitaben yapılan açıklamada, Azerbaycan asıllı İsveçlilerin Güney Kafkasya bölgesindeki mevcut durumdan derin endişe duydukları ifade edildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

01.09.2023

"Azerbaycan, Karabağ'ın Ermeni halkına yardım için alternatif bir yol sunuyor" - Anadolu Ajansı.

Anadolu Ajansı'nda, Karabağ ekonomik bölgesinde yaşayan Ermeni asıllı halkın ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Azerbaycan Kızılayı tarafından gıda kargosunun tahsisinin Ağdam-Hankendi yolu üzerinden adrese tesliminin planlanması ele alındı.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 05.09.2023 12:38:29 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM