15.07.2023 - 21.07.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

15.07.2023

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Nikol Paşinyan ile görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulundu.

Charles Michel’in açıklamasının ana başlıkları şu şekildedir:

Cumhurbaşkanı Aliyev ve Başbakan Paşinyan ile altıncı görüşmemizi yeni tamamladık. Tartışmalarımız yine samimi, dürüst ve anlamlıydı. Toplantımız, Mayıs ayının başından bu yana Brüksel, Kişinev, Washington ve Moskova’da Ermenistan ve Azerbaycan liderleri, başbakan yardımcıları ve dışişleri bakanları arasında gerçekleştirilen yoğun ve verimli üst düzey görüşmeler dizisinin devamı niteliğindeydi.

Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki müzakerelerin en kapsamlı ve karmaşık aşamalarından birini yaşıyoruz. Liderleri barış sürecine güçlü bağlılıklarından dolayı takdir ettim. Normalleşme yolunda kararlı ve geri dönülmez ilerleme sağlamak için daha cesur adımlar atmaya çağırdım. Görüşmemiz artan gerilim ortamında gerçekleşmiş olsa da, siyasi tartışmalarda ve çabalarda önemli ilerleme kaydettim.

Gündemdeki tüm konuları görüştük. Egemenlik ve toprak bütünlüğü. Ermenistan ve Azerbaycan liderleri, 29.8 bin kilometrekare olan Ermenistan'ın, 86.6 bin kilometrekare olan Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyduklarını bir kez daha kesin olarak teyit ettiler. Sınırların sınırlandırılması. Her iki lider de sınırlandırma için siyasi çerçeve olarak 1991 "Alma-Ata Deklarasyonu"na kesin bağlılıklarını yeniden teyit ettiler. Her iki sınır komisyonunun 12 Temmuz toplantısını memnuniyetle karşıladım. Bu komisyonların tüzüğü ve sınırlandırma esaslarına ilişkin tartışmalarda ilerleme kaydedilmiştir. En önemli şey, liderlerin komisyonların çalışmalarını yoğunlaştırma ve hızlandırma konusunda anlaşmaya varmasıdır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

18.07.2023

Fuat Oktay: Şuşa Beyannamesi çerçevesinde oluşturulan ittifak bize çok ciddi fırsatlar sunuyor.

18 Temmuz'da Milli Meclis Başkanı Sahiba Gafarova, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Fuat Oktay başkanlığındaki heyet ile bir araya geldi. İki ülkenin parlamentolar arası ilişkilerine değinen S. Gafarova, dostluk gruplarının yakın iş birliğine dikkat çekerek, iki ülke parlamentoları arasında bu yılın nisan ayında imzalanan İş birliği Anlaşmasının ilişkilerimizin gelişmesine katkı sağlayacağına inandığını ifade etti. TBMM komisyon başkanı görüşmede, parlamenter diplomasinin önemi, TÜRKPA çerçevesinde işbirliği olanakları, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin ekonomi, ticaret, enerji, ulaşım ve diğer alanlarda daha da genişletilmesi ve bölgede hayata geçirilen dev projelere ilişkin görüşlerini paylaştı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

19.07.2023

Dışişleri Bakanlığı'ndan Ararat Mirzoyan'a yanıt: İstikrarla ilgilenmediğini asılsız iddialarla gösterdi.

Bakanlık açıklamasında “Ermenistan Dışişleri Bakanı'nın Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duymak yerine yaklaşık 30 yıldır işgal altında bulunan Karabağ'da yaşayan Ermenilerin "hak ve güvenliklerini" öne sürerek çeşitli iddialarla barış sürecini engellemesi ve Azerbaycanlılara yönelik etnik temizlik gerçekleştirmesi, Ermeni yetkililerin gerçek niyetini göstermektedir. "Karabağ halkı" denilerek sadece Ermeni sakinlerinin hakları kastedilerek bu topraklardan sürülen Azerbaycanlıların "hak ve güvenlik" haklarının yok sayılması kabul edilemez” dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

21.07.2023

Şuşa Küresel Medya Forumu'na ev sahipliği yapıyor.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla, "Haydar Aliyev Yılı" kapsamında ve Azerbaycan Milli Basınının 148. kuruluş yıldönümü münasebetiyle 22-23 Temmuz tarihlerinde Şuşa şehrinde "4. Sanayi Devriminde Yeni Medya" Küresel Medya Forumu düzenlenecek. Etkinliğe 34 ülkenin devlet istihbarat teşkilatları, 12 uluslararası kuruluş ve medya kuruluşlarının da aralarında bulunduğu 49 ülkeden 150 yabancı konuk katılacak. Ayrıca Forum'a 60 yerel medya lideri ve temsilcisi katılacak.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

21.07.2023

Azerbaycan Cumhurbaşkanı: Şuşa Deklarasyonu bize yeni ufuklar açıyor.

İkinci Karabağ Savaşı Zaferi'nden sonra Azerbaycan ile Türkiye fiili olarak var olan ilişkileri resmileştirdiler ve ünlü Şuşa Beyannamesi'ni imzalayarak iki ülke arasındaki ittifak düzeyine yükselttik. Aliyev, Şuşa Deklarasyonuyla ilgili "bu, halklarımız ve ülkelerimiz için büyük bir başarı, büyük bir zenginliktir. O deklarasyon bize yeni ufuklar açıyor” dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 24.07.2023 00:38:43 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM