04.11.2023-10.11.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

04.11.2023

Türk dünyasının birliği güçleniyor.

Türk dünyası birliğinin zirveye ulaştığı tarihi anları yaşıyoruz. Bugün Nahçıvan'dan başlatılan misyonun başarıyla devam ettiğini büyük bir güvenle ifade ediyoruz. Bu önemli an, Azerbaycan'ın Türk dünyasının birliğine yaptığı katkının net bir resmini ortaya koyuyor. Böylece Ekim 2009'da Türk dili konuşan ülkelerin devlet başkanlarının Nahçıvan Zirvesi'nde bir anlaşma imzalandı ve Türk dili konuşan ülkeler arasında yeni oluşturulan işbirliği formatı oluşturuldu. Örgütün Nahçıvan'dan başlayan gelişme yolu, bugün küresel politikada önemli bir faktör haline geliyor. Bu anlaşmaya göre Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi kuruldu. O dönemde belge dört ülkenin - Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye - cumhurbaşkanları tarafından imzalandı. Yıllar geçtikçe özellikle Azerbaycan ve Türkiye'nin liderliği sayesinde örgüte üye ülkeler arasındaki ilişkiler genişledi. Kasım 2021'de İstanbul'da düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi VIII. Zirvesi önemli noktalarıyla dikkat çekti. Türk Dili Konuşan Devletler İşbirliği Konseyi'nin adının Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirilmesi, Türkmenistan'a örgütte gözlemci statüsü verilmesi, Azerbaycan Cumhurbaşkanına "Türk Dünyasının En Yüksek Nişanı" verilmesine ilişkin karar kabul edildi. Azerbaycan Konseye başkanlık ettiği 2019-2021 yılında örgütün faaliyetlerini güçlendirmek, Türk dili konuşan ülkeler ve halklar arasındaki dostluğu ve kardeşliği daha da güçlendirmek için çaba harcadı. Bu dönemde Türk dili konuşan ülkeler arasındaki birliğin daha da derinleşmesine hizmet eden konferanslar, zirve toplantıları yapıldı, önemli kararlar alındı. Ülkemizin başkanlık dönemi, dünyayı kasıp kavuran koronavirüs enfeksiyonuyla mücadele tedbirlerinin güçlendirildiği, 44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı'nın yaşandığı döneme denk geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in girişimiyle Covid-19 salgınına ilişkin Türk Keneşi Zirvesi'nin düzenlenmesi, küresel sorunun çözümüne yönelik çabalarımızın daha da birleştirilmesine büyük katkı sağladı. 44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı, Türk dünyasının birliğini daha da güçlendirdi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

06.11.2023

8 Kasım - Azerbaycan tarihinin en görkemli sayfası.

"Bugün Azerbaycan'ın her köşesinde üç renkli bayrağımız dalgalanıyor. Bu zaferlerden dolayı Başkomutanımıza, Azerbaycan Ordusuna ve halkımıza minnettarız. Bu Zaferi bizlere getiren Azerbaycan'ın kahraman çocukları gelecek nesillere güzel ve değerli bir miras bıraktılar: milli haysiyet, vatanseverlik ve profesyonellik. Artık bütün dünya Azerbaycan'ın zaferini, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in becerisini ve öngörüsünü konuşuyor. Dünya bizi kıskanıyor. Azerbaycan, özellikle BDT'de kendi gücüyle toprak bütünlüğünü sağlamış az sayıdaki ülkeden biridir.

Ayrıntılı bilgi için bk.

06.11.2023

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, uluslararası düzeydeki etkin faaliyetleriyle Türk dünyasının birliği fikrini gerçeğe dönüştürüyor.

Dünyada yetkili bir kurum olarak bilinen Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) itibarı ve etki alanı giderek artıyor. 2009 yılındaki Nahçıvan Zirvesi'nden bu yana geçen süreçte başarıyla gelişen örgüte üye ülkelerin yakın işbirliği dikkat çekiyor. Türk devletlerinin birlik ve beraberliği doğrultusunda çeşitli alanlarda işbirliği ilişkileri genişletilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için bk.

10.11.2023

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı: Ermenistan'ın Azerbaycan'ı "etnik temizlikle" suçlamaya ahlaki hakkı yok.

10 Kasım'da 6. Paris Barış Konferansı'nda düzenlenen panelde Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın asılsız iddiaları, Ermeni tarafının siyasi manipülasyonlardan ve çarpık yorumlardan vazgeçmediğini gösteriyor. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Ermenistan Başbakanı'nın, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni sakinlerinin 'etnik temizliğe' maruz bırakıldığı iddiasını şiddetle kınıyor ve reddediyoruz.

30 yıllık saldırgan politikası boyunca bir milyona yakın Azerbaycanlının temel haklarını ihlal eden, çocuk, kadın, yaşlı ayrımı yapmadan Azerbaycanlılara karşı benzeri görülmemiş soykırım ve toplu katliamlar gerçekleştiren Ermenistan'ın, Azerbaycan'ı " etnik temizlikle” itham etmeye hakkı yoktur.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 12.11.2023 16:08:54 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM