25.03.2023 - 31.03.2023

 

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Akarslan 

 

25 Mart 2023

ARTE TV Kanalı: Karabağ'a Dönüş Zamanı

AZERTAC’in yaptığı habere göre ARTE kanalı 44 günlük savaştan sonra muhabirlerinin bir rapor hazırlamak üzere bölgeye gönderildiğini bildirdi. Yapılan açıklamada 90’lı yıllarda Ermenistan ile Azerbaycan arasında çıkan ilk savaşın sonunda zorla yerlerinden edilen ailelere 30 yıl sonra verilen “Büyük Dönüş” vaadinden bahsedilmektedir. Buna göre birkaç aile iki yıl önce Ermeni işgalinden kurtarılan topraklara dönmeye başladı. Hazırlanan raporda Azerbaycan’ın Karabağ için parlak bir gelecek inşa etme niyetinde olduğu savaştan sonra harabe hâline gelen topraklarda yeniden inşa çalışmalarına başlanmış vaziyettedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

25 Mart 2023

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı: Azerbaycan Tarafının Ermenilerle Diyaloğuna Dış Müdahale Önlenecek

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre bölgede yaşan Ermeni kökenli sakinlerin yeniden entegrasyonu Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası ve yasal düzenlemelerine uygun olarak sağlanacaktır. Ayrıca Azerbaycan Hükümeti Ermenistan tarafını bir kez daha barış anlaşması konusunda müzakere masasına dönmeye ve bu konuda ciddi çalışmalar yapmaya çağırmaktadır. 

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

25 Mart 2023

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı: Ermenistan'ın Son Provokasyonları, Laçin Yolunda Bir Sınır Geçiş Noktası Oluşturulması Gerektiğini Gösteriyor

Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre Azerbaycan ordusuna bağlı birlikler 25 Mart’ta Laçin yolunun kuzeyindeki toprak yolların yasa dışı faaliyetler için kullanılmasını engellerken, Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarına silah ve mühimmat nakletmesini engellemek için bazı kontrol tedbirlerini uygulamaya koymuştur.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

25 Mart 2023

Ermenistan, Azerbaycan ile Ermenistan Arasındaki Soruna Daha Fazla Tarafı Dahil Etmek İstiyor – Türk General

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan savaştan sonra Ermenistan’ın teslimiyet belgesi imzalamasının üzerinden tam 29 ay geçti. Bu süre zarfında Ermenistan makamları Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in barış çağrılarına cevap vermemiş, aksine provokatif hareketler sergilemiştir. Bu sessizliğin asıl amacı süreyi uzatmak ve soruna daha fazla dış gücü dahil ederek Ermenistan’ı çok taraflı hâle getirmektir. Fransa başta olmak üzere birkaç Avrupa devleti, ABD ve İran’ın sürece dahil olması ise çözümsüzlüğün ilk aşaması olacaktır. Bu konuda açıklama yapan Türk General Yücel Karauz’a göre; “Zengilan Uluslararası Havalimanı açılır açılmaz İran, Zengezur'da konsolosluk açarak Azerbaycan sınırında askeri tatbikatlara başladı. İran Devrim Muhafızları'nın yayınladığı videolarla Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tehdit eden davranışlar sergiliyor. Zengezur koridorunun bu şekilde ön plana çıkarılması, İran'ın o bölgeye silah, uyuşturucu ve diğer ulaşım araçlarını kullanması ile alakalıdır. İran'ın eylemleri dostane değil ve Nahçıvan sınırına askeri güç toplayarak Azerbaycan'a yönelik davranışı barışa hizmet etmiyor. Bütün bunların Ermenistan ve İran tarafından düşünülüp koordine edildiğini, Azerbaycan ve Türkiye'ye karşı yapıldığını söylemek mümkündür".

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

29 Mart 2023

Mustafa Fazıl’a Yönelik Terör Eylemiyle İlgili Ceza Davası Açıldı / Milli Meclis Üyesi Fazıl Mustafa'ya Terör Saldırısı Düzenlendi

Azerbaycan Milli Meclisi üyesi Mustafa Fazıl, Bakü’de bulunan evinin önünde saldırıya uğradı. Silahlı saldırı sırasında yaralanan şahsın hayati tehlikesi bulunmazken terör eylemi gerçekleştiren şahıslarla ilgili ceza davası açıldı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

29 Mart 2023

Ordubad Bölgesinde "Azerbaycan-Türkiye İpek Bahçesi" Kuruldu

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ndeki yetkili temsilcisi Fuad Necefli, devlet ve hükümet temsilcileri, Türkiye Cumhuriyeti'nin Nahçıvan Başkonsolosu Asip Kaya, Nahçıvan Devlet Üniversitesi'nde öğrenim gören Türk öğrenciler, Aylıs Düzünde 1.2 hektarlık alana yeni kurulan bahçeye Türkiye'den getirilen 600'den fazla dut fidanı dikti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

29 Mart 2023

Azerbaycan’ın İsrail Büyükelçiliği'nin Resmi Açılış Töreni Düzenlendi

Açılış töreninde konuşan Bakan Ceyhun Bayramov, büyükelçiliğin açılmasının iki ülke ilişkilerinin gelişmesine yeni bir ivme kazandıracağını söyledi. Diplomat, Azerbaycan-İsrail işbirliğinin çeşitli yönlerinden bahsetti ve ileriye dönük fırsatlara dikkat çekti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

30 Mart 2023

Vugar İskenderov: İran, Yıllar İçinde Kurulan Tüm İlişkilerde Çizgiyi Aştı

Milli Meclis üyesi Fazıl Mustafa'ya yönelik terör eylemi, sadece bir milletvekiline değil, Azerbaycan devletine karşı atılmış çirkin bir adımdır. Elbette bu olayın arkasında olanlar en kısa zamanda bulunacak ve hak ettikleri cezayı alacaklardır. Ancak ilginç olan nokta şu ki bugün bazı İran medya kuruluşlarına ve İran yanlısı sosyal ağ kullanıcılarının sayfalarına baktığımızda ilginç bir tabloyla karşılaşıyoruz. İran yanlısı bazı sayfalar bu davayı kendilerinden uzaklaştırmak için tek başına görev almış görünüyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklatınız.

30 Mart 2023

Azerbaycan, Karabağ’da bazı bölgeleri kontrol altına aldığını duyurdu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, ordunun Karabağ’da bazı bölge ve tesisleri işgal ettiğini bildirdi. Basın açıklamasında, “Yeni Laçin yolunun hizmete açılmasıyla bağlantılı olarak, birkaç tepe, ana ve tali yolların yanı sıra Laçin bölgesindeki Jagazur ve Zabukh köyleri arasındaki geniş bir sınır bölgesi kontrol altına alındı.” denildi. 25 Mart’ta Rusya Savunma Bakanlığı, Azerbaycan ordusunun Şuşa bölgesindeki temas hattını geçtiğini ve bir mevzii donatmaya başladığını bildirdi. Barış güçleri gerilimi önlemek için adımlar attı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

30 Mart 2023

Provokasyonlarla Azerbaycan'ın Tutumunu Etkilemek veya Değiştirmek Mümkün Değildir.

Milli Meclis Milletvekili Ceyhun Memmedov, Fazıl Mustafa’ya karşı gerçekleştirilen saldırı üzerine yaptığı açıklamada: 29 Mart'ta Milli Meclis üyesi Fazıl Mustafa'ya terör saldırısı düzenlendi. Şu anda Azerbaycan kolluk kuvvetleri suçluları tespit etmek için gerekli adımları atıyor. Faillerin bulunup adalet önüne çıkarılacağından kimsenin şüphesi olmasın. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bugün bu terörü İran tarafının yaptığını düşünen çok insan var. Meslektaşı Fazil Mustafa'nın sürekli olarak medyada ve Milli Meclis'te Azerbaycan'ın egemenliğinin güçlendirilmesi, ülkemize yönelik provokasyonların önlenmesi ve sivil hakların korunmasına yönelik konuşmalar yaptığını söyleyen Memmedov, Fazil’in konuşmalarında sık sık İran'ın Azerbaycan politikasını ve dini faaliyetler alanında yaşadığı tatsız süreçleri sert bir dille eleştirdiğini de dile getirmektedir. Bu eleştirileri saldırının faili olarak İran'a odaklanmanın nedenlerinden olarak gören Memmedov, soruşturmanın sonucunu bilmeden bir tarafı veya devleti suçlamanın yanlış olduğunu düşündüğünü dile getirmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 03.04.2023 12:02:08 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM