23.09.2023-29.09.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

22.09.2023

Terörle mücadele tedbirlerinin sonucu, Karabağ'da yaşayan Ermeni nüfusunun hedef olmadığını doğruladı.

Üç yıl önce Ermenistan'ın 44 gün süren savaşta aldığı acı yenilgiden sonra, işgalci ülkenin çoktan aklını kaçırdığı düşünülebilirdi. Düşman ve hamileri, Azerbaycan Ordusunun önünde duramayacaklarına şahit oldular. Vatanseverlik Savaşı'nda yenilgiye uğrayan Ermeni ordusu, canlarını kurtarmak için yalvarmaya, ağlamaya ve uluslararası kuruluşlara şikayette bulunmaya başladı. 10 Kasım 2020 tarihli Üçlü Deklarasyonu imzalayarak resmen teslim olduklarını teyit ettiler. O dönemde düşmandan ganimet olarak alınan silah ve mühimmatın yer aldığı büyük bir "müze" de kuruldu. Bu hem Ermenistan'a hem de patronlarına ders olmalıydı. Ancak düşman yerinde durmadı. Kendilerine destek verenlerin fetvasıyla yine Azerbaycan topraklarında provokasyonlar yaptılar, mayınlar gömdüler, askerlerimiz dahil sivilleri öldürdüler. Düşman bundan bir sonuç çıkarmadı, yine de bildiğini yaptı ve hak ettiği karşılığı aldı. Terörle mücadele tedbirleri sırasında 90'dan fazla muharebe mevzisi ve bir dizi stratejik öneme sahip tesis Ordumuzun kontrolüne geçti. Ayrıca 7 otomobil, 1 tank ve 4 havan ile 2 piyade savaş aracı da ganimet olarak ele geçirildi: "Azerbaycan Ordusu önünde ancak bir gün dayanabilen silahlı Ermeniler yeniden yalvarmaya ve inlemeye başladılar ve bu sefer de "zavallı" maskesiyle ortaya çıkmaya çalıştılar. Ama kendi düşen ağlamaz. Ermenistan silahlı kuvvetlerinin 3 yıl önceki yenilgiden sonra Azerbaycan Ordusuna göre çok daha zayıf olduğunu anlaması gerekirdi. Taahhütlerini yerine getirmek zorundaydılar. Bu kez iftira ve yalanlara başvurarak, dünya kamuoyunu Azerbaycan'ın sivil Ermeni halkını hedef aldığı iddiasına inandırmaya çalıştılar. Cumhurbaşkanımızın birkaç gün önce halka hitaben yaptığı konuşmada dile getirdiği görüşler, Ermenilerin bu yalanlarını altüst etti.

Ayrıntılı bilgi için bk.

23.09.2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı Başkanı: Barış güçleri Karabağ Ermenileri ile Azerbaycanlı yetkililer arasındaki temaslara yardımcı oluyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, düzenlediği basın toplantısında BM Genel Kurulu'nun 78. oturumunun sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan, "İki gün önce buluştular. Barış güçlerimiz güveni güçlendirmek için oradalar. Bunun için ne kadar süre ve kaç barış gücüne ihtiyaç duyulacağı, yerinde karar verilecek bir konudur." diye ekledi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

23.09.2023

Sergey Lavrov: Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki güveni güçlendirmenin zamanı geldi.

Bakan Lavrov, "Artık Erivan ve Bakü, iki ülkenin egemenliğinin karşılıklı tanınması sorununu çözdüğüne göre, barışçıl yaşamın, bunun kurulmasının ve güvenin güçlendirilmesinin zamanı geldi. Rus barış gücü birliği buna mümkün olan her şekilde yardımcı olacaktır” şeklinde açıklama yaptı.

Ayrıntılı bilgi için bk.

24.09.2023

Hankendi şehrinin Azerbaycan enerji sistemine bağlantısı sağlandı.

Hankendi şehri Ermenistan'ın enerji sisteminden ayrılarak Azerbaycan'ın enerji sistemine bağlandı. 2021 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'in katılımıyla "Azerenerji" tarafından inşa edilen ve işletmeye alınan "Şuşa" trafo merkezinde Hankendi için yedek slotların kurulduğunu da belirtmek gerekir.

Ayrıntılı bilgi için bk.

25.09.2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan'a resmi ziyareti sona erdi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan Cumhuriyeti'ne resmi ziyareti 25 Eylül'de sona erdi. Nahçıvan Uluslararası Havalimanı'nda Türkiye devlet başkanı onuruna bir şeref kıtası dizildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

25.09.2023

Azerbaycan-Türkiye belgeleri imzalandı.

25 Eylül'de Iğdır-Nahçıvan doğalgaz boru hattının temel atma töreninin ardından Azerbaycan-Türkiye belgeleri imzalandı.

"Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin Kahramanmaraş ilinde konut, ilkokul, anaokulu ve kültür merkezi inşaatına ilişkin İş birliği Anlaşması" imzalandı. Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Şehir Planlama ve Mimarlık Komisyonu Başkanı Anar Kuliyev ile Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Komitesi Bakanı Mehmet Özhaseki imzaladı.

"Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti'nde yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin iletimi alanında iş birliğine ilişkin Mutabakat Zaptını" Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Parviz Şahbazov ile Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar imzaladı.

Ayrıntılı bilgi için bk.

26.09.2023

Vatan Savaşı Tarihi: 27 Eylül

  • 27 Eylül'de Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı, Ermeni silahlı kuvvetlerinin geniş çaplı provokasyonlar başlattığı ve Azerbaycan Ordusu'nun ön cephe bölgesinde yer alan mevzilerine ve yerleşim alanlarımıza geniş alanlardan yoğun ateş açtığı bilgisini yayınladı.
  • Saat 12 civarında Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev halka hitap etti. Devlet başkanı yaptığı konuşmada, 27 Eylül sabahı Ermeni silahlı kuvvetlerinin ağır toplar da dahil olmak üzere çeşitli silahlarla yerleşim yerlerimize ve askeri mevzilerimize çeşitli yönlerden ateş açtığını, aralarında ölü ve yaralıların olduğunu bildirdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Ordumuzun düşmanın askeri mevzilerine ateş açarak vurduğunu, bu saldırılar sonucunda düşmanın birçok askeri teçhizatının devre dışı bırakıldığını belirtti.
  • Öğleden sonra Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i aradı. Kardeş ülkenin devlet başkanı, Türkiye'nin her zaman olduğu gibi bugün de Azerbaycan'ın yanında olduğunu vurguladı.
  • Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Silahlı Kuvvetler Başkomutanı İlham Aliyev'in başkanlığında Güvenlik Konseyi toplantısı gerçekleştirildi.
  • Cumhurbaşkanı, Başkomutan İlham Aliyev, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin provokasyonları önlemek amacıyla verdiği talimatlar doğrultusunda Azerbaycan Ordusunun geniş çaplı bir karşı saldırı operasyonu başlattığını duyurdu. Toplantıda, Azerbaycan Ordusunun başarılı karşı taarruz harekatı sonucunda düşmanın ön hattının kırıldığı ve Karahanbeyli, Nüzgar, Yukarı Abdurrahmanlı, Büyük Mercanlı, Horadiz, Kervend olmak üzere altı köyün işgalden kurtarıldığı müjdesini verdi.
  • Saat 19.00 sıralarında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ülkemizde sıkıyönetim ilanına ilişkin Kararnameyi imzaladı.
  • Saat 18.30 sıralarında Savunma Bakanlığı, birliklerimizin cephenin Goranboy istikametinde yürüttüğü askeri operasyon sonucunda Murov sıradağlarındaki Murov zirvesinin kurtarıldığına ilişkin bilgi yayınladı.
    Ayrıntılı bilgi için bk.

29.09.2023

Ganire Alesger kızı Paşayeva

Tanınmış halk figürü ve gazeteci, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi milletvekili, Milli Meclis Kültür Komitesi başkanı Ganire Alesger kızı Paşayev  28 Eylül 2023'te hayatını kaybetti. Ganire Paşayeva, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi'nin üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı toplantılarında milletvekili seçildi. Milli Meclisin kültür komitesi başkanı, Asya Parlamenterler Meclisi Azerbaycan heyetinin başkanı ve Azerbaycan-Pakistan parlamentolar arası ilişkiler çalışma grubunun başkanı, Konseyin Parlamenterler Meclisi Azerbaycan heyetinin üyesidir. Avrupa'nın yanı sıra Avustralya ve Yeni Zelanda, Bosna Hersek, Fransa, Gürcistan, Endonezya, Irak, İspanya, İtalya, Kore, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan, Malezya, Fas, Mısır, Moldova, Özbekistan, Romanya, Kuzey Makedonya, Tayland, Türkiye, Türkmenistan, Vietnam ve Japonya parlamentolarıyla ilişkiler konusunda çalışma gruplarının üyesiydi. Ganire Paşayeva aynı zamanda Dünya Azerbaycanlıları Koordinasyon Konseyi üyesi ve Avrasya Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü Halk Birliği'nin başkanıydı.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 02.10.2023 14:33:51 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM