07.10.2023-13.10.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

08.10.2023

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: İki lider olarak Azerbaycan ile Gürcistan arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerini güçlendiriyoruz.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ile 8 Ekim'de Tiflis'te yaptığı ortak basın açıklamasında şunları söyledi. Geleneksel toplantıların ülkelerimizi birbirine yakınlaştırma, halklarımızı birbirine yakınlaştırma amacına hizmet ettiğini vurgulayan Devlet Başkanı, şöyle konuştu: "Halklarımız yüzyıllardır dostane komşuluk ve dostluk ortamında yaşamışlardır ve bu hala devam etmektedir. Bu hem ülkelerimiz için önemli hem de başta Güney Kafkasya olmak üzere bölge için çok önemli bir durum."

Ayrıntılı bilgi için bk.

09.10.2023

RF Dışişleri Bakanlığı: Rusya, Zangezur koridorunun oluşturulması konusunda anlaşmaya varılması için Azerbaycan ve Ermenistan'a aktif olarak yardım ediyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin şunları söyledi: "Bu yıl 12 Ekim'de Bişkek'te yapılacak BDT zirvesi çerçevesinde bu görüşmelerin dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilmesi ihtimalini değerlendiriyoruz. Azerbaycan tarafı zaten prensipte anlaştı. Ermeni tarafının da bu konuya sorumlu bir şekilde yaklaşacağına ve müzakerelere katılmayı kabul edeceğine inanıyoruz."

Ayrıntılı bilgi için bk.

10.10.2023

RF Dışişleri Bakanlığı: Rus barış güçlerinin Karabağ'daki faaliyetleri yeni koşullara uyarlanacak.

Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Maria Zaharova şunları söyledi: "Rus barışı koruma birliğinin bölgede konuşlanma koşullarında ciddi değişiklikler oldu ve barışı koruma güçlerinin faaliyetleri yeni koşullara uyarlanacak." dedi. M. Zaharova, Rus barış güçlerine ait birçok sabit ve geçici gözlem noktasının şu anda kapalı olduğunu hatırlattı ve şunları ekledi: "Barış güçlerimize ilişkin temel konular Bakü ile görüşülüyor. "Sizi mutlaka Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yeni bir müzakere turu düzenleme olanakları ve tarihi konusunda bilgilendireceğiz."

Ayrıntılı bilgi için bk.

11.10.2023

Dışişleri Bakanlığı: Azerbaycan, Ermenistan'ın komşularına karşı toprak iddialarından kaçınmasını bekliyor.

Azerbaycan, 20 Eylül'de Ermenistan silahlı kuvvetlerinin ve Ermenistan'ın yarattığı ayrılıkçı rejimin kalıntılarını ülkemiz topraklarından temizledikten sonra bölgede barış için büyük fırsatların bulunduğunu defalarca dile getirmiş, aynı zamanda Ermenistan'dan da beklentisini dile getirmiştir. Ermenistan’dan beklentimi ülkemize ve diğer komşularımıza karşı toprak iddialarından ve müdahalelerden kaçınmasıdır.

Ayrıntılı bilgi için bk.

12.10.2023

Eldar Namazov: Rusya-Türkiye İzleme Merkezi'nin rolü bir aşamada artabilir.

Karabağ'daki Rus barış gücü askerleri hakkında konuşan Eldar Namazov, pek çok şeyin Ermeni halkının Karabağ'a dönme isteğine bağlı olacağını kaydetti. Karabağ'ı gönüllü olarak terk ettiklerini vurguladı. "Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergei Shoigu'nun açıkça ifade ettiği gibi konu tahliyeyle ilgiliydi. Aslında bu, ayrılıkçı rejimin liderleri ve Ermeni yetkilileri tarafından mükemmel klimalı otobüslerle organize edilen nüfusun tahliyesiydi. Karabağ'dan sürülenler, topraklarından ateş altında ve yalınayak kaçan Azerbaycanlılardı." Eldar Namazov, Rusya-Türkiye İzleme Merkezi'ni hatırlatarak, bir aşamada rolünün artabileceğini ve bu faktörün üzerinde durulması gerektiğini kaydetti. Ayrıca Güney Kafkasya'da "3+3" formatında bir iş birliği platformunun oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Ayrıntılı bilgi için bk.

13.10.2023

Azerbaycan'ın BM İnsan Hakları Konseyi çerçevesinde hazırladığı karar kabul edildi.

12 Ekim'de BM İnsan Hakları Konseyi'nin 54. oturumu çerçevesinde Bağlantısızlar Hareketi'nin başkanı olarak Azerbaycan'ın önerdiği ve yüzden fazla ülkenin ortak kaleme aldığı kalkınma hakkına ilişkin karar kabul edildi. Kalkınma hakkının Bağlantısızlar Hareketi için özel önem taşıyan ana konulardan biri olduğu ve hareketin gündeminde önemli bir yer tuttuğu belirtildi. Hareketin başkanlığı döneminde ülkemizin kalkınma hakkının geliştirilmesi ve hukuki zemininin güçlendirilmesi yönünde çok sayıda adım atıldığı, hareketin konum ve çıkarlarının geliştirilmesi yönünde aktif ve sonuç odaklı faaliyetler yürüttüğü kaydedildi. Bağlantısızlar Hareketi üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının 18. Bakü Zirvesi (25-26 Ekim 2019) ve Hareketin Bakü'de (5-6 Temmuz 2023) düzenlenen bakanlar toplantısının nihai belgelerinde Koordinasyon Bürosu, kalkınma hakkının desteklenmesi konusuna özel önem verdi.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 17.10.2023 12:32:23 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM