27.05.2023 - 02.06.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

27.05.2023

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı, Bakü ile Erivan arasındaki düzenli temasların nihai barış anlaşmalarına varılması için bir fırsat sağlayacağını umuyoruz.

RF Dış Politika Departmanı Başkan Yardımcısı Mihail Kaluzin; Bu konuda Moskova'da gerçekleştirilen müzakereler, taraflar arasındaki anlayışın geliştirilmesine ve bir dizi konuda pozisyonların yakınlaştırılmasına fırsat verdi. Bu amaçla Bakü ve Erivan'a elimizden gelen her türlü yardımı yapmaya devam edeceğiz. Bu tür düzenli temasların nihai barış anlaşmalarına varılması için bir fırsat sağlayacağını umuyoruz" dedi. Barış anlaşmasının yanı sıra Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi süreci, ulaşım ve ekonomik ilişkilerin açılması, Ermenistan-Azerbaycan sınırlarının belirlenmesi ve sosyal temasların geliştirilmesi yoluyla güvenin güçlendirilmesi gibi yönleri içermektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

28.05.2023

Azerbaycan Cumhurbaşkanı: Sınırların belirlenmesi bizim şartlarımıza göre yapılmalı.

Sınırların belirlenmesi bizim şartlarımıza, yani adil şartlara dayanmalıdır. Barış anlaşması uluslararası şartlara göre yapılmalı, Nahçıvan'a giden yol açılmalı ve Karabağ'da hala mevzilenmiş olan Ermeni ordusunun temsilcileri oradan uzaklaştırılmalıdır. Bunlar bizim şartlarımız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

30.05.2023

Azerbaycan ile Rusya arasında Hazar Denizi meseleleriyle ilgili istişareler yapıldı.

Hazar Denizi konularına ilişkin Üst Düzey Çalışma Grubu'nun gündemine ilişkin konularda pozisyonların netleştirilmesinin karşılıklı anlayışa ve grubun bir sonraki toplantısının etkinliğine katkı sağlayacağı vurgulandı. İstişarelerde, Hazar Denizi'ne doğrudan erişim hatlarının çizilmesinin metodolojisi ve Hazar'a kıyısı olan devletler arasındaki sektörel iş birliğine ilişkin anlaşma taslaklarının yanı sıra Hazar bölgesindeki güvenlik konuları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

31.05.2023

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış görüşmelerine ilişkin açıklama yaptı.

Ermenistan ve Azerbaycan liderleri bu hafta sonunda Avrupalı ​​ortaklarıyla Kişinev'de bir araya gelecekler: "ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in dediği gibi, Güney Kafkasya'da barış sağlanabilir. Ermenistan ve Azerbaycan liderleri bu hafta sonunda Kişinev'de Avrupalı ​​ortaklarımızla bir araya gelecek. Umarız bu sorunlar şiddet yoluyla değil, masa etrafında verimli müzakerelerle çözülür. Saldırgan tutumlar ancak geçmişin şiddetini devam ettirebilir. Yapıcı diyalog barış, fırsat ve umut yaratabilir. ABD, bölgede devamlı ve kalıcı bir barış anlaşmasına varmak için her iki tarafın çabalarını desteklemeye hazır."

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

01.06.2023

Moskova Devlet Linqvistika Üniversitesi'nde Haydar Aliyev'in 100 yılı anısına konferans düzenlendi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

02.06.2023

Bölgesel liderlikten küresel liderliğe doğru.

Milli Meclis milletvekili, Yeni Azerbaycan Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Reşad Mahmudov açıklamasında, "Ülkemizin dış politikasının seyrine bakıldığında, Avrupa Birliği'ne dahil ülkelerle ilişkilerin ana yönlerden biri haline geldiği görülmektedir. Büyük çaplı küresel ekonomik projelerini hayata geçirerek Avrupa'nın enerji haritasını değiştiren Azerbaycan, kıtanın güvenliğine siyasi anlamda da katkı sağlama konusunda kararlı ve muktedirdir. Kişinev'de yapılan zirvede bu faktör yeniden kendini gösterdi. "Avrupa Siyasi Birliği" 2. Zirvesi'nin açılış töreninin ardından düzenlenen beşli görüşmede devletimizin gücü ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in liderliğinin dünya tarafından kabul görmesi teyit edildi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Avrupa Birliği Başkanı Charles Michel, Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Olaf Scholtz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un katıldığı gayrı resmi görüşme, ciddi tartışmaların yaşandığı bir görüşme olarak değerlendirilmelidir. Güney Kafkasya'da barışı sağlama girişimleri için düzenlendi. Pek çok siyaset bilimcisi Türkiye'nin bu masadaki yerinin önemine vurgu yapıyor” dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

02.06.2023

Kişinev toplantısı, artık bir barış anlaşmasının imzalanmasının önünde herhangi bir engel kalmadığını gösteriyor.

Siyaset Bilimci Ayten Kurbanov’a göre; Sonuç olarak, Kişinev görüşmesi Brüksel formatının devamı niteliğindedir ve bu nedenle barış müzakerelerinin bir sonraki aşaması olarak değerlendirilebilir. Genel olarak, bugüne kadar yapılan ve yakın gelecekte yapılması planlanan toplantıların gündemine bakıldığında, Avrupa ve Batı'nın bir bütün olarak barış müzakerelerinde ana aktör olma girişimleri özellikle dikkat çekmektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 05.06.2023 23:22:26 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM