03.06.2023 - 09.06.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

03.06.2023

Ermenistan ile barış antlaşması ihtimali arttıkça molla rejiminin saldırganlığı artıyor.

Milli Meclis üyesi Ceyhun Memmedov yaptığı açıklamada İran ile son gelinen noktayı şu şekilde özetlemiştir: İran'ın tehlikeli bir ülke olduğunu dile getiren milletvekili, bu ülkeyi ziyaret etmenin vatandaşlarımız için ciddi sorunlara yol açabileceğini belirterek, "Şüphesiz İran'ı ziyaret eden Azerbaycanlılar özel servisler tarafından hedef alınıyor ve işbirliğine gidilmesi için çaba gösteriliyor. Bu yapılmadığı takdirde sözde gerekçelerle tutuklanarak ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalınmakta ve sorun yaşamak zorunda bırakılmaktadırlar. Görünen o ki, İran'ın Azerbaycan'daki casusluk ağı deşifre oldukça, karşı tarafın özüne uygun adımlar attığı anlaşılmaktadır. Bütün bunlardan yola çıkarak vatandaşlarımıza İran'ı ziyaret etmemeleri tavsiye edilmektedir. Şu anda sınırlarımız kapalı olmasına rağmen bazı vatandaşlarımız üçüncü ülkeler üzerinden oraya seyahat ediyor. Bu çok tehlikeli bir adımdır. Her birimiz dikkatli olmalıyız."

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

03.06.2023

Kişinev'de "Firenk girişimi" ile herhangi bir öneride bulunulmaması, Azerbaycan'ın Fransa'yı etkisiz hale getirdiğini gösteriyor.

Siyaset bilimci Sultan Zahidov’a göre: Avrupa Devletlerinin güncel konuları serbest ve gayrı resmi bir ortamda tartışmaları için geçen yıl kurulan “Avrupa siyasi birliğinin” esas amacı ortak çıkarları ilgilendiren konuların çözümü için siyasi diyalog ve iş birliğini geliştirmek, Avrupa kıtasının istikrarı ve refahını güçlendirmektir. Böyle bir platformun oluşturulmasının temel sebeplerinden biri AGİT ve Avrupa Konseyi gibi bazı Avrupa kuruluşlarının hali hazırda bir kaos yaşıyor olması ve mevcut güvenlik sorunlarıyla başa çıkamıyor olmasıdır. Avrupa Konseyi, herhangi bir zorlayıcı mekanizması olmamasıyla ve bugüne dek yapmış olduğu taraflı ve objektiflikten uzak açıklamalarıyla biliniyor. AGİT ise, hem Ermenistan-Azerbaycan hem de Rusya-Ukrayna ihtilaflarını çözmede etkisiz kaldığı için uluslararası alandaki statüsünü kaybetmiştir. Bu bağlamda Avrupa siyasi birliğinin mevcut güvenlik sorunlarının çözümünde ve Avrupa’da barış ve istikrarın sağlanmasında daha etkin bir kurum olacağına dair büyük umutlar bulunmaktadır. Bu kapsam doğrultusunda Kişinev görüşmesini de olumlu değerlendirebiliriz. Charles Michel’in bir sonraki toplantının 21 Temmuz’da gerçekleştirileceğini duyurması bu Avrupa siyasi birliğinin işlevselliği konusundaki tezimizi desteklemektedir. Ayrıca Prag toplantısının aksine Frenk girişimi ile ilgili herhangi bir öneride bulunulmaması Azerbaycan’ın Fransa’yı etkisiz hâle getirdiğinin, Macron’un ise mevcut gerçeği kabul ettiğinin bir işareti olarak yorumlanabilir. Fransa’nın Güney Kafkasya’ya yönelik emelleri Azerbaycan’ın dikkat noktasıdır ve Azerbaycan Fransa’nın “Truva Atı” stratejisine kesinlikle inanmaz. Charles Michel yaptığı son açıklamada görüşmede aynı zamanda barış antlaşması ve sınırlandırma konularının ele alındığını ve bu konuların tartışılmasının Azerbaycan’ın mevcut konumu ile paralellik gösterdiğini açıklamıştır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

03.06.2023

Viyana’da "Azerbaycan ve Ermenistan: çatışma sonrası normalleşmeye doğru" müzakereleri gerçekleştirilecek.

Etkinlik, Avrupa Birliği-Rusya/BDT Uluslararası İleri Araştırma ve Karşılaştırmalı Analiz Merkezi (ICEUR) tarafından Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenecek. 5-7 Haziran tarihlerinde düzenlenecek etkinlikte "Azerbaycan ve Ermenistan: Çatışma sonrası normalleşmeye doğru" tartışmaları yapılacak.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

05.06.2023

Azerbaycan ilk kez NATO Enerji Güvenliği Askeri Komitesi toplantısında temsil edildi.

5 Haziran'da NATO'nun Brüksel'deki karargahında NATO’nun en yüksek askeri yapısı olan Askeri Komite çerçevesinde ilk kez ortaklarla enerji güvenliği konulu bir toplantı düzenlendi.

NATO üyesi devletlerin temsilcileri, Azerbaycan'ın ittifakın güvenilir ve önemli bir ortağı olduğunu vurguladılar. Ayrıca Azerbaycan'ın Avrupa'nın enerji güvenliğinde oynadığı olumlu role büyük değer verilerek, yapılan çalışmaların ve geleceğe yönelik projelerin önemine dikkat çekildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

07.06.2023

Şuşa'da "İmar, barış ve entegrasyon: Enerji, ekonomi, çevre ve sermaye" konulu toplantılar gerçekleştirildi.

Nizami Gencevi Uluslararası Merkezi tarafından düzenlenen "Yeniden İnşa, Barış ve Bütünleşme: Enerji, Ekonomi, Çevre ve Sermaye" konulu uluslararası etkinlik 7 Haziran'da Şuşa'da düzenlendi. Etkinliğe farklı ülkelerden 30'dan fazla yabancı temsilci katıldı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

08.06.2023

Azerbaycan ile Rusya arasında etkili iş birliğinin geliştirilmesine yönelik beklentiler ele alındı.

Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Rusya Federasyonu'nun Azerbaycan Cumhuriyeti Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Mikhail Bocharnikov'u ülkemizdeki diplomatik faaliyetinin sona ermesi münasebetiyle 8 Haziran'da kabul etti. Taraflar, Azerbaycan ile Rusya arasındaki etkin iş birliğini ve gelişme umutlarını memnuniyetle kaydettiler. Karşılıklı işbirliği düzeyine çıkan ilişkilerin dinamik bir şekilde geliştiğine dikkat çekildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

09.06.2023

Almanya'da Kafkasya ile ilgili haber portalı oluşturuldu.

Almanya'da, Azerbaycan’ın ve Güney Kafkasya bölgesinin gerçeklerini Almanca olarak yerel halka eksiksiz bir şekilde aktaracak bağımsız haber platformu Kaukasusspiegel.de ("Kafkasya'nın Aynası") faaliyete geçti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 12.06.2023 11:31:57 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM