28.10.2023-03.11.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

28.10.2023

Berliner Zeitung Güney Kafkasya bölgesindeki son olaylara ilişkin bir makale yayınladı.

Thomas Fasbender'ın Güney Kafkasya bölgesindeki son olaylara ilişkin yazısı Alman Berliner Zeitung gazetesinde yayımlandı. Yazar, 1991 yılında çöken SSCB'den miras kalan donmuş çatışmalardan birinin Karabağ'da cunta rejiminin teslim olmasıyla sonuçlandığını ve bunun Azerbaycan'a yeni bir jeopolitik seviyeye ulaşma fırsatı yarattığını kaydetti.

Ayrıntılı bilgi için bk.

29.10.2023

Türkiye'nin milli bayramı münasebetiyle Bakü'de resmi resepsiyon düzenlendi.

Resmi resepsiyona, Milli Meclis Başkanı Sahiba Gafarova, Türkiye'nin Azerbaycan Büyükelçisi Cahit Bağçı, Milli Meclis Başkanı yardımcıları ve milletvekilleri, devlet ve hükümet temsilcileri, yabancı ülkelerin Azerbaycan büyükelçileri ve halk temsilcileri katıldı.

Ayrıntılı bilgi için bk.

31.10.2023

Milli Meclis'te Batı Azerbaycan'ın yer isimleriyle ilgili toplantı yapıldı.

Toplantıda bir araya gelen önemli isimler; Günümüz Ermenistan topraklarında yaşayan Azerbaycan halkının yaşadığı yerlerin isimlerinin 20. yüzyıl boyunca değiştirilme ve silinme aşamaları ile bunun yapılış biçimleri hakkında bilgi verirken, bu durum ölçeği nedeniyle dünyada benzeri görülmemiş bir olay olarak nitelendirildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

31.10.2023

İsa Habibbeyli: Sovyet döneminde Azerbaycan'a ait 663 yer ismi değiştirildi.

Sovyet döneminde Azerbaycan'a ait 663 yer isminin yeniden adlandırıldığına dikkat çekti. Bu, Azerbaycan yer isimlerine karşı soykırım demektir. "Bu süreç ilk olarak 1924 yılında başladı ve Gümrü şehrine Çarlık Rusya'sı tarafından önce Aleksandropol, ardından Leninakan adı verildi. 1935 yılında Ermenistan Yüksek Sovyeti tarafından toplam 76 ikamet yerinin adı değiştirildi. 1946 yılında bu süreç doruğa ulaştı. Bu, Azerbaycan yer adlarının tamamen kaldırılmasıydı" dedi. İsa Habibbeyli, 1988-1991 yıllarında Azerbaycanlıların zorla tarihi topraklarından sürülmesinin ardından 90 yer isminin değiştirilmesine karar verildiğini söyledi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

01.11.2023

Gürcü siyasetçi: Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış anlaşmasının Tiflis'te imzalanmasını istiyoruz.

Gürcistan'ın "3+3" formatı da dahil olmak üzere bazı platformlara katılmaması, barış süreçlerine katılmak istemediğimiz anlamına gelmiyor. Tam tersine Gürcistan, Güney Kafkasya'daki çeşitli sorunların çözümüne yönelik süreçlere katılmayı sürdürüyor ve katılmaya devam ediyor. Gürcistan Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Nikoloz Samkharadze: “"Azerbaycan ile Ermenistan arasında büyük barış anlaşmasının imzalanacağı yerin Tiflis olmasını istiyoruz” dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

02.11.2023

Rusya, yakın gelecekte Rusya Federasyonu, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarının katılacağı bir toplantı düzenlemeye hazır.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi temsilcisi Maria Zaharova: Moskova'nın Bakü ile Erivan arasında gerilimin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacak her türlü teması desteklediğini kaydetti. "Bizim adımıza ikili ilişkilerin normalleşmesine yönelik yol haritasının 2020-2022 döneminde varılan üçlü anlaşmalar kompleksi olduğunu belirtiyoruz. Bu, iki ülke arasında bir barış anlaşmasının imzalanmasını, Güney Kafkasya'da ekonomik ve ulaştırma ilişkilerinin açılmasını, sınırların sınırlandırılmasını, sivil toplum düzeyinde diyalogu ve diğer konuları içermektedir" diyen Zaharova, “Bugün bir kez daha teyit etmek isterim ki, yakın gelecekte Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları arasında Moskova'da üçlü bir toplantı düzenlemeye hazırız” dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

03.11.2023

Türk dünyasında sarsılmaz birliğe doğru Nahçıvan'dan başlayan misyon başarıyla sürdürülüyor.

Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) "Türk Yüzyılı" çağrısıyla düzenlediği 10. yıl zirve toplantısı Astana'da gerçekleştirilecek. Jübile Zirvesi, Türk dünyası ile ilişkileri daha da genişletme ve güçlendirme niyetinin bir başka örneğidir. Genel olarak son yıllarda Türk devletleri arasındaki ilişkiler her alanda yoğunlaşmış olup, çağın gereklerine ve devam eden süreçlere uygun olarak hızla gelişmektedir. Türk Devletleri Teşkilatına üye ülkelerle her alanda ilişkilerin güçlendirilmesi Azerbaycan'ın dış politikasının temel önceliklerinden biridir.

Ayrıntılı bilgi için bk.

03.11.2023

Azerbaycan Cumhurbaşkanı: Türk Devletleri Teşkilatına üye ülkeler arasında güvenlik, savunma, savunma sanayii gibi alanlarda iş birliği daha da artmalıdır dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türk Devletleri Teşkilatı'nın "Türk Yüzyılı" çağrısı kapsamında 3 Kasım'da Astana'da düzenlenen 10. Yıl Zirvesi'nde yaptığı konuşmada: “Savaşların ve kanlı çatışmaların alevlendiğini kaydeden Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, şöyle konuştu: "Böyle bir durumda öncelikle ülkelerin savunma potansiyeli güvenliğin temel teminatı haline gelir. Üye ülkeler arasında güvenlik, savunma, savunma sanayi gibi alanlarda iş birliğinin artması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 07.11.2023 12:00:51 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM