09.09.2023-15.09.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

09.09.2023

Türkiye Dışişleri Bakanlığı: Karabağ'da sözde rejimin yaptığı "cumhurbaşkanlığı seçimlerini" tanımıyoruz.

"Türkiye, Azerbaycan'ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ihlali anlamına gelen bu yasa dışı seçimleri tanımıyor. Açıklamada, BM ve uluslararası topluma bu seçimleri tanımama çağrısında bulunuyoruz" vurgusu yapıldı.

Ayrıntılı bilgi için bk.

09.09.2023

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı: Bölgede istikrarın sağlanmasının tek yolu Ermeni silahlı kuvvetlerinin Karabağ'dan tamamen çekilmesidir.

Sözde "seçimlerin" yapılması, statükoyu korumaya ve işgal politikasını sürdürmeye yönelik adımlar atan Ermenistan'ın ve onun yarattığı sözde rejimin barış süreciyle pek ilgilenmediğini bir kez daha açıkça ortaya koyuyor. Ermenistan, halkını ve uluslararası toplumu aldatmaya yönelik gereksiz girişimlere son vermeli, Azerbaycan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik iddialara son vermeli, normalleşme sürecine yapıcı bir şekilde katılmalı ve uluslararası yükümlülüklerine uymalıdır. Azerbaycan Cumhuriyeti, uluslararası toplumun tüm üyelerini, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri uyarınca, Azerbaycan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşı atılan adımların siyasi değerlendirmesini doğru yapmaya, Ermenistan'ın bu adımları atmasını önlemek için etkili tedbirler almaya çağırmaktadır. Bölgedeki kırılgan normalleşme çabalarını tehlikeye atacak adımlar atmaya ve "seçim" adı verilen yasa dışı faaliyetleri şiddetle kınamaya çağrıda bulunmaktadır" denildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

10.09.2023

Sergey Lavrov, Ermenistan Parlamento Başkanı'nı yalan söylemekle suçladı.

Ermeni liderliğinin Moskova'nın Karabağ'ı Azerbaycan'a "verdiği" yönündeki açıklamaları doğru değil. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, G20 zirvesi çerçevesinde düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi. "Bazı makamlar, yanılmıyorsam parlamento başkanı öyle bir görüş ifade etti ki, Rusya Karabağ'ı Azerbaycan'a "verdi". Bundan daha yanlış ve sahtekâr bir açıklama düşünülemez. Putin, Paşinyan ve Aliyev'in Kasım 2020'de ilk üçlü bildiriyi imzalamasıyla Karabağ'ın Rusya tarafından Azerbaycan'a verildiğine değindi. Bu kesinlikle doğru değil."

Ayrıntılı bilgi için bk.

11.09.2023

İran Dışişleri Bakanlığı yetkilisi: Karabağ Azerbaycan'ın bir parçasıdır.

İran Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Nasır Kanani, Tahran'da gerçekleştirdiği haftalık basın toplantısında “Tahran, Güney Kafkasya'da yaşanan süreçleri dikkatle takip ediyor ve devletlerin toprak bütünlüğünün dokunulmazlığını destekliyor. Karabağ Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçasıdır ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü tanınmalıdır” dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

12.09.2023

"The National Interest" dergisi, Ermenistan'ın Laçin yolu çevresinde yapay kriz yaratma girişimlerini anlattı.

Güney Kafkasya Araştırma Merkezi müdür yardımcısı Fuad Çırakov'un, "Ermenistan'ın Laçin yolu çevresinde uluslararası ölçekte düzenlediği yapay krize" ilişkin makalesi, ABD'nin prestijli dergisi The National Interest'te yayımlandı. Makalede Ermenistan'ın Laçin çevresinde yarattığı yapay krizle, bir süre önce kırılgan umutlar vaat eden müzakere sürecinin ciddi darbe aldığı belirtiliyor. Laçin yolunun daha önce mayın, silah ve kaçakçılık amacıyla kullanıldığı belirtildi. Yazar, Ermenistan'ın Laçin yolu çevresinde yarattığı yapay krizi araç olarak kullanarak konuyu BM Güvenlik Konseyi (SC) toplantısı düzeyine taşıdığına dikkat çekti.

Ayrıntılı bilgi için bk.

13.09.2023

Resmi Bakü Fransa'ya yanıt verdi.

12 Eylül'de gerçekleştirilen basın toplantısının soru-cevap bölümünde, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü Anne-Claire Legendre'nin dile getirdiği, bölgede barış ve istikrara hizmet etmeyen görüşler, mevcut duruma dair yanlış bir izlenim yaratmak ve Ermenistan'ı tek taraflı savunmak kabul edilemez.

Ayrıntılı bilgi için bk.

13.09.2023

Stefan Dyujarik: BM kararları Azerbaycan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü doğruluyor.

BM Genel Sekreteri temsilcisi Stefan Dyujarik, ayrılıkçı Ermeni rejiminin "cumhurbaşkanlığı seçimleri"ne ilişkin görüşlerini açıklayan bir konuşma yaptı. BM Genel Sekreteri temsilcisi, Ermenistan'ı Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanımaya ve egemenliğine saygı göstermeye çağırdı.

Ayrıntılı bilgi için bk.

15.09.2023

Bir millet, iki devletin şanlı zaferi: 15 Eylül 1918.

Azerbaycan 28 Mayıs 1918'de bağımsızlığını ilan etti. Böylece Azerbaycan, Türk Dünyasında ve Müslüman Doğuda ilk Cumhuriyeti kurarak tarihe geçmiş oldu. O tarihten bu yana 105 yıl geçti. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in imzaladığı 16 Mayıs 2017 tarihli kararla 2018 yılı "Cumhuriyet Yılı" ilan edilmiş ve 2018 yılında Bakü'nün Azerbaycan ve Kafkas İslam Ordusu birlikleri tarafından işgalden kurtarılmasının 100. yıl dönümü kutlanmıştır. Askeri geçit törenine her iki devlet başkanının da katılması ve ülke başkanının bu tarihi olaya verdiği önem, tarihi güne başka bir boyut ve anlam kattı. 15 Eylül, Azerbaycan-Türkiye kardeşliği ve dayanışmasının pekiştirildiği ve tarihe geçtiği önemli bir gündür. Tek yumruk halinde birleşen iki kardeş milletin darbeleri ve sindirmeleri, uzun yıllar Kafkasya'da Türk gücünün ve kimliğinin güçlenmesinde önemli rol oynamıştır. Kafkas İslam Ordusu'nun Azerbaycan'ı ve başkenti Bakü'yü hiçbir kazanç ve yağma olmadan kurtarmak için yürüttüğü savaş ve mücadelenin örneği tarihte eşine az rastlanan bir durumdur. Yiyeceklerini paylaşan, birbirlerinin yaralarını saran, dua eden iki kardeş güç olan Azerbaycan ve Türkiye'nin askerleri, Azerbaycan'daki Müslüman ve Türk varlığını sona erdirmeye çalışan düşman güçlerine karşı omuz omuza vererek büyük bir zafer kazandılar.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 19.09.2023 15:53:09 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM