01.07.2023 - 07.07.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İNALCIK

04.07.2023

BM, İsveç’te Kur’an yakılması üzerine acil toplantı düzenleyecek.

BM İnsan Hakları Konseyi hafta sonunda Kur’an yakma olaylarını görüşmek üzere toplanacak. Konsey sözcüsü, BM İnsan Hakları Konseyi’nin Pakistan’ın talebi üzerine İsveç’te bir caminin dışında Kur’an yakılmasıyla ilgili acil bir toplantı düzenleyeceğini söyledi. Reuters’in BM yetkililerine dayandırdığı haberine göre, “yükselen dini nefret” konulu tartışmanın bu hafta içinde yapılması bekleniyor. 28 Haziran Çarşamba günü Salwan Momika adlı Iraklı bir mülteci Stockholm’ün merkezindeki Medborjarplatsen Meydanı’nda Kur’an-ı Kerim’in bir kopyasını yakma eylemi gerçekleştirdi. Olay başta Iraklı yetkililer olmak üzere dünya genelindeki pek çok Müslüman toplumu öfkelendirdi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

04.07.2023

ŞİÖ sekretaryasına İran bayrağı çekildi.

RİA Novosti’nin haberine göre, Salı günü Pekin’deki Şanghay İşbirliği Örgütü Sekretaryası’nda düzenlenen bayrak çekme töreninde İran, örgüte tam üye olarak resmen katıldı.

“Sadece birkaç dakika önce, ŞİÖ üyesi ülkelerin liderleri tarafından İran İslam Cumhuriyeti’nin örgüte tam üye olarak kabul edilmesi yönünde alınan tarihi karara tanık olduk... ŞİÖ Genel Sekreteri Zhang Min törende yaptığı konuşmada, İran’ın tam üye olarak katılımının güvenlik ve istikrar alanında işbirliğinin geliştirilmesi, ticari ve ekonomik ilişkilerin genişletilmesi, ulaşım, yatırım, turizm, enerji ve diğer karşılıklı çıkar alanlarında etkileşim için yeni fırsatlar yaratacağından eminiz” dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

04.07.2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı: Tahıl anlaşmasının 17 Temmuz’dan sonra uzatılması için gerekçe yok.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, tahıl anlaşmasının 17 Temmuz’dan sonra uzatılması için herhangi bir gerekçe olmadığını söyledi. Bakanlık, Rusya’nın anlaşmaya dâhil olan gemilerin görevlerini tamamlayabilmeleri ve anlaşma sona ermeden Karadeniz’den ayrılabilmeleri için gereken her şeyi yaptığını kaydetti. Rusya, Türkiye, Ukrayna ve BM temsilcileri tarafından 22 Temmuz 2022 tarihinde imzalanan anlaşma, Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden üç limandan tahıl, gıda ve gübre ihraç etmesini öngörüyor. Anlaşma aynı zamanda Rusya’nın gıda ve gübre ihracatının önündeki engellerin kaldırılmasını da öngörüyordu ancak bu yapılmadı.

Mart ayında Rusya anlaşmayı 18 Mayıs’a kadar 60 günlüğüne uzattı ve ardından Rusya’nın taleplerinin karşılanması koşuluyla anlaşma tekrar uzatıldı. Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2022 İstanbul anlaşmalarının ayrılmaz bir parçası olmasına rağmen Rus tarım ürünleri ve gübrelerinin küresel pazara arzının önündeki engellerin hala kaldırılmadığını söyledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

05.07.2023

Türk Dışişleri Bakanlığı tahıl anlaşmasının uzatılmasını destekliyor.

Dışişleri Bakanı Fidan, tahıl anlaşmasının 17 Temmuz’dan sonraya uzatılması konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin iki haftadan kısa bir süre sonra sona erecek olan “tahıl anlaşmasını” uzatmaya kararlı olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, 17 Temmuz’da sona erecek olan Karadeniz Girişimi’nin uzatılması için hiçbir gerekçe olmadığını söyledi. Bakanlığa göre, BM yönetimi iki konuda sessizliğini koruyor: Amonyak boru hattının Togliatti - Odessa bölümünün baltalanması ve Rus mineral gübrelerinin en yoksul ülkelere ücretsiz tedarik edilmesi. Bu arada Dışişleri Bakanlığı, Batı’nın gıda ve gübre de dâhil olmak üzere Rusya karşıtı yaptırımlarda hiçbir gevşeme olamayacağını açıkça ifade ettiğini belirtti.

“Türkiye en önemli konularda müzakereleri güvence altına almayı başardı. Karadeniz Girişimi sayesinde Rusya, Ukrayna ve BM’yi masaya oturtabildik ve küresel bir gıda krizini önleyebildik. Türkiye girişimi canlı tutmaya kararlıdır ve sizin desteğinize güveniyoruz” diyen Fidan, Bakü’de Bağlantısızlar Hareketi Koordinasyon Bürosu’nun bakanlar düzeyindeki toplantısına katıldı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

05.07.2023

Kremlin: Zaporojye Nükleer Santrali’ne Kiev rejimi tarafından büyük bir sabotaj tehdidi söz konusu.

Rusya başkanlık sözcüsü Dmitry Peskov Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kiev rejimi tarafından Zaporojye NGS’ye büyük bir sabotaj tehdidi olduğunu ve bunun sonuçlarının felaket olabileceğini söyledi.

Rosenergoatom başkanının danışmanı Renat Karchaa önceki gün yaptığı açıklamada Kiev’in hassas silahlar, insansız hava araçları ve radyoaktif atıklarla dolu bir savaş başlığına sahip Toçka-U füzesi kullanarak Zaporojye NGS’ye saldırmayı planladığını söyledi.

Peskov, “Durum oldukça gergin. Kiev rejimi tarafından gerçekten de büyük bir sabotaj tehdidi var. Sonuçları felaket olabilecek bir sabotaj” açıklamasında bulundu.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

06.07.2023

Rusya, St Petersburg’daki Finlandiya Başkonsolosluğunu kapatıyor.

Rusya, St Petersburg’daki Finlandiya Başkonsolosluğunu kapatacak ve dokuz diplomatı sınır dışı edecek. Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın dokuz Fin diplomatik personelini istenmeyen kişi ilan ettiğini ve St Petersburg’daki Finlandiya Başkonsolosluğu’nun faaliyetlerine verdiği izni geri çektiğini açıkladı.

Bakanlığın internet sitesinde yapılan açıklamada, “Fin makamlarının çatışmacı eylemlerine cevabın bir parçası olarak Rus tarafı, 1 Ekim itibariyle St Petersburg’daki Finlandiya Başkonsolosluğu’nun faaliyetlerine verdiği onayı geri çekme kararı almıştır” denildi.

Moskova, Haziran ayında dokuz Rus yabancı kurum temsilcisinin Finlandiya’dan sınır dışı edilmesine de aynı şekilde karşılık verdi. Misilleme tedbirleri St Petersburg’daki büyükelçilik ve başkonsolosluk çalışanlarını etkiledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

06.07.2023

Blinken’den Türk Dışişleri Bakanına NATO’da birlik ve İsveç’in ittifaka üyeliğine destek çağrısı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Temmuz ayında yapılacak NATO zirvesi öncesinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Ankara’nın İsveç’in ittifaka üyeliğini desteklemesinin önemine işaret etti ve savunma bloğu üyeleri arasında “kritik zamanlarda” birlik çağrısında bulundu. Açıklamada, “Bakan Blinken böyle kritik bir zamanda NATO’nun birliğinin önemini vurguladı ve Türkiye’nin İsveç’in ittifaka şimdi katılmasına destek vermesi çağrısında bulundu” denildi.

Dışişleri Bakanlığı diplomatlar arasındaki görüşmenin “Vilnius’ta yapılacak NATO zirvesi öncesinde” gerçekleştiğini açıkladı. Görüşmede ayrıca Karadeniz Tahıl Girişimi’nin genişletilmesinin önemine de değinildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

06.07.2023

Verşinin, Türk mevkidaşı ile tahıl anlaşmasının uygulanmasını görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin’in Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar ile yaptığı telefon görüşmesinde tahıl anlaşmasını ele aldığını ve anlaşmanın Afrika’ya yardım gibi insani amaçlardan uzak, tamamen ticari bir nitelik taşıdığını vurguladığını bildirdi.

“Muhataplar, 22 Temmuz 2022 tarihli İstanbul “paket” anlaşmalarının uygulanmasının sağlanması konusunda ayrıntılı bir görüş alışverişinde bulundular. Rus tarafı, Afrika, Asya ve Latin Amerika’daki muhtaç ülkelere yardım etme şeklindeki insani hedeflerden uzak olan, Ukrayna’ya gıda ihracatı yapılmasına yönelik Karadeniz Tahıl Girişimi’nin tamamen ticari bir nitelik taşıdığına ilişkin temel değerlendirmelerini teyit etti.”

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

06.07.2023

Stoltenberg, 10 Temmuz’da Erdoğan ile İsveç Başbakanı Christensson arasındaki görüşmeye ev sahipliği yapacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç’in ittifaka üyeliği konusunda Türkiye ve İsveç arasında 10 Temmuz Pazartesi günü bir zirve toplantısı düzenleyeceğini söyledi.

Stoltenberg, “Bu süreçte bir sonraki adım olarak Pazartesi günü Vilnius’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Christensson arasında bir toplantı düzenleyeceğim” dedi.

Stoltenberg’e göre Türkiye, İsveç’in ittifaka üyeliğini 11-12 Temmuz’da Vilnius’ta yapılacak zirveye kadar onaylamayacak, ancak zirveden önce siyasi bir çözüme ulaşmayı umuyor.

Stontelberg önümüzdeki hafta sonu boyunca bu amaçla yoğun istişarelerde bulunmayı planladığını da sözlerine ekledi. Genel Sekreter ayrıca “Brüksel toplantısında ilerleme kaydedildiğini” ancak Türkiye’nin İsveç’in üyeliğini onaylaması için hala bazı şartları olduğunu da sözlerine ekledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

07.07.2023

Peskov: Moskova, Erdoğan ve Zelenskiy görüşmelerini çok yakından takip ediyor.

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova’nın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Vladimir Zelenskiy arasındaki görüşmeleri çok yakından izlediğini, Kremlin’in görüşmelerin ne hakkında olacağını bilmekle ilgileneceğini, bunun önemli olduğunu söyledi.

Peskov gazetecilere “Elbette bahsettiğiniz görüşmelerin sonuçlarını çok yakından takip edeceğiz. Ankara ile yapıcı ortaklık ilişkilerimizi sürdürüyoruz, bu ilişkilere değer veriyoruz ve Türk tarafından da karşılık görüyoruz. Dolayısıyla Sayın Erdoğan ve Sayın Zelenskiy arasında nelerin görüşüleceğini bilmek elbette ilgimizi çekecektir. Bu önemli.” dedi.

Peskov, Erdoğan’ın Ukrayna ihtilafı bağlamında çeşitli sorunların çözümü için defalarca büyük çaba sarf ettiğini, arabuluculuk rolü oynadığını ve bu rolün Rusya Devlet Başkanı tarafından büyük övgüyle karşılandığını kaydetti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

07.07.2023

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna’nın AB üyeliğine ilişkin müzakerelerin başlatılması için her şeyin yapılması çağrısında bulundu.

Vladimir Zelenskiy, Kiev’in Ukrayna’nın AB’ye katılım müzakerelerine bu yıl başlaması için her şeyi yapması gerektiğini söyledi. Daha önce Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Ukrayna’nın Avrupa Birliği ile entegrasyon yolunda “maksimum seyir hızında” ilerlediğini; mücbir bir sebep olmadığı takdirde AB üyelik müzakerelerinin 2023 yılı bitmeden başlayabileceğini söylemişti.

Zelenskiy, Çek Başbakanı Petr Fiala ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında “Avrupa ve Avrupa-Atlantik yapıları düzeyinde etkileşimi ele aldık. Bu konu Ukrayna’nın AB’ye entegrasyonuyla ilgilidir. Bu yıl Ukrayna’nın AB’ye gelecekteki üyeliğine ilişkin müzakerelere başlamak için her şeyi yapmamız gerekiyor. Bu aynı zamanda NATO’yu da ilgilendiriyor” dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

07.07.2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Vladimir Zelenskiy Görüşmesi hakkında

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye geldi.Zelenskiy’i İstanbul Atatürk Havalimanı’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy’i Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. İkilinin görüşmesi saat 21.00 sıralarında başladı. Erdoğan ve Zelenskiy’nin baş başa görüşmesi yaklaşık 2.5 saat sürdü. İkili görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeler yapıldı. Düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya-Ukrayna savaşı hakkında Erdoğan “Savaşın uluslararası hukuk temelinde müzakereler yoluyla sona erdirilmesi için en yoğun çabayı harcayan ülke olduk” dedi. Ukrayna’nın NATO üyesi olmayı hak ettiğini söyledi. Çatışmanın tarafları arasında barışın sağlanmasının kaybedeni olmayacağını belirten Erdoğan, “Samimi dileğimiz her iki tarafın da farklılıklarına rağmen barışa dönmesidir” dedi. Türk lider, Türkiye’nin Ukrayna’daki çatışmayı müzakereler yoluyla sona erdirmek için çabalarını sürdüreceğini söyledi.

Türkiye’nin tahıl anlaşmasının uzatılmasını dört gözle beklediğini söyleyen Erdoğan “Tahıl koridoru konusundaki çabalarımızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Anlaşmayı 17 Temmuz’dan sonra ne kadar uzatabileceğimizi düşünüyoruz. Bunun (anlaşmanın) en azından her üç ayda bir uzatılmasını ve mekanizmanın toplamda iki yıl uzatılmasını bekliyoruz. Konuyu Sayın Putin ile hem telefon diplomasisi yoluyla hem de yüz yüze görüşmeyi umuyoruz” dedi.

Türk lider, Putin’in önümüzdeki aylarda Türkiye’yi ziyaret etmesini beklediğini söyledi. Erdoğan daha sonra Rusya Devlet Başkanı ile yüz yüze bir görüşmenin “önümüzdeki iki ay içinde” gerçekleşebileceğini kaydetti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

08.07.2023

Slutskiy, Erdoğan ve Zelenskiy’nin görüşmelerini yorumladı.

Slutskiy, Erdoğan’ın Zelenskiy ile görüşmesinin ardından Rusya’nın Ukrayna’nın statüsüne ilişkin talebini hatırlattı.

Duma Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın tarafsız statüsünün Rusya’nın taleplerinden biri olmaya devam ettiğini söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü İstanbul’daki Vahdettin Köşkü’nde Zelenskiy ile baş başa bir görüşme gerçekleştirdi ve görüşme iki buçuk saatten fazla sürdü. Slutskiy, “Ukrayna’nın tarafsız statüsü, Mart 2022 sonundaki İstanbul görüşmelerinde Rus tarafının ısrar ettiği taleplerden biriydi. Bu pozisyon değişmedi” dedi. Ayrıca Rusya’nın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan ile Zelenskiy arasındaki görüşmeleri, Ukrayna sorunu da dahil olmak üzere, yakından takip ettiğini belirtti. Slutskiy, “Bunların sonuçları, daha ayrıntılı bilgiler alındıktan sonra tartışılmaya ve analiz edilmeye devam edecek” diye ekledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

08.07.2023

Peskov: Putin ve Erdoğan arasındaki görüşme için henüz kesin bir tarih yok.

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitriy Peskov RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye liderleri Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan arasında bir görüşme için kesin bir tarih olmadığını söyledi.

Türk lider daha önce Rusya Devlet Başkanı'nın önümüzdeki ay Türkiye’yi ziyaret etmesini beklediğini söylemiş ve yüz yüze görüşmenin “önümüzdeki iki ay” içinde gerçekleşebileceğini belirtmişti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 11.07.2023 19:07:12 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM