20.05.2023 - 26.05.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İNALCIK

21.05.2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından G7 Zirvesi’nin ardından yazılı bir açıklama yapıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada sert ifadelere yer verildi. G7’nin Anglosaksonların önderliğinde küresel istikrarı baltalayan yıkıcı girişimlerin olgunlaştığı bir “kuluçka makinesi” haline geldiği,  son yıllarda yaşanan uluslararası olayların da gösterdiği gibi, G7’nin artık siyasi ve diplomatik alanda yapıcı bir şey ortaya koyamadığı belirtildi.

Açıklamada, zirvede Ukrayna’ya verilen destek sert bir dille eleştirildi. G7’nin küresel sorunların şiddetlenmesinde önemli bir faktör olduğu belirtildi.

“G7, Rusya ile kapsamlı bir çatışmaya kelimenin tam anlamıyla “kilitlenmiş” durumdadır. ABD’nin çabalarıyla, yaptırım tedbirlerinin ve ülkemize karşı yürütülen “hibrit” savaşın diğer unsurlarının planlama karargâhı işlevini üstlenmiştir; buna Kiev rejimine yönelik Batı askeri tedarikinin ölçeğini ve zamanlamasını belirlemek de dâhildir. Birliğin bugünkü varoluş nedeni budur. Zirvenin sonuçları da bunu teyit etmektedir. G7 ülkelerinin liderleri, Rusya’yı “stratejik bir yenilgiye” uğratma niyetlerini göstermekte ısrar ederek, Kiev’deki rejimin elebaşını kendi kontrolleri altında toplantılarına getirmiş ve nihayetinde Hiroşima olayını bir propaganda şovuna dönüştürmüşlerdir.”

“G7 ülkeleri egemen devletlere karşı yasadışı askeri müdahaleler ve darbe hazırlıklarıyla ellerini kirletmekle kalmadılar. Bu ülkelerin işletmeleri, çevresel etkileri dikkate almadan ve çalışma standartlarını ihlal ederek Küresel Doğu ve Güney’in kaynaklarını hortumlamaya devam etmektedir. İlgili gerçekler çok iyi bilinmektedir. Buna paralel olarak, çok taraflı formatları, özellikle de küresel ekonomik işbirliği için daha temsili ve gerçekten lider forum olan G20’yi siyasileştirmek için her şey yapılıyor. G7 ülkelerinin kendilerini uluslararası ilişkilerde meşruiyet ve adalet şampiyonu olarak gösterme çabaları tarih ve sağduyu ile alay etmektir.”

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

25.05.2023

Rusya, St Petersburg’daki İsveç Başkonsolosluğunu kapatacak ve 5 diplomatı sınır dışı edecek.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada; 25 Mayıs’ta İsveç’in Rusya Büyükelçisi M.Mard’ın Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak kendisine İsveç’in Rusya Federasyonu’na yönelik çatışmacı tutumu nedeniyle Rusya’nın 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren Göteborg’daki Rusya Federasyonu Başkonsolosluğu’nun faaliyetlerine son verme kararını aldığının söylendiği bildirildi.

Açıklamanın devamında Stokholm’ün düşmanca bir eylemi olarak, 25 Nisan 2023 tarihinde İsveç’teki Rus diplomatik misyonlarının beş çalışanının istenmeyen kişi ilan edildiği belirtildi. İsveç makamlarının bu eylemleri, İsveç’te devam etmekte olan Rusofobik kampanya da dâhil olmak üzere, ikili ilişkilerde daha önce görülmemiş bir seviyeye ulaşan durumu daha da kötüleştirdiği vurgulandı. İsveç Büyükelçisine, Rus tarafının, aralarında Moskova’daki İsveç Büyükelçiliği Savunma Ataşeliğinin üç personelinin de bulunduğu beş İsveçli diplomatı “persona non grata” ilan ederek misilleme yapmaya karar verdiği bilgisi verildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

25.05.2023

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin ve Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 25 Mayıs’ta Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı M.Y. Galuzin’in, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi M. Samsar ile Moskova’da bir araya geldiği bildirildi.

Görüşmede Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderleri arasında Bakü ve Erivan arasındaki ilişkilerin Rusya’nın yardımıyla normalleştirilmesine yönelik üçlü anlaşmaların uygulanması da dâhil olmak üzere Transkafkasya’daki durum ele alındı. Ermeni-Türk ilişkilerinin yeniden tesis edilmesine yönelik beklentilere de değinildi. “3+3” Bölgesel İstişare Platformu çerçevesinde Güney Kafkasya’daki etkileşim de vurgulandı. Karşılıklı ilgi alanına giren bir dizi başka konuda da görüş alışverişinde bulunuldu.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

25.05.2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan İstanbul Anlaşmaları hakkında yapılan yazılı açıklama

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Rus tarım ihracatının engellenmesiyle ilgili sorunlar ortadan kalkmazsa Rusya’nın alternatifler aramak zorunda kalacağı dile getirildi.

Rusya Ukrayna’nın gıda ihracatına ilişkin “Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının” iki ay uzatılmasını kabul etmişti. Sonuç olarak anlaşma, öngörülen 120 günlük sürenin sonuna kadar (17 Temmuz’a kadar) yürürlükte kalacak ve sonrasında, belgede belirtildiği üzere, taraflardan birinin (Rusya, Türkiye veya Ukrayna) itiraz etmesi halinde feshedilebilecek.

Açıklamada, “Amonyak Yujnıy limanından geçmediği için, şimdilik Ukrayna tahılını ihraç etmek için bizim yardımımızla çalışan başka limanlar var. Rosselhozbank SWIFT sistemine bağlanmazsa ve tarımsal ihracatımızı engelleyen diğer “sistemik” sorunlarda ilerleme kaydedilmezse, “Karadeniz girişimi” de alternatifler aramak zorunda kalacaktır. Örneğin, AB’nin reklamını yaptığı ve Ukrayna ürünlerinin çok daha yüksek iç ve dış maliyetlerle de olsa önemli miktarlarda ihraç edildiği kara “dayanışma koridorları” gibi.” ifadeler yer aldı.

Anlaşmaların uygulanmadığı bir ortamda, tahıl anlaşmasının uzatılması çağrısında bulunan BM temsilcilerinin yorumlarının çelişkili göründüğüne dikkat çekildi.

Dışişleri Bakanlığı, “Karadeniz girişimi”nin üçüncü paragrafında “Odessa, Çornomorsk ve Yujnıy limanlarından amonyak dâhil olmak üzere tahıl, gıda ve gübre ihracatı için güvenli seyre yardım edilmesinin” açıkça öngörüldüğüne dikkat çekti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

25.05.2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Kremlin’de üçlü bir görüşme gerçekleştirdi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 25 Mayıs’ta Moskova’da düzenlenen Yüksek Avrasya Ekonomik Konseyi toplantısında iki ülke arasındaki toprak anlaşmazlığının çözüldüğünü açıkladı. Her iki lider de sınırların karşılıklı olarak tanınması konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında Moskova’da bir üçlü görüşme gerçekleşti. Görüşme yaklaşık 20 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Putin, bir hafta içinde üç ülkenin başbakan yardımcılarının “çözüm bekleyen” Karabağ sorunlarını görüşmek üzere bir araya geleceğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı gazetecilere verdiği demeçte “Yakın bir gelecekte, bir hafta içinde, şimdi meslektaşlarımdan bu tarih üzerinde anlaşmalarını isteyeceğim, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan hükümetlerinin başbakan yardımcılarının bir araya gelmesi ve çözülmemiş sorunları ortadan kaldırması konusunda anlaştık” dedi. Bugünkü toplantıda Paşinyan ve Aliyev toprak anlaşmazlığına bir çözüm bulduklarını açıkladılar.

Ermenistan Başbakanı bu hafta yaptığı açıklamada, bölgede yaşayan Ermenilerin hak ve güvenliklerinin garanti altına alınması ve Bakü’nün Ermenistan devletinin toprak bütünlüğünü tanıması karşılığında Dağlık Karabağ’ı Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanımaya hazır olduğunu söyledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

26.05.2023

ABD’li yetkililerin provokatif açıklamaları üzerine ABD Büyükelçiliği’ne yapılan protesto notası hakkında

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın, Kiev’deki rejimin silahlı birliklerinin Kırım ve Belgorod bölgesi de dâhil olmak üzere Rus topraklarına yönelik saldırılarını fiilen onaylayan kabul edilemez açıklamaları üzerine 26 Mayıs’ta Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Moskova’daki ABD diplomatik misyonunun üst düzey diplomatlarına sert bir şekilde protesto edildiği belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “ABD yetkililerinin, ABD’nin Rusya'ya yönelik bu tür saldırıları teşvik etmediği yönündeki güvencelerinin, Pentagon tarafından Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne sağlanan silah ve teçhizatın Ukraynalı savaşçılar tarafından terör eylemlerinin hazırlanması ve gerçekleştirilmesi için kullanıldığına dair doğrudan somut kanıtlar göz önüne alındığında ikiyüzlü ve aldatıcı.”

Rusya tarafında ise, uzun süredir çatışmanın tarafı olan ABD’nin düşmanca eylemlerinin ABD-Rusya ilişkilerini öngörülemeyen sonuçlarla dolu derin ve tehlikeli bir krize sürüklediği vurgulanmıştır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

26.05.2023

Putin, Gürcistan’da Rus vizelerinin iptal edilmesinin ardından gelen tepkileri yorumladı. Vizelerin kaldırılması ve doğrudan uçuşların yeniden başlamasının ardından Gürcistan’da gösterilen tepkiyi beklenmedik olarak nitelendirdi.

Vladimir Putin, tüm Rusya’yı kapsayan kamu kuruluşu Business Russia üyeleriyle yaptığı toplantıda Gürcistan’da vizelerin kaldırılmasına gösterilen tepkiye şaşırdığını söyledi: “Ardından gelen tepki benim için tam bir sürpriz oldu. Herkesin “tamam, teşekkür ederim” diyeceğini düşünmüştüm. Hayır, bu konuda açıklanamaz bir kargaşa vardı. Bu çok garip. Açıkçası beklenmedikti. Uzaktan baktığımda düşünüyorum: Tamamen delirmişler mi? Orada neler oluyor, anlamıyorum.”

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

27.05.2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin zamanında hayata geçirileceğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Dördüncü Avrupa Departmanı Direktörü Yuriy Pilipson RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, Akkuyu nükleer güç santrali projesinin gerekli tüm kalite standartlarına uygun olarak ve zamanında hayata geçirileceğine şüphe olmadığını söyledi. Diplomat, dört güç ünitesinin inşasının gerekli tüm güvenlik önlemlerine uyularak hızlı bir şekilde yürütüldüğünü dile getirdi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 05.06.2023 23:12:57 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM