08.04.2023 - 14.04.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İNALCIK

07.04.2023

Ermenistan tarafının girişimiyle Vladimir Putin, Ermenistan Cumhuriyeti Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, görüşmede Dağlık Karabağ çevresindeki mevcut durum çeşitli yönleriyle ele alındı. Bu bağlamda, 2020-2022 yıllarında Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan liderleri arasında, Ermenistan-Azerbaycan sınırında güvenlik ve istikrarın sağlanması, Transkafkasya’da ekonomik ve ulaşım bağlarının yeniden tesis edilmesi, Ermenistan ile Azerbaycan arasında barış antlaşması hazırlıkları ile ilgili konular görüşüldü. Ayrıca ikili ilişkilere dair bazı güncel konulara da değinildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

07.04.2023

13 Nisan’da Semerkant’ta (Özbekistan) Afganistan’a Komşu Ülkelerin Dışişleri Bakanları Konferansı düzenlenecek.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan duyuruda, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un 13 Nisan’da Semerkant’ta dördüncüsü düzenlenecek Afganistan’a komşu ülkelerin dışişleri bakanları konferansına katılacağı belirtildi.

Açıklamada, “13 Nisan'da Semerkant’ta (Özbekistan) Rusya, Çin, İran, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın katılımıyla Afganistan’a komşu ülkelerin dışişleri bakanları dördüncü konferansının yapılması planlanıyor. Rus heyetine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov başkanlık edecek” denildi.

Toplantı gündeminin Afganistan sorununun siyasi çözümüne katkı sağlama, Afganistan’daki insani ve sosyo-ekonomik durumun istikrara kavuşturulması için atılacak adımlar, uyuşturucu ve terörle mücadele olacağı belirtildi. Daha önce varılan anlaşmalara göre bölgesel ekonomik entegrasyonun geliştirilmesine ve Kabil’in katılımıyla ulaşım ve enerji projelerinin uygulanmasına özel önem verileceği ifade edildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

07.04.2023

Kanada’nın Moskova Maslahatgüzarı Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan duyuruda “7 Nisan’da Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Kanada Maslahatgüzarı Brian Ebel’e, Kanada’nın BM Daimi Temsilcisi Robert Rae’nin, aslında savaş muhabiri Vladlen Tatarskiy’e (Maksim Yu. Fomin) karşı işlenen terör eylemini destekleyen ifadeleriyle ilgili kararlı protesto bildirildi” ifadelerine yer verildi. Duyurunun devamında, Kanadalı üst düzey bir diplomatın bu vahşi cinayete ilişkin tutumunun, Kanada’da körüklenen Rus düşmanlığının yeni tezahürü olduğu ifade edildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

09.04.2024

Rusya, Türkiye, Suriye ve İran dışişleri bakanlarının görüşmesi Mayıs’a ertelendi.

Rusya’nın Şam Büyükelçisi Aleksandr Yefimov, Suriye’de yayımlanan El Vatan gazetesine verdiği demeçte, Rusya, Türkiye, Suriye ve İran dışişleri bakanlarının görüşmesinin zamanına ilişkin, “Pazartesi (10 Nisan) gerçekleşmesi planlanan görüşme mayıs başına ertelendi” dedi. Büyükelçi, görüşmenin ertelenmesine dair sebep belirtmedi. Fakat dışişleri bakanlarının görüşmesinde olumlu sonuçlar elde etmek için taraflar arasında temasların ve istişarelerin devam ettiğini ifade etti. Ayrıca Rusya’nın bu dörtlü görüşmenin gerçekleşmesi için çabalarını sürdüreceğini, sorunların tamamının bir ya da birkaç görüşmede çözülemeyeceğini de ekledi. Yefimov, “Bu uzun bir yol ancak bu yönde adım adım ilerliyoruz” dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

10.04.2023

Vladimir Putin Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Caparov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, ticaret, ekonomik, mali ve insani alanlar da dâhil olmak üzere karşılıklı yarar sağlayan ikili işbirliğinin daha da geliştirilmesi konuşuldu. Avrasya Ekonomik Topluluğu’nda Rusya’nın ve BDT’de Kırgızistan’ın başkanlıkları bağlamında, Avrasya alanındaki entegrasyon dernekleri çerçevesinde bazı işbirliği konularına değinildi. Rusya-Kırgızistan müttefik ilişkilerinin daha da güçlendirmesine ve kişisel temasların sürdürülmesine karar verildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

10.04.2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı Kurul Toplantısı 10 Nisan’da yapıldı.

10 Nisan’da Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 31 Mart 2023 tarihinde Rusya Federasyonu’nun Dış Politika Konsepti’nin yeni versiyonun onaylanması kapsamında Bakanlığın öncelikli çalışma alanlarının görüşüldüğü bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, dış politika faaliyetlerinin ana hedeflerinin Rusya’nın güvenliğinin ve egemenliğinin sağlanması ve onun dinamik gelişimi için elverişli dış koşulların yaratılması olduğu belirtildi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Bu hedefler, ABD liderliğindeki düşman devletlerden oluşan bir koalisyon tarafından Rusya Federasyonu’na karşı başlatılan hibrit bir savaş kapsamında özellikle önemlidir. Değişen jeopolitik gerçekler, dış politikamızı, özellikle de Rusya’ya yönelik politikalarıyla ilgili olarak düşman, yapıcı ve tarafsız devletlere yönelik yaklaşımları farklılaştırma ihtiyacını doğurmaktadır. Rus dış politikasının ana çerçevesi uluslararası ilişkilerde hegemonyanın reddedilmesine dayanan çok kutuplu dünya düzeninin oluşmasına ve güçlendirilmesine, devletlerin kalkınma yolunu özgürce seçme hakkının kullanılmasına, uluslararası hukukun üstünlüğüne, dünyanın kültürel ve medeniyet çeşitliliğine, geleneksel manevi ve ahlaki değerlerin korunmasına yardımcı olmak olarak tanımlanmıştır. Geniş bir devlet uygarlığı ve modern dünyanın etkili merkezlerinden biri olarak Rusya, uluslararası güvenliğin sağlanmasında dengeleyici bir rol oynamaya devam etme niyetindedir. Sonuç olarak, Rusya Federasyonu Başkanı tarafından belirlenen dış politika konseptinin uygulanmasına ve Rusya diplomasisinin yeni hedeflerine uygun olarak Merkez Ofis ve yabancı kurumlar çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının yeniden dağıtılmasına yönelik somut önlemler ana hatlarıyla belirlenmiştir.” açıklaması yapıldı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

10.04.2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS ülkelerinin büyükelçileriyle bir görüşme gerçekleştirdi.

10 Nisan’da Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülkelerinin büyükelçileriyle çalışma kahvaltısı formatında bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda stratejik ortaklığın geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, BRICS’in uluslararası rolünü artırmak konusunda kapsamlı bir görüş alışverişinde bulunuldu ve küresel gündemdeki güncel konular tartışıldı. Lavrov, Batılı ülkelerin neo-sömürgeci politikası doğrultusunda girişilen mevcut güvenlik mimarisini yok etmeye yönelik yıkıcı eylemlere direnmek için ortak çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

10.04.2023

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova NATO Genel Sekreter Yardımcısı M. Geoana’nın Moldova için yaptığı açıklamaları değerlendirdi. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, konuşmasında Moldova’nın NATO ile yakınlaşmasının Kişinev’in egemenlik kaybına yol açabileceğini dile getirdi. NATO ile etkileşimi derinleştirmeye yönelik çeşitli ortaklık formatlarının daha çok bir manipülasyon aracı olarak hizmet ettiğini ve Avrupa-Atlantik bölgesinde gerçekten karşılıklı yarar sağlamadığını, eşit işbirliğini ve güvenliği güçlendirmeyi amaçlamadığını defalarca vurguladıklarını belirtti. Zaharova konuşmasının devamında “Moldova’da hala NATO ile yakınlaşmanın egemenlik kaybına yol açacağının bilincine varabilecek siyasi güçlerin kalmış olmasını umuyoruz” dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

11.04.2023

Peskov: Rusya’nın Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin açılış töreninde gereken düzeyde temsil edileceğini belirtti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Salı günü gazetecilerle yaptığı görüşmede Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 27 Nisan’da gerçekleştirilecek açılış töreninde Rusya’yı kimin temsil edeceğinin belli olup olmadığının sorulması üstüne, “Bilgilendirme yapacağız. Rusya’nın gereken düzeyde temsil edileceğini bir defa daha belirtmek istiyorum.” diye belirtti. Peskov, video-konferans yönteminden yararlanılacağını dile getirdi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 11.04.2023

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde “silahların yayılmasına karşı mücadele” konulu toplantının sonuçlarına dair yazılı bir açıklama yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova yazılı açıklamasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin büyük kısmı ile toplantıya katılan diğer BM üyesi ülkelerin heyetlerinin kendilerini önemli bir görüşmeye hazırladıklarını fakat ABD, İngiltere ve Fransa’nın bu görüşmeyi bir siyasi “demagojiye” indirgediklerini belirtti: Zaharova, “Üzülerek belirtmeliyiz ki, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden oluşan Batı “troykası”, diğer Avrupa-Atlantik müttefiklerinin desteğiyle yarattıkları Ukrayna çevresindeki krize ilişkin Rusya karşıtı saldırıları ve kapsamlı suçlamaları takip ettiler. Böylece, Güvenlik Konseyi üyelerinin çoğunluğunun ve tartışmaya katılan diğer BM üyesi devletlerin delegasyonlarının yapıcı tutumlarının aksine, esaslı ve oldukça profesyonel bir şekilde başlayan görüşme, çıkar sağlamayı amaçlayan sorumsuz bir siyasi demagojiye indirgenmiştir. Bu “Kolektif Batı”nın neo-sömürgeci emellerine hâlâ direnebilen Rusya Federasyonu’nun ve diğer devletlerin itibarını daha da sarsıyor.” ifadelerini kullandı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

13.04.2023

İstanbul’da yapılan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Sekreterliği’nin Ukrayna gıda ihracatına yönelik Karadeniz Tahıl Girişimi hakkında verileri ve gerçekleri bir kez daha çarpıtan son basın açıklamasına dikkat çekildi. Açıklamada “Bu bağlamda, hem “Karadeniz inisiyatifi”nin uygulanması hem de Rusya ve BM arasındaki Yerli Tarım İhracatının Normalleştirilmesi konusundaki Mutabakat Zaptı ile gerçek durumun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Bilindiği gibi bu belgeler, BM Genel Sekreteri A. Guterres tarafından önerilen bir “paketin” karşılıklı olarak bağlantılı kısımlarıdır. (…) Genel olarak, küresel gıda güvenliği ve ihtiyacı olan ülkelere yardım konusunda yapılan tüm görkemli açıklamalara rağmen, Karadeniz Tahıl Girişiminin Kiev’in ticari ihracatına, Batılı ülkelerin çıkarlarına hizmet ettiğini not ediyoruz. Rusya’nın tarım ihracatının önündeki engellerin kaldırılmasının, BM’nin bu kez bahsetmediği Rusya-BM Zaptı’nın bir parçası olarak gerçekleşmesi gerekiyordu. Böylesi bir sessizlik, yalnızca BM Sekreterliği’nin Antonio Guterres’in önerdiği pakete yönelik tutumunun açık bir göstergesi değil, aynı zamanda Zapt ile ilgili herhangi bir pratik sonucun olmadığını da gösteriyor. Bu bağlamda Rusya, 18 Mayıs’tan sonra beş sistematik sorunla ilgili herhangi bir ilerleme kaydedilmeden Karadeniz Tahıl Girişimi’nin tartışılamayacağı yönündeki tutumunu yeniden teyit etmektedir.” denildi.

Açıklamada belirtilen söz konusu sistematik sorunlar şöyledir: Rosselhozbank’ın para transferi sistemi SWIFT’e geri alınması; tarım makineleri ile yedek parçalarının tedarikinin ve bakım servislerinin yeniden sağlanması; sigortalama ile kısıtların lağv edilmesi ve limanlara ulaşım yasağının kaldırılması, Tolyatti-Odessa amonyum boru hattının yeniden faaliyete geçirilmesi, gıda ve gübre üretimi ile nakliyesi alanında çalışan Rus şirketlerinin yabancı varlıkları ve hesapları üstündeki blokajın kaldırılmasıdır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

13.04.2023

Semerkant’ta (Özbekistan) Afganistan’a Komşu Ülkelerin Dışişleri Bakanları (Rusya, Çin, İran, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan) toplantısı gerçekleştirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada toplantıda Afganistan’daki güvenlik sorunu vurgulanarak Afgan topraklarından gelen terörizm ve uyuşturucu kaçakçılığı tehditleriyle mücadele etmek için bölgesel çabaların koordinasyonunun güçlendirilmesiyle ilgili konular görüşüldü. Afganistan iç siyasi istikrarını korumak ve bu ülkede bir insani krizi önlemek de dahil olmak üzere, Afganistan’ın mevcut hükümeti ile etkileşimin yanı sıra, tek bir konsolide bölgesel yaklaşım oluşturmaya devam etmek için bir anlaşmaya varıldı. Katılımcılar, Afganistan’daki durumların temel sorumluluğunun, bu ülkedeki 20 yıllık deneylerinin başarısızlığı nedeniyle ABD ve müttefikleri üzerinde olduğuna dair ortak bir görüş bildirdiler. Taraflar, ABD-NATO askeri altyapı tesislerinin Afganistan’a ve çevredeki bölgeye yerleştirilmesinin kabul edilemeyeceğini belirttiler.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

13.04.2023

13 Nisan’da Semerkant’ta Afganistan’a Komşu Ülkeler Bakanlar Konferansı kapsamında Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Qin Gang arasında bir görüşme gerçekleştirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, toplantıda kapsamlı ortaklık ve stratejik işbirliğine dayalı ikili ilişkilerin mevcut durumu, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping arasında gerçekleştirilen görüşmelerde varılan anlaşmaların uygulanmasına ilişkin hususlar değerlendirildi. Çin liderinin bu yıl 20-21 Mart tarihlerinde Rusya’ya yaptığı ziyaret ele alındı. Afganistan ve Orta Asya’daki durumun yanı sıra Avrasya alanındaki entegrasyon süreçleri de dahil olmak üzere bölgesel ve uluslararası gündemdeki bir dizi güncel konu görüşüldü. Taraflar, Ukrayna ve çevresindeki mevcut durum hakkında değerlendirmelerde bulundular. Bakanlar, Birleşmiş Milletler, Şanghay İşbirliği Örgütü, BRICS ve Avrasya kıtasındaki entegrasyon süreçleri de dahil olmak üzere iki ülkenin katılımıyla çok taraflı formatlar çerçevesinde etkileşim ve koordinasyonu artırmaya hazır olduklarını yinelediler. Taraflar, görüşülen tüm konularda iki ülkenin fikirlerinin örtüştüğünü belirttiler. Diğer ülkelerin içişlerine karışma, şantaj ve tehdit yoluyla tek yanlı yaklaşımlar dayatma ve uluslararası ilişkilerin demokratikleşmesine karşı çıkma girişimlerinin reddedildiği belirtildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

13.04.2023

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov Benin Cumhuriyeti’nin Rusya Büyükelçisi Akambi Andre Okunlola Biau ile görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sırasında, Rusya-Benin çok yönlü karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini daha da güçlendirmeye yönelik güncel konular tartışıldı. Aynı zamanda, iki ülke arasındaki siyasi diyaloğu derinleştirilmesi ve karşılıklı çıkarları ilgilendiren uluslararası konularda koordineli çalışılması vurgulandı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

13.04.2023

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı S.V. Lavrov’un Özbekistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vekili B.O. Saidov ile görüşmesi hakkında

 

Sergey Lavrov görüşme öncesinde bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında “Bu güzel şehre davetiniz için çok teşekkür ederim. Sizin de dediğiniz gibi [Semerkant] gerçekten de sadece Orta Asya’nın değil, dünya kültür ve tarihinin de “incisi”. BDT Dışişleri Bakanları Konseyi’ne paralel olarak Orta Asya Beşlisi ve Rusya Federasyonu bakanlarının bir başka toplantısının yapılması teklifimizi desteklediğiniz için minnettarız. Görüşme yarın gerçekleşecek. Bunun, altı ülke liderlerinin 2022 sonbaharında Astana’da yaptıkları ilk zirvede bize verdikleri görevlerin yerine getirilmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Elbette bu görevler, güvenliğin güçlendirilmesi, ekonomik işbirliği, çevre sorunlarının ele alınması ve çok daha fazlasını kapsamaktadır. Bugün sizlerle gerçekleştirdiğimiz ikili görüşme, devlet başkanlarımız arasında varılan mutabakatların hayata geçirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Düzenli temas halindeler. Bu yıl bir istisna olmayacak. Bunda hiç şüphe yok. Çalışmalarımızı bu harika yerde organize ettiğiniz için teşekkür ederiz. Tüm formatlarda güzel sonuçlar alacağımıza eminim.” diye belirtti.

 

Görüşme sonrası Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşme sırasında devletlerarası diyaloğun daha fazla teşvik edilmesi de dâhil olmak üzere Rusya-Özbekistan ilişkilerinin kilit meselelerinin yanı sıra güncel uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi. Saidov, 30 Nisan 2023 tarihinde “Özbekistan Cumhuriyeti Anayasası” yasa tasarısı için yapılacak referandum hazırlıkları hakkında bilgi verdi. Rus tarafının, bu dönemde Rusya Federasyonu topraklarında bulunacak olan Özbekistan vatandaşlarının iradelerini özgürce ifade etmelerini desteklemeye hazır olduğu ve dostane bir şekilde bu önemli siyasi olaya tam destek verdiği ifade edildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

13.04.2023

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’un Suudi Arabistan’ın Moskova Büyükelçisi Abdurrahman Al-Ahmed ile görüşmesi hakkında

Görüşme sırasında, güncel bölgesel ve uluslararası konularda aktif bir siyasi diyaloğun sürdürülmesi, çok yönlü Rusya-Suudi Arabistan işbirliğinin daha da geliştirilmesi gibi konular görüşüldü.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

13.04.2023

FSB, savaş muhabiri Vladlen Tatarskiy’nin öldürüldüğü terör saldırısıyla ilgili yeni bilgiler sundu.

FSB (Rusya Federal Güvenlik Servisi), Tatarskiy’e yönelik terör eyleminin, Ukrayna istihbaratı ve Rus muhalifler tarafından düzenlendiğini açıkladı ve Rusya’da aşırıcı örgüt ilan edilen Yolsuzlukla Mücadele Vakfı’nın yöneticileri Leonid Volkov ve İvan Jdanov’u işaret etti. Terör saldırısının hazırlanmasında doğrudan görev alan ikinci kişinin Ukrayna vatandaşı ve Ukrayna merkezli bir sabotaj-terör grubu üyesi Yuriy Denisov olduğunu bildirildi. FSB, Tatarskiy’in alçıdan büstü içine yerleştirilen patlayıcıyı kurye üzerinden Trepova’ya gönderen kişinin bizzat Denisov olduğunu, Denisov’un Ukrayna istihbaratının talimatıyla Şubat 2023’te Kiev’den Letonya'ya gittiğini ve oradan Moskova’ya geçtiğini aktaran FSB, St. Petersburg’da Tatarskiy ile ilgili bilgiler topladığını, bunun için bir araç satın aldığını ve Tatarskiy’in evinin yanında daire kiraladığını açıkladı. FSB, Denisov’un olaydan bir gün sonra Ermenistan üzerinden Türkiye’ye kaçtığını ve hakkında uluslararası arama kararı çıkarılmasına yönelik prosedürün başlatıldığını belirtti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

13.04.2023

FSB (Rusya Federal Güvenlik Servisi) 2022 yılının başından beri Rusya’nın kritik altyapısına yönelik 5 binin üzerinde siber saldırı düzenlendiğini, fakat saldırıların olumsuz sonuçlarının önlenebildiğini duyurdu.

FSB, tespit edilen bilgisayar tehditlerinin analizi sırasında, Ukrayna topraklarının ABD ve NATO ülkeleri tarafından Rusya’daki sivil tesislere siber saldırılar düzenlemek için kullanıldığını kanıtlayan verilerin elde edildiğini söyledi. Açıklamada “Ukrayna’nın ağ altyapısı, Batı ülkelerinin saldırgan siber operasyon birimleri tarafından kullanılıyor, böylece bu birimlerin gizlice yeni tür siber silahları kullanmalarına imkân tanınıyor. ABD müdahil olduğunu gizlemek için siber saldırıları düzenleyen Ukraynalı hacker grubu IT Army of Ukraine gibi göstermeye çalışıyor. Ulusal grupları saldırıların geliştirilmesine dâhil olan ülkeler arasında ABD, Türkiye, Gürcistan ve Polonya da bulunuyor.”  denildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

14.04.2023

Bağımsız Devletler Topluluğu Bakanlar Konseyi toplantısının sonuçları hakkında

14 Nisan’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Semerkant’ta BDT Dışişleri Bakanları Konseyi'nin olağan toplantısına katıldı. Lavrov, küresel ve bölgesel güvenliği sağlama sorunlarına vurgu yaparak dünyadaki duruma ilişkin Rus değerlendirmelerini ayrıntılı olarak özetledi. “Kolektif Batı” ülkelerinin BDT devletlerinin iç işlerine müdahale etme girişimlerinin arttığına dikkat çekti. Ukrayna’daki özel askeri operasyonun ilerleyişi hakkında bilgi verdi. Toplantı sonucunda siyasi, kültürel, insani ve eğitim alanlarında entegrasyon bağlarını daha da güçlendirmeyi amaçlayan kararlar alındı. Minsk (Belarus Cumhuriyeti) ve Gümrü (Ermenistan Cumhuriyeti) şehirleri 2023 ve 2024’te Devletler Topluluğu’nun Spor Başkentleri ilan edildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

14.04.2023

Rusya Dışişleri Bakanı S.V. Lavrov Ermenistan Dışişleri Bakanı A.S. Mirzoyan ile bir görüşme gerçekleştirdi.

14 Nisan’da Semerkand’da BDT Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı kapsamında Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı S.V. Lavrov ile Ermenistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı A.S. Mirzoyan arasında bir görüşme gerçekleşti.

Dışişleri bakanları, gündemdeki güncel konuları ele aldılar. Bölgesel konularda görüş alışverişinde bulundular. Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan liderleri arasında 2020-2022’de imzalanan anlaşmalar uyarınca Ermenistan-Azerbaycan normalleşmesinin tüm hatlarında yürütülen çabaların yoğunlaştırılmasının önemi vurgulandı. Daha fazla diplomatik temas konusunda anlaşmaya varıldı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

14.04.2023

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı S.V. Lavrov’un Özbekistan Cumhuriyeti ziyaretinin ardından düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşma, Semerkant, 14 Nisan 2023

BDT Bakanlar Konseyi toplantısı, dostlar arasında olması gerektiği gibi, ticari ve güvene dayalı bir atmosferde gerçekleştirildi. Görüşmenin odak noktası uluslararası durumdu. Bu durum, çok kutuplu bir dünya düzeninin oluşumunun nesnel süreçlerini engellemeye çalışan Batı’nın küresel hâkimiyeti için başlattığı hibrit savaşın bir sonucu olarak eşi görülmemiş bir şekilde şiddetlendi. Bu amaçla, uzun yıllardır Rusya Federasyonu’nun güvenliğine yönelik doğrudan askeri tehditlerin yansıtıldığı bir sıçrama tahtası olarak “yetiştirilen” Ukrayna rejimi aktif olarak kullanılıyor, Rus olan her şeyi yok etmeye başladı ve kendi ülkesinin Rusça ve Rusça konuşan sakinleri baskı altına almaya başladı.

Bu konuda Ukraynalı liderler açıkça konuşmaktan çekinmiyorlar. Kelimenin tam anlamıyla dün, V.A.Zelenskiy’nin güveninden yararlanan ve onun kavramsal tutumlarını ortaya koyan M.M.Podolyak, Ukrayna’nın Kırım’ı ele geçirdiğinde, orada Rus dilini, Rus kültürünü ve Rusçanın her şeyini ortadan kaldıracağını ve sadece Ukrayna ya da küresel kültür olabileceğini söyledi. Ukrayna’nın eski doğu bölgelerinin sakinlerini “yok edilmesi ve hapse atılması gereken haydutlar” olarak nitelendirdi.

Bunlar, Ukrayna yönetiminin Vladimir Zelenskiy’nin on maddelik bir “barış planını” teşvik ettiği “hedefler”dir. Donbass ve Kırım’ı “geri almayı”, Rusya Federasyonu’ndan tazminat almayı ve bunun üzerinde bir mahkeme kurmayı ve ardından bir barış anlaşması imzalamayı nezaketle kabul etmeyi planlıyorlar.

Bu durumu ayrıntılı olarak tartıştık. Durumun analizine ve Batı’nın küresel saldırganlığında yönlendirdiği saldırgan, yasa dışı eylemlere dayanarak bunu söylediler. Rusya Federasyonu Dış Politika Konsepti’nin 31 Mart’ta Başkan V.V. Putin tarafından onaylanan bağımsızlıklarını koruyan, meşru ulusal çıkarlarını ve halklarını ön planda tutan, kalkınma yolunu bağımsız olarak belirleme haklarına değer veren ve koruyan ülkelerle devletlerini nasıl daha fazla geliştirmemiz ve onlarla nasıl etkileşim kurmamız gerektiğine dair sonuçları içeren yeni bir versiyonunu geliştirdiklerini söylediler.

Bu bağlamda, Avrasya kıtası genelinde geniş bir ortaklığın geliştirilmesine Konseptimizde özel bir yer verilmektedir. Burada bulunan Bağımsız Devletler Topluluğu, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü, Avrasya Ekonomi Birliği ve Şanghay İşbirliği Örgütü gibi kuruluşlara özel bir rol veriyoruz. Aralarında ve bu alandaki bir dizi diğer “gruplar” arasında, özellikle Güneydoğu Asya Uluslar Birliği arasında çalışma bağlantıları kuruldu. İşbirliğinin daha da geliştirilmesi için planlar var.

Bu süreçleri umut verici buluyoruz. Hepimizin üzerinde bulunduğu uçsuz bucaksız Avrasya kıtasının ülkelerinin doğal ihtiyaçlarına dayanıyor ve dünya ekonomisinin üzerinde çalışacağı, siyasi süreçleri etkileyecek yeni temellerin oluşmasında ciddi rekabet avantajları yaratıyor.

Siyasi yönlerden, Batılı meslektaşlarımızın sürekli olarak yaptığı gibi, bu belgeye seçici bir şekilde yaklaşma girişiminde bulunmadan, BM Tüzüğü’nün bütünlüğüne saygı gösterilmesini kararlı bir şekilde savunduk. Kosova'yı bağımsız hale getirmeleri gerektiğinde, halkların kendi kaderini tayin hakkını vurguluyorlar. Dünyanın diğer bölgelerine böyle bir hakkı tanımamaları gerektiğinde, mutlak bir seçenek olarak ve alternatifi olmayan toprak bütünlüğüne başvuruyorlar.

Değerlendirmelerimizi paylaştık. BDT ülkelerinin dışişleri bakanlıkları arasında istişareler için bir plan da dâhil olmak üzere bir dizi belge geliştirdik. Şu anda uluslararası arenada gözlemlenen tüm süreçler yansıtılacak ve ülkelerimiz arasındaki bu bağlantıda ortaya çıkan görevler de dikkate alınacaktır.

Kültürel ve insani etkileşim gündemimizde geniş yer buldu. Herkes, Uluslararası Rus Dili Teşkilatı Tüzüğü’nün onayını tamamlamak için daha fazla çalışmayı destekledi. Bu, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’in geçen yılki BDT zirvesinde ilgili konsept kapsamında onaylanan bir girişimidir. Şimdi yasal belgeleri hazırlıyoruz. Başkan Tokayev’in önerdiği gibi, bu organizasyon BDT tarafından başlatılacak ve istisnasız tüm kıta ülkelerine açık olacaktır.

Minsk’in 2023 yılının BDT’nin spor başkenti olarak ilan edilmesi, 2024 yılında bu statünün Ermenistan’ın Gümrü şehrine verilmesini kararı alındı. Gençlik başkentlerinin belirlenmesi ile ilgili görevler belirlendi. 2024 yılında Taşkent, 2025 yılında Ermenistan Kebele, 2026 yılında Ermenistan Kapan BDT’nin gençlik başkenti olacak.

BDT’nin kültür başkenti gibi bir formatımız da var. 2024 yılında bugün bulunduğumuz güzel şehir Semerkant kültür başkenti olacak.

Bugün önemli bir karar daha alındı. Patrice Lumumba Halkların Dostluk Üniversitesi (RUDN), gazetecilerin eğitimi için temel bir organizasyon statüsü aldı. Sizin için bu ilginç bir bilgi. Kurslar ayrıca Rus medya çalışanlarına da açık olacak. Başvurabilirsiniz.

Faydalı bir sohbet ve çalışma olduğunu düşünüyorum. Güzel kararlar alındı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

14.04.2023

Rus Dışişleri Bakanlığı, Finlandiya’nın Moskova Büyükelçiliği’nin içinde toz olan zarflar aldığını doğruladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova konuyla ilgili kendisine yöneltilen soruya “Finlandiya Büyükelçiliği’nin Rusya Dışişleri Bakanlığı’na bir başvuruda bulunduğunu doğrulayabiliriz. Başvuruda, 13 Nisan günü elçiliğin posta kutusuna, askeri ataşe ve yardımcısına gönderilen üç özdeş zarfın bırakıldığı bildirildi. İlk zarf açıldığında içinden beyaz toz çıktı. Ardından diğer iki zarf kapalı bırakıldı. Büyükelçilik bu üç zarfı Rus güvenlik organlarına teslim etti. Yapılacak araştırmanın sonuçlarıyla ilgili bilgi Finlandiya Büyükelçiliği’ne verilecek.” sözleriyle cevap verdi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

15.04.2023

Eski ABD Hazine Bakanı Summers Rusya ve Çin’in ittifakı ABD hegemonyası için tehlikeli bir duruma yol açtığını dile getirdi.

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, Bloomberg’e verdiği demeçte, Rusya ve Çin güçlerini birleştirip daha önce tarafsız olan ülkelerin gözüne girdikçe Washington’un küresel nüfuzunu kaybettiğine dair “endişe verici” işaretler olduğunu, Rusya, Orta Doğu ve Çin ittifakının, ABD hegemonyası için tehlikeli bir durum yarattığını söyledi. ABD’li rakipler arasındaki bağların derinleşmesinin Washington için hem siyasette hem de ekonomide büyük sorunlar vaat ettiğini vurguladı. Örneğin Suudi Arabistan, Rusya ve diğer OPEC+ grubunun ortak kararıyla ham petrol üretimini kısma kararı AB, ABD ve diğer ülkelerin enflasyonla mücadelesini zorlaştırdığını belirtti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 17.04.2023 14:29:52 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM