24.04.2023 - 28.04.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İNALCIK

25.04.2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından Moldova’nın Moskova Büyükelçisinin Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrılması üzerine yapılan yazılı açıklama hakkında

Moldova Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu nezdindeki Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Lilian Dariy, Kişinev’deki resmi makamların Rusya’ya yönelik dostane olmayan adımlarının devam etmesini kararlılıkla protesto etmek üzere 5 Nisan’da Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. L. Dariy’e bakanlıktan, Moldova makamlarının Moldova’daki Rusya Büyükelçiliği çalışanını “istenmeyen kişi [persona non grata]” ilan etme yönündeki 19 Nisan tarihli kararına cevaben Rus tarafının Rusya’daki Moldova Büyükelçiliği çalışanını “istenmeyen kişi” ilan ettiğini belirten bir nota verildi. Buna ek olarak, Moldova diplomatik misyonu başkanı, düzenli olarak yaptıkları Rusya karşıtı açıklamalar ve Kişinev’in Rus vatandaşlarının dâhil olduğu AB yaptırım listelerine katılması nedeniyle bir dizi Moldovalı yetkilinin Rusya Federasyonu’na girişine izin verilmemesi kararı hakkında bilgilendirildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

25.04.2023

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İran, Suriye ve Türkiye’yi ziyaret eden askeri liderlerle bir dizi ikili görüşme gerçekleştirdi.

Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada “Rusya Savunma Bakanı Orgeneral Sergey Şoygu bugün Moskova’ya gelen İran İslam Cumhuriyeti, Suriye Arap Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin askeri birim başkanlarıyla bir dizi ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerde ikili işbirliğinin güncel konuları ile küresel ve bölgesel güvenliğin çeşitli yönleri ele alındı.” denildi.

Toplantıda Suriye Arap Cumhuriyeti’nde güvenliğin güçlendirilmesi ve Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik adımlar görüşüldü. Terör tehditlerinin tüm tezahürlerine karşı koyma ve Suriye topraklarındaki tüm aşırılık yanlısı gruplarla mücadele konularına özel önem verildi. Görüşmelerin ardından taraflar, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması arzusunu ve Suriyeli mültecilerin bir an evvel vatanlarına dönmeleri için çabaların yoğunlaştırılması gereğini teyit ettiler. Savunma bakanları bu formatta yürütülen diyaloğun yapıcı niteliğini ve Suriye Arap Cumhuriyeti ile bir bütün olarak bölgedeki durumun istikrara kavuşturulması amacıyla sürdürülmesi gerektiğini vurguladılar.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

25.04.2023

İsveç Dışişleri Bakanı beş Rus diplomatın sınır dışı edildiğini açıkladı.

İsveç, beş Rus diplomatı sınır dışı etti. Bu karar ülkenin Dışişleri Bakanı Tobias Billström tarafından açıklandı. İsveç Dışişleri Bakanlığı Rus Büyükelçi Viktor Tatarintsev’i de bilgilendirdi. Tobias Billström, SVT TV kanalına verdiği bir röportajda sınır dışı edilme kararını açıkladı. Bakana göre sınır dışı edilen kişilerin faaliyetleri diplomatik statüleriyle bağdaşmıyordu. TV kanalı Rus Büyükelçisinin 25 Nisan’da İsveç Dışişleri Bakanlığına çağrılarak karar hakkında bilgilendirildiğini bildirdi. Büyükelçi yorum yapmayı reddetti. Rusya Dışişleri Bakanlığı bu hamlenin cevapsız kalmayacağını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Rus tarafının daha önce de belirttiği gibi, Moskova buna uygun şekilde karşılık verecektir” denildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

25.04.2023

Putin, Rus varlıklarına el konulmasına yönelik karşı tedbirlere ilişkin kararnameyi imzaladı.

Kremlin’den yapılan açıklamada “Amerika Birleşik Devletleri ve yabancı devletler ile bunlara bağlı uluslararası kuruluşların, Rusya Federasyonu’nu, Rus tüzel ve gerçek kişilerini mülkiyet hakkından hukuka aykırı bir şekilde mahrum bırakmayı ve (veya) mülkiyet haklarını sınırlandırmayı amaçlayan dost olmayan ve uluslararası hukuka aykırı eylemlerine karşılık olarak, Rusya Federasyonu’nun ulusal çıkarlarını korumak amacıyla acil tedbirler alma ihtiyacı doğmuştur” denildi.

Kararnameye göre, yurt dışındaki Rus mülkleri üzerindeki haklara kısıtlama getirilmesi veya bu haklardan men edilmesi durumunda, dost olmayan ülkelerle ilişkili ve Rusya topraklarında bulunan varlıklar için geçici yönetim getirilmektedir. Taşınır ve taşınmaz mallar, menkul kıymetler, kuruluş sermayesindeki hisseler ve mülkiyet hakları geçici yönetimin yetkisine geçirilecektir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

26.04.2023

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İkilinin Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından bu yana ilk kez görüştüğü bildirildi. Görüşmenin ardından Şi Cinping, “Egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı Çin-Ukrayna ilişkilerinin siyasi temelidir. Taraflar geleceğe bakmalı ve ikili ilişkileri uzun vadeli olarak planlamalıdır.” açıklamasında bulundu. Çin lideri ayrıca ülkeler arasındaki karşılıklı saygı ve samimi ilişkiler geleneğini sürdürme ve Çin ile Ukrayna arasında stratejik bir ortaklığın geliştirilmesini teşvik etme ihtiyacından söz etti.

Bu görüşmenin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova basın mensuplara bu görüşmeyi “Çin’in bir müzakere sürecinin oluşturulması için çaba sarf etme konusundaki istekliliğini not ediyoruz. İlkesel yaklaşımlarımız ile Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından bu yıl 24 Şubat’ta yayımlanan ilgili pozisyon belgesinin hükümleri arasında geniş bir mutabakat görüyoruz. Aynı zamanda, sorunun iyi planların eksik olmasından kaynaklandığına inanıyoruz. Şu ana kadar Kiev’deki rejim, Ukrayna krizinin siyasi ve diplomatik yollardan çözümüne yönelik her türlü mantıklı girişimi reddettiğini göstermiş ve müzakerelere nihai rızasını gerçekçi olmayan talepler içeren ültimatomlara bağlamıştır. Ukraynalı yetkililer ve onların Batılı işleyicileri barış girişimlerini engelleme becerilerini çoktan kanıtladılar. Kendi itiraflarına göre, Minsk anlaşmaları sadece zaman kazanmak ve saldırı potansiyeli biriktirmek için gerekliydi. 2022 baharında, tarafların Kiev’in önerisiyle vardıkları neredeyse hazır barış anlaşmaları aniden Kiev tarafından reddedildi. Hatta Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile herhangi bir müzakereyi yasakladı. Dolayısıyla barış çağrılarının Washington’dan kontrol edilen kuklalar tarafından yeterince algılanması zor. Zelenskiy, komünist ideolojiyi ve komünist partiyi resmen yasaklamış bir ülkeyi yönetiyor. Aynı zamanda Ukrayna’da sözde “komünizmden arındırma” süreci uzun yıllardır devam ediyor. Ukrayna parlamentosunun dış ilişkiler komitesi başkanı A. Merejko, kısa bir süre önce Tayvan’ın uluslararası toplum tarafından tanınan Çin’e aidiyetinin “komünist bir hayal” olduğunu ilan etti. Görünüşe göre, korkunç ikiyüzlülük, Batı’dan ithal edilen Ukrayna “demokrasisinin” ayırt edici bir özelliğidir.” sözleriyle yorumladı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Bilgi Notu: Rusya ile her alanda ikili ilişkilerini geliştirmeye devam eden Çin’in Rusya-Ukrayna krizinin çözümünde arabulucu olarak sürece dâhil olması gündemdedir. 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Ukrayna krizinin birinci yıl dönümünde Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından 12 maddelik bir barış planı sunulmuştu. Çin barış planı; Tüm ülkelerin egemenliğine saygı duyulması; Soğuk Savaş zihniyetinin reddedilmesi; çatışmaların durdurulması; barış görüşmelerinin yeniden başlaması; insani krizin çözülmesi; sivil halkın ve savaş esirlerinin korunması; Nükleer santrallerin güvenliğinin sağlanması; stratejik risklerin azaltılması; tahıl ihracatının teşvik edilmesi; tek taraflı yaptırımların sona erdirilmesi; Sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarının korunması; Çatışma sonrası yeniden yapılanmanın desteklenmesi ile ilgili maddeleri kapsamaktadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

26.04.2023

Norveç’teki Rus Büyükelçiliği personelinin “istenmeyen kişi” ilan edilmesine verilen yanıt.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’daki Norveç Büyükelçiliği personeli içinden on diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada “Norveç Krallığı Büyükelçisi R. Kvile 26 Nisan’da Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Oslo’nun Norveç’teki Rus Büyükelçiliğinde görevli on beş diplomatı ve Askeri Ataşelik personelini sınır dışı etme kararını şiddetle protesto etti. Bu düşmanca hareket, zaten kritik bir seviyede olan ikili ilişkilerdeki durumu daha da kötüleştirmiştir. Kvile’ye cevap olarak Moskova’daki Norveç Büyükelçiliği ve Savunma Ataşeliği’nden on temsilcinin “istenmeyen kişi [persona non grata]” ilan edildiğine dair bir nota verildi. Norveç Büyükelçisine ayrıca Oslo’nun dost olmayan eylemlerine karşılık olarak, Norveç diplomatik misyonları tarafından yerel olarak işe alınan Rus vatandaşlarının işe alınmasına yönelik kısıtlamalar da dâhil olmak üzere başka önlemlerin de alınacağı söylendi.” denildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

27.04.2023

27 Nisan 2023 tarihinde Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni gerçekleşti.

Vladimir Putin, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 1. Ünitesine Rus nükleer yakıtının teslim edilmesi münasebetiyle düzenlenen törene video konferans yoluyla katıldı. Tören öncesi Erdoğan ile Putin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada görüşmede barışçıl nükleer enerji sektöründeki işbirliğinin yanı sıra, Rus-Türk ilişkilerinin geliştirilmesindeki diğer acil konuların ele alındığı, bu bağlamda, temel öneme sahip bir dizi anlaşmaya varıldığı dile getirildi. Törene ayrıca Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Direktörü Rafael Grossi, Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev ve Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de katıldı.

Kremlin’den yapılan açıklamada “Santralin inşası, 2010 yılında imzalanan hükümetler arası bir anlaşma temelinde Rosatom tarafından yürütülüyor. Toplam 4.800 megavat kapasiteli dört güç ünitesinin devreye alınması planlanıyor.”denildi.

Putin konuşmasında “Akkuyu projesinin karşılıklı ekonomik faydalar sağlamasının yanı sıra iki ülke arasında iyi komşuluk, karşılıklı saygı ve birbirlerinin çıkarlarını gözetme ilkelerine dayanan çok yönlü ortaklığı da güçlendirdiğini, Türkiye’nin hâlihazırda kendi nükleer endüstrisine sahip olan sanayileşmiş ve teknolojik olarak ileri ülkeler kulübüne katılması ve 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümünü kutlayacak olması son derece semboliktir.” dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Bilgi Notu: Rosatom’dan edinilen bilgiye göre; Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS), Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk nükleer güç santralidir ve Türkiye’nin enerji dönüşümü açısından önemli bir projedir. Akkuyu ile enerji arz güvenliğinin sağlanması ve ithal enerji bağımlılığının azaltılması hedeflenmektedir. Akkuyu NGS projesi, Rus tasarımı VVER 3+ nesil reaktörlere sahip dört güç ünitesini içermektedir. Her bir NGS ünitesinin kapasitesi 1.200 megavat olacaktır. Rus devlet şirketi Rosatom projenin % 100’üne sahiptir ve Milletlerarası Andlaşma’ya göre % 49’a kadar olan hissesini tek bir yatırımcıya veya birkaç şirkete satabilir. Akkuyu NGS’nin inşası, küresel nükleer endüstride Yap-Sahip Ol-İşlet (Build-Own-Operate) modeline göre hayata geçirilen ilk proje olma özelliğini taşımaktadır. Bu modele göre Akkuyu NGS, inşası bittiğinde Türkiye’ye transfer edilmeyecek ve Rosatom kontrolünde kalacaktır. Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki Milletlerarası Andlaşma’ya göre, NGS’nin 1. Ünitesinin işletmeye alınması, ünitenin inşası için tüm izinlerin alınmasından sonraki 7 yıl içinde gerçekleşecektir. Ünite 1’in inşası için lisansın 2018’de alındığı dikkate alındığında, son tarih 2025 anlamına gelmektedir. Akkuyu NGS’nin işletmeye alınmasıyla Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %10’u karşılanacaktır. Santralin tasarımı çevresel gereklilikleri karşılamaktadır ve çevresel olarak temiz elektriğin istikrarlı bir kaynağını temsil etmektedir. Akkuyu NGS, Rus-Türk işbirliği tarihindeki en büyük projedir ve Türkiye’nin sosyo-ekonomik kalkınmasında güçlü bir itici güçtür. Endüstriyel büyüme, bilim ve teknolojinin gelişmesi açısından önemlidir. Akkuyu NGS projesinin hayata geçirilmesi, ülke sakinleri için de binlerce yeni istihdam yaratacaktır.Rusya’nın projelerine göre nükleer güç santrallerinin yapımı, Türkiye’den başka Macaristan, Çin, İran, Bangladeş, Mısır ve Hindistan’da gerçekleştirilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

27 Nisan 2023

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ve Türkiye’nin tahıl anlaşması üzerinde çalışmaya devam edeceğini dile getirdi. Bu durumun Avrupa ile ilişkilerin en alt düzeye kadar gerilemesine sebep olduğunu belirtti.

Daha önce Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde tahıl anlaşması konusunda yeni girişimler üzerinde çalışılması gerektiğini söylemişti. Rusya’nın bu öneriye tepkisi sorulduğunda Peskov “Çalışmalar devam edecek” dedi. 25 Nisan’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin eylemleri nedeniyle tahıl anlaşmasıyla ilgili durumun durma noktasında olduğunu dile getirmişti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

27.04.2023

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, diplomatların toplu olarak sınır dışı edilmesi ile ilgili bir açıklamada bulundu.

Peskov açıklamasında “Buradaki değerlendirme açıktır: her şey mümkün olan en düşük seviyeye inmiştir. Bu türden her adım diplomatik ilişkilerin sürdürülmesi için gerekli zemini daraltmaktadır ve karşılıksız kalamaz. Bu, ilişkilerin daha da bozulmasına neden olan bir adımdır.” dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

28.04.2023

Kremlin tahıl anlaşması için beklentilerin iyi olmadığını söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 28 Nisan’da verdiği brifingde tahıl anlaşmasıyla ilgili durumu ve anlaşmanın uzatılma ihtimalini değerlendirdi. D. Peskov’a göre, anlaşmanın uygulanması konusunda hiçbir şey değişmedi. Daha önce Rus tarafına vaat edilen anlaşma şartları yerine getirilmedi. Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya Gübre Üreticileri Birliği Başkanı Andrey Guriev arasında yapılan görüşmede, tahıl anlaşmasında herhangi bir değişikliğin kaydedilmediği ortaya çıktı. Dolayısıyla gübre tedarikçileri Batılı ülkeler tarafından uygulanan kısıtlamaların olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

29.04.2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı tahıl anlaşmasının Rusya ayağında ilerleme olmadığını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin tahıl anlaşmasının Rusya bölümünün uygulanmasında şu ana kadar bir ilerleme kaydedilmediğini belirtti. S. Verşinin, anlaşmanın 18 Mayıs’tan sonraya uzatılması olasılıkları hakkında gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın tahıl anlaşması kapsamındaki taleplerinin karşılandığını gösteren henüz somut bir sonuç olmadığını, ancak anlaşmanın sona ermesine daha zaman olduğunu söyledi: “İlerlemeye ilişkin değerlendirmeler ana hatlarıyla belirtilmiştir. Bugün Nisan ayının sonundayız, hala zamanımız var. Şimdiye kadar farklı düzeylerde kamuoyu önünde söylediklerimizi tekrar edeceğim. Taleplerimizin karşılanmasında ilerleme kaydedildiğini gösterecek somut sonuçlara sahip değiliz”.“Çabaları takdir ediyoruz, ancak sonuçlara ihtiyacımız var ve sonuç yok”diye ekledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

29.04.2023

Rusya ve Türkiye arasındaki hava yolculuğu yaz aylarında neredeyse iki katına çıkacak.

Rusya ve Türkiye bu yaz uçuş sayısını haftada 1.300’ün üzerine çıkaracak. TASS’ın Rusya Ulaştırma Bakanlığı’na dayandırdığı haberine göre, Türk havayolları haftada 49 uçuşla daha sık uçarken, Rus havayolları 62 güzergâhta 720 uçuş gerçekleştirecek. Rus yetkililer Türk havayolu şirketlerinin ek uçuş taleplerini şimdiden onayladı. Aynı zamanda Rus havayolu şirketlerinin 2023 yaz sezonundaki uçuş sayısı geçen yıla kıyasla bir buçuk kat arttı. İki ülkenin cumhurbaşkanları 27 Nisan’da Rusya ve Türkiye arasındaki turizm bağlarının güçlendirilmesinin yanı sıra uygun seyahat koşullarının yaratılması ve ikili trafiğin artırılması konularını ele aldı. Antalya-Saratov, İstanbul-Moskova, Antalya-Moskova, İstanbul-St. Petersburg, Antalya-St. Petersburg, Antalya-Kazan ve Antalya-Yekaterinburg hatlarındaki uçuşlar daha sık hale gelecek. St. Petersburg’dan Özbekistan’a uçuş sayısının yıl içinde iki katına çıktığı bildirilmişti. Taşkent, Semerkant, Buhara, Fergana ve Tirmiz, St Petersburg’dan gelen turistler için en popüler destinasyonlar. St. Petersburg’a Özbekistan’dan turist akışında da bir artış olmuştur.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 01.05.2023 19:54:45 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM