04.11.2023-10.11.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İNALCIK

6.11.2023

Bayramov: Ermenistan Azerbaycan ile barış anlaşması şansını kaçırmamalı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov Bükreş’te Romanyalı mevkidaşı Luminica Odobescu ile düzenlediği ortak basın toplantısında Ermenistan’a barış anlaşması fırsatını kaçırmaması çağrısında bulundu.

“Azerbaycan topraklarının 30 yıl sonra işgalinin sona ermesi ve bu topraklar üzerindeki egemenliğimizin yeniden tesis edilmesi, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için yeni perspektifler açmaktadır. Karşılıklı tanıma ve birbirlerinin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve sınırlarının dokunulmazlığına saygı temelinde gerçekleşecek bu normalleşme sadece Azerbaycan ve Ermenistan’a hizmet etmekle kalmayacak, aynı zamanda bölgede ve ötesinde kullanılmamış işbirliği fırsatlarının da ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bu vesileyle Azerbaycan'ın barışçıl gündemini bir kez daha vurgulamak isterim. Karşı taraftan yapıcı bir yaklaşım ve karşılıklı adımlar bekliyoruz. Bu özel fırsatın kaçırılmayacağını umuyoruz” dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

7.11.2023

RİA Novosti kaynağı: Türkiye Ukrayna görüşmelerine ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin başkentinden bir kaynak, Milli Savunma Bakanı Hakan Fidan’ın Belaruslu mevkidaşıyla yaptığı görüşmede Ankara’nın Ukrayna’daki ihtilafın çözümüne ilişkin görüşmeleri kabul etmeye hazır olduğunu söylediğini aktardı.

“Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün Ankara’da Belarus Dışişleri Bakanı Sergey Aleynik ile bir araya geldi. (...) Fidan, Ukrayna’daki savaşın uluslararası hukuk temelinde durdurulması gerektiğini söyledi. RİA Novosti’nin kaynağı, tarafların iradesi bu yöndeyse Türkiye müzakereleri kabul etmeye hazır” dedi.

Kaynağa göre, iki bakanın görüşmesinin konularından biri Gazze Şeridi’ndeki insani durumdu. Görüşmede ayrıca Türkiye ile Belarus arasındaki ikili ilişkilere de değinildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

  1. 11.2023

Karabağ geçit töreninde Aliyev savaşı önleme fırsatının kaçırıldığını söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Karabağ’da düzenlenen askeri geçit töreninde yaptığı konuşmada, Ermenistan yönetiminin Bakü’nün argümanlarını dinlemesi halinde 2020 savaşını önleyebileceğini söyledi.

Azerbaycan, Ermeni tarafının yenilgisiyle sonuçlanan İkinci Karabağ Savaşı’nda kazanılan zaferin üçüncü yıldönümü münasebetiyle Çarşamba günü kutlamalar düzenlendi. Karabağ’ın ana kentinde Azerbaycan devlet televizyonu AzTV tarafından canlı yayınlanan bir askeri geçit töreni düzenlendi.

Aliyev konuşmasında, “Çeşitli kürsülerden defalarca Azerbaycan topraklarında ikinci bir Ermeni devletinin kurulmasına izin vermeyeceğimizi ifade ettim. Müzakereler sonuçsuz kalırsa, uluslararası hukuk temelinde güç kullanarak savaş alanında kendi topraklarımızı işgalcilerden kurtaracağız. Eğer Ermenistan yönetimi ve o zaman da bugün de onun arkasında olan bazı dış güçler benim sözlerimi dinlemiş olsalardı, İkinci Karabağ Savaşı’na gerek kalmazdı. Ermenistan yönetimine hitaben defalarca şunu söyledim: Topraklarımızı terk etmezseniz, savaş alanında bizimle yüz yüze geleceksiniz.” açıklamasında bulundu.

Aliyev’e göre, “Şuşa zaferinden sonra Ermeni tarafı aslında teslim olmaya hazırdı ve bir gün sonra teslimiyet anlaşmasını imzaladı.”

Aliyev konuşmasına “O sırada silahlı kuvvetlerimiz Hankendi’ne bir adım uzaklıktaydı. O dönemde savaşı askıya almak bizim bilinçli bir tercihimizdi. Bugün burada, Hankendi şehrinin merkez meydanında askeri geçit töreni düzenliyor olmamız bunun ne kadar doğru ve akıllıca bir karar olduğunu bir kez daha gösteriyor. O günlerde (10 Kasım 2020), Azerbaycan bayrağının burada, Hankendi’nde göndere çekileceği günün geleceğinden hiç şüphem yoktu. 44 gün süren savaşın 10 Kasım 2020’de sona ermesi, Ağdam, Kelbecer ve Laçin ilçelerini tek bir kurşun atmadan geri almamızı sağladı.”

Ayrıntılı bilgi için bk.

9.11.2023

Dışişleri Bakanlığı: Karabağ Ermenileri için 40 ton Rus insani yardımı Erivan’a ulaştırılacak.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya’nın Dağlık Karabağ Ermenileri için 40 tonluk insani yardımı önümüzdeki günlerde Erivan’a ulaştıracağını söyledi. “Ermenistan’a ve Karabağ Ermenilerine insani yardım alanında destek oluyoruz. Rus hükümeti aracılığıyla, Ermeni tarafının ihtiyaçları göz önünde bulundurularak 40 ton insani yardım hazırlandı. Önümüzdeki günlerde Erivan’a ulaştırılacak” dedi.

Kargoda, yaklaşan kış aylarında onlarca eve elektrik sağlayabilecek bir mobil güç istasyonunun da bulunduğunu belirtti.

Ayrıntılı bilgi için bk.

9.11.2023

Rosatom, Akkuyu 3. Ünite için nükleer reaktör kabını Türkiye’ye teslim etti.

Rosatom Devlet Kuruluşu, Rusya’nın katılımıyla inşa edilmekte olan Akkuyu NGS’nin üçüncü güç ünitesi için nükleer reaktör kabının Rusya’dan Türkiye’ye teslim edildiğini açıkladı.

Rosatom’dan yapılan açıklamada, “Reaktör kabı, zorunlu giriş kontrol prosedürlerinin tamamlanmasının ardından kurulum için teslim edilecek. Üretim sırasında yaklaşık 300 farklı kontrol ve denetim işlemi gerçekleştiriliyor” diyen Akkuyu Nükleer Proje Şirketi Genel Müdür Birinci Yardımcısı Sergey Butskih’in sözlerine haberde yer verildi.

Reaktör kabı, herhangi bir NGS güç ünitesinin reaktör ünitesinin yeri doldurulamaz ana unsurudur. Reaktör kabı, kontrollü nükleer zincirleme reaksiyonun gerçekleştiği çekirdeğin tüm çalışma süresi boyunca güvenilir bir şekilde sızdırmazlığını sağlamalıdır. Bu bağlamda, kap malzemesinden beklenenler sulu soğutma sıvısında yüksek korozyon direnci, yüksek radyasyon direnci ve kırılgan kırılmaya karşı dirençtir. Kap malzemesi düşük ısı kapasitesine, yüksek termal iletkenliğe ve muhtemelen düşük termal genleşme katsayısına sahip olmalıdır. Bu nedenle, reaktör kabı yüksek teknoloji ürünlerine aittir.

Devlet şirketinin CEO’su Aleksey Lihaçev, Ağustos ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı çalışma toplantısında, “Rosatom bu yıl büyük kapasiteli NGS güç üniteleri için nükleer reaktör kabı üretiminde bir rekora ulaştı. Rosatom’un makine üreticileri, 2023 yılında Akkuyu NGS’nin 3 numaralı güç ünitesi için olanlar da dâhil olmak üzere bu tür beş reaktör kabı üretti ve sevk etti.

Türkiye'nin ilk Akkuyu NGS’sinin inşası en büyük Rus-Türk ortak projesi haline geldi. Her biri 1200 MW kapasiteli gelişmiş Rus VVER-1200 reaktörlerine sahip dört güç ünitesinin devreye alınmasının ardından santralin yılda yaklaşık 35 milyar kilovat-saat üretim yapması ve Türkiye'nin elektrik ihtiyacının %10'unu karşılaması planlanmaktadır. İlk güç ünitesinin 2024 yılında faaliyete geçmesi planlanmaktadır.

Akkuyu NGS, küresel nükleer endüstride yap-sahip ol-işlet modeliyle hayata geçirilen ilk projedir. Projenin maliyeti yaklaşık 20 milyar dolardır. Akkuyu, nükleer enerji endüstrisinde güvenliğe ilişkin tüm modern uluslararası gereklilikleri karşılamaktadır.

Ayrıntılı bilgi için bk.

10.11.2023

Akkuyu NGS’nin 4. Ünitesinde kilit güvenlik sistemlerinden biri kuruldu.

Akkuyu Nükleer Proje Şirketi’nin basın servisinden RİA Novosti’ye yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de inşa edilmekte olan Akkuyu NGS’nin dördüncü güç ünitesine kilit güvenlik sistemlerinden biri olan erime tuzağı kuruldu. “Eriyik lokalizasyon cihazı Akkuyu NGS 4. Ünite’de tasarım pozisyonuna yerleştirildi. Bu, güç ünitesindeki inşaat çalışmalarının önemli bir aşamasıdır ve bundan sonra reaktör şaftının daha fazla inşası mümkün olacaktır” denildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 12.11.2023 16:13:01 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM