14.10.2023-20.10.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İNALCIK

14.10.2023

Putin, Karabağ’ın ne zaman Azerbaycan’ın bir parçası olduğunu söyledi.

Putin: Karabağ, Ermenistan’ın tanımasının ardından Azerbaycan’ın bir parçası oldu.

Ermenistan’ın 2022’de bu statüyü tanımasının ardından Azerbaycan’ın bir parçası haline geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 13 Ekim’de düzenlediği basın toplantısında Kırgızistan’a yaptığı ziyaretin sonuçlarını özetlerken bunu ifade etti.

“Karabağ topraklarının şu anda, sizin de söylediğiniz gibi, fiilen Azerbaycan toprağı haline gelmesine gelince, şu anda bu hale gelmedi” diyen Rus lider, Başbakan Nikol Paşinyan’ın 2022 yılında Prag’daki bir toplantıda Karabağ’ın statüsünü kökten değiştiren, yani Karabağ’ın statüsünü belirleyen bir açıklama yapmasının ardından Karabağ’ın kesin olarak Azerbaycan’ın bir parçası haline geldiğine dikkat çekti.

Ayrıntılı bilgi için bk.

15.10.2023

Aliyev Hankendi’nde Azerbaycan milli bayrağını göndere çekti

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hankendi’nde cumhuriyetin ulusal bayrağını göndere çekti.

Ayrıntılı bilgi için bk.

17.10.2023

Aliyev Karabağ sorununun sonsuza dek kapandığını söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 17 Ekim’de Karabağ'ın Fuzuli ilçesi sakinleriyle yaptığı görüşmede, Dağlık Karabağ ihtilafı konusunun nihayet kapandığını söyledi. Aliyev, “Dağlık Karabağ ihtilafı konusu nihayet kapanmıştır” dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

17.10.2023

Paşinyan Azerbaycan ile barış imzalamaya hazır olduğunu söyledi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan tarafından 17 Ekim’de Avrupa Parlamentosu oturumunda yaptığı konuşmada iki cumhuriyet arasındaki çözümün ilkelerinden bahsetti ve Ermenistan'ın toprak bütünlüğünün teyit edilmesini en önemlilerinden biri olarak nitelendirdi. “Sıraladığım ilkeler resmi olarak teyit edilirse, bu yılın sonuna kadar Ermenistan ve Azerbaycan arasında barış ve ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik bir anlaşmanın imzalanması son derece gerçekçi olacaktır” dedi.

Paşinyan ayrıca bu ilkelerin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ekim ayında Brüksel’de yapılacak ve AB temsilcilerinin de katılacağı bir toplantıda teyit edilmesini beklediğini belirtti.

Ayrıntılı bilgi için bk.

18.10.2023

Gazze’de yaşanan trajediyle ilgili olarak Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama hakkında

17 Ekim akşamı bir roket saldırısı Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Al-Ahli hastanesini yerle bir etti. Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre bu trajedi en az 500 kişinin ölümüne ve 1.000’den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. Yaralıların büyük çoğunluğunu, aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu, hastanenin duvarları arasına sığınmış hastalar ve siviller oluşturuyordu.

Moskova yaşananlar karşısında derin bir şok geçirmiştir. Kurbanların ailelerine, Filistin halkına ve Hükümetine en içten taziyelerimizi sunarız.

Çatışmanın taraflarını bir kez daha çatışmaları derhal yatıştırmaya ve uluslararası hukuka saygı göstermeye çağırıyoruz. Rusya’nın sivillere yönelik şiddetin ve tıbbi tesisler ile diğer sivil altyapıya yönelik saldırıların kabul edilemez olduğuna ilişkin ilkeli tutumunu bir kez daha teyit ediyoruz.

Derhal ateşkes sağlanması ve insani yardım koridorlarının açılması yönünde uluslararası çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini vurguluyoruz. Bu sayede Gazze halkına gıda, ilaç ve yakıt sevkiyatı da dâhil olmak üzere gerekli yardımın sağlanması, isteyen herkesin tahliyesinin organize edilmesi ve yaklaşmakta olan insani felaketin durdurulması mümkün olacaktır.

Bu konuyu siyasileştirme girişimlerinin uygunsuzluğuna ve ahlaksızlığına dikkat çekiyoruz. Güvenlik Konseyi’ni, ilgili girişimleri değerlendirirken, her şeyden önce çatışma bölgesinde acı çeken insanların menfaatleri doğrultusunda hareket etmeye çağırıyoruz.

Rus vatandaşlarının İsrail ve Filistin topraklarına seyahat etmekten kaçınmaları yönündeki tavsiyeyi hatırlatırız.

Ayrıntılı bilgi için bk.

18.10.2023

Dmitriy Yevstafyev: Rusya ve Çin gerçek bir tahıl anlaşması imzaladı.

Siyasi analist Dmitriy Yevstafyev: Çin artık Ukrayna tahıl piyasasında bir oyuncu değil.

Rus üreticiler Çin pazarına tahıl da dâhil olmak üzere 70 milyon ton tarım ürünü tedarik edecek. Siyasi analist Dmitriy Yevstafyev ilgili sözleşmenin imzalanmasını Sputnik radyosuna değerlendirdi.

Rus EPT şirketi ve Çin devlet şirketi China Chengtong International Ltd, Urallar, Sibirya ve Uzak Doğu'da yetiştirilen yetmiş milyon ton tahılın yanı sıra tahıl baklagilleri ve yağlı tohumların Çin'e tedariki için bir sözleşme imzaladı. Siyaset bilimi doktoru Dmitry Yevstafyev, Sputnik radyosundaki programında, bu anlaşmanın Karadeniz girişiminden farklı olarak gerçek bir tahıl anlaşması olarak değerlendirilebileceği görüşünü dile getirdi. “Yetmiş milyon ton. Bu gerçek bir tahıl anlaşmasıdır, bizi tekrar içine çekmeye çalıştıkları türden bir bilgi ve siyasi manipülasyon değildir. Bu, Rusya’yı Karadeniz’deki tahıl anlaşmasına geri döndürmek isteyenlere - hem Batı’da hem de Rusya’da - bir cevaptır. Bu arada Recep Tayyip Erdoğan’a da bu şekilde müzakere etmenin mümkün olduğuna dair bir cevaptır. Gerçekte bu, Çin’in Ukrayna tahılına güvenmediği anlamına geliyor. Bu da Çin’in artık Ukrayna tahıl piyasasında bir oyuncu olmadığı anlamına geliyor” dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

19.10.2023

Lavrov, Rusya ve Türkiye’nin Orta Doğu’daki durum konusunda temas halinde olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Perşembe günü yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye’nin Orta Doğu’da tırmanan durum konusunda temas halinde olduğunu söyledi. Pyongyang’da düzenlenen bir basın toplantısında Rus bakana Türkiye’nin İsrail-Filistin ihtilafının barışçıl çözümü için taraflara garantör ülkeler sistemi oluşturma girişimini yorumlaması istendi. Lavrov, “Biz her türlü yapıcı öneriyi görüşmeye hazırız. Geçen gün de duyduğum bu girişim, açıkça gerilimi azaltma ve durumu normalleştirme arzusundan kaynaklanıyor. Tam olarak ne kastedildiğini elbette bu konuda temas halinde olduğumuz Türk dostlarımızdan da duymak isteriz.” dedi. Lavrov sözlerine “Herhangi bir yaklaşımın, bir tarafın çıkarlarını diğerlerinin çıkarları aleyhine dayatmak yerine, taraflar arasındaki çıkar dengesine dayanmasından yanayız. Bana öyle geliyor ki Türkiye’nin girişimi böyle bir dengeyi sağlama arzusundan kaynaklanıyor. Bunu değerlendirmek için işbirliği yapmaya hazırız.” diye ekledi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

19.10.2023

Rus barış gücü askerleri Karabağ’da güvenli hareket için 10 kontrol noktası kurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın bültenine göre Rus barış gücü askerleri Karabağ’da beşi Azerbaycan’la ortak olmak üzere on kontrol noktası kurarak yol güzergâhlarında güvenli bir şekilde hareket edilmesini sağladı. Yapılan açıklamada “Yol güzergâhları boyunca trafik güvenliğini sağlamak amacıyla beşi Azerbaycan tarafıyla ortak olmak üzere on kontrol noktası kurulmuştur. Rus barış gücü askerlerinin de katılımıyla Karabağ yerleşimlerine elektrik ve gaz tedarikinin yeniden sağlanması çalışmaları devam etmektedir.”

Rus barış gücü birliğinin 19 Eylül’den bu yana Askeran, Mardakert, Martuni ve Şuşa bölgelerinde sekiz gözlem noktası ve 16 geçici gözlem noktası kurduğu belirtiliyor. Rus barış gücü birliğinin sorumluluk bölgesinde ateşkes rejimine yönelik herhangi bir ihlalin kaydedilmediği belirtildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

20.10.2023

Lavrov: Rusya bir Filistin devletinin kurulmasından yanadır.

Lavrov: Rusya, Filistin devletinin kurulmasına ilişkin BM Güvenlik Konseyi kararlarına bağlıdır.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın Orta Doğu’da bir Filistin devletinin kurulmasıyla sonuçlanacak müzakereler yapılmasını umduğunu söyledi. Lavrov’un RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada “Hiç kimsenin iptal etmediği ve hiç kimsenin terk etmediği BM Güvenlik Konseyi kararlarına bağlıyız. Bu kararlar 1967 sınırlarına dayanan ve başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması konusunda anlaşmaya varılmasını öngörüyor.” sözlerine yer verildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

20.10.2023

Rusya vatandaşlarını Gazze Şeridi'nden tahliye etmeye hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dmitriy Peskov 20 Ekim’de yaptığı açıklamada, Rus misyonlarının Gazze Şeridi'nden ayrılmak isteyenlerin listesini hazırladığını söyledi. Peskov, “Şu anda bölgedeki temsilciliklerimiz, kimlerin tahliye edilmek istediğini, kimlerin hayatlarının potansiyel olarak risk altında olduğunu bulmak için vatandaşlarla birlikte çalışmaya devam ediyor” dedi. Peskov Gazze Şeridi’nde çok sayıda, muhtemelen binden fazla Rus vatandaşının bulunduğunu doğruladı.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 22.10.2023 13:16:21 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM