08.04.2023 - 14.04.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Hümeyra BOSTAN BERBER

Ermenistan’da Kafkasya’nın Altyapı Tarihi Hakkında Çalıştay

2-6 Ekim 2023 tarihinde Yerevan Devlet Üniversitesi’nde 19. Yüzyılın Başlarından Sovyet Döneminin Sonlarına Kadar Kafkasya'da altyapı çalışmaları üzerine bir çalıştay düzenlenecek.

Kafkasya’nın altyapısının gelişmesine mahsus bir çalıştay düzenleyerek demiryolları ve ulaşım yolları gibi altyapılar inşa etmenin çevre bölgelere erişme, onları yönetme ve kontrol etmedeki önemli rolü ortaya konulmak isteniyor. Rus, Osmanlı ve İran imparatorlukları arasında uzun bir sınır bölgesi olan Kuzey ve Güney Kafkasya'nın altyapısının gelişim tarihini inceleyerek, bölgesel gelişmeler, güç ilişkileri ve bölge içi etkileşim ve çatışmaların daha iyi anlaşılması hedefleniyor.

Çalıştay sadece belli inşaat projeleri ve bunların uygulanmasına değil, daha geniş anlamda merkezdeki ve taşradaki aktörlerin Kafkasya'nın ekonomik ve politik olarak nasıl şekillendirileceğine ilişkin benzeşen ve farklılaşan vizyonlara da odaklanıyor.

Çalıştaya altyapı ve göç ilişkisi, altyapının inşası ve işletilmesi, sosyo-kültürel ve antropolojik bakımdan altyapı, imparatorluklar ve uluslar ötesi altyapı, denizi ve karayı birbirine bağlayan altyapı ile altyapı ve çevre ilişkisi gibi konular hakkında tebliğ başvuruları yapılabilir. Başvurular için son tarih: 1 Mayıs 2023.

Duyuru hakkında detaylı bilgi için bkz.

Avrupa Parlamentosu’nda Kazak Haritaları Sergilendi

Kazakistan’ın Belçika Büyükelçiliği’nin haberine göre Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda 12 Nisan 2023’te Kazak Tarihi Haritaları sergisi açıldı.

Kazakistan ile Avrupa Birliği’nin diplomatik ilişkilerinin 30. Yılının kutlandığı programda Hollandalı, Fransız, İngiliz ve Alman haritacılar tarafından hazırlanan Kazak milletiyle ilgili kartografik eserler sergilendi.

Astana'daki Lev Gumilev Avrasya Ulusal Üniversitesi Modern Siyasi Çalışmalar Enstitüsü Müdürü ve Kazak akademisyen Mukhit-Ardager Sydyknazarov ulusal kütüphane, müze ve arşivlerden bilhassa Avrupalı akademisyen, diplomat, gezgin ve haritacılar tarafından hazırlanan yaklaşık 1500 haritayı topladı. Bir kısmı sergide yer alan haritalar Uninterrupted Nationhood of Kazakistan: The Kazakh State on European and American Maps of the XVI–XIX Centuries (16-19. Yüzyıllarda Avrupa ve Amerikan Haritalarında Kazak Devleti) adıyla kitap olarak da yayınlandı.

Kitabın yazarı Avrupalıların farklı dönemlerde Orta Asya ve Kazakistan'ı nasıl algıladıklarını tarihi bir perspektiften görmek için serginin önemini vurguladı.

Sergi hakkında ayrıntılı bilgi için bkz.

Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 17.04.2023 14:27:09 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM