14.10.2023-20.10.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

14.10.2023

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı: Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin son kararı ve tavsiyesi Ermenistan'ı Azerbaycan'a karşı rövanşa teşvik ediyor.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin 12 Ekim 2023 tarih ve 2517 (2023) sayılı kararı ve 2260 (2023) sayılı tavsiye Kararı, başta bağımsızlık, egemenlik ve toprak hakları olmak üzere uluslararası hukukun norm ve ilkelerine saygı göstermemekte, ayrıca tüm üye devletlerin uluslararası kabul görmüş sınırları dahilindeki bütünlüğüne saygı gösterilmesi konusundaki yükümlülüklerini bir kez daha teyit eden ana karar ve belgelerle açıkça çelişmekte ve Ermenistan'ı Azerbaycan'a karşı daha fazla saldırganlığa teşvik etmektedir.

Ayrıntılı bilgi için bk.

15.10.2023

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Hankendi, Serseng, Hankendi, Hocalı ve Hocavend şehirlerinde Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Bayrağını göndere çekti.

Konunun ayrıntıları ve Aliyev’in her şehirde gerçekleştirdiği konuşmalar için bk.

Ayrıntılı bilgi için bk.

17.10.2023

Cumhurbaşkanı: Büyük Dönüş Programının ilk etabı sonunda Karabağ ve Doğu Zengezur'da 140 bin kişi yaşayacak.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bu sözleri 17 Ekim "Fuzuli Şehir Günü"nde Fuzuli'ye taşınan sakinler ve ilçe halkının temsilcileriyle yaptığı konuşma sırasında söyledi. Devlet başkanı bunun en asgari gösterge olduğunu kaydetti. "Daha fazla sayıda insanın yeniden yerleştirileceğinden eminim, çünkü öncelikle kapasitemiz var, irademiz var, Büyük Geri Dönüş Programı kabul edildi, başarılı bir şekilde uygulanıyor, gereğinden fazla uygulanıyor ve Temel faktör, eski yerinden edilmiş insanlarımızın o günleri sabırsızlıkla beklemesidir" dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

18.10.2023

Yalan ve anlaşmazlık fabrikası.

Siyaset bilimci Asif Adil'in "Yalan ve Anlaşmazlık Fabrikası" başlıklı makalesinde; 15 Ekim 2023'ü sadece "tarihi bir gün" olarak nitelendirerek aslında hiçbir şey söylemiyoruz. Son zamanlarda yaşadığımız büyük olaylar, bizi kelimenin tam anlamıyla bu tür "tarihi günlere" o kadar alıştırdı ki, bazen mucize sayılabilecek böyle bir olayı normal ve doğal kabul ediyoruz. 15 Ekim'de Cumhurbaşkanı, Başkomutan İlham Aliyev, milli gurur tarihimizin altın sayfası olan Hankendi şehrinin merkez meydanında Azerbaycan bayrağını göndere çekti. Bu resmin eş anlamlısı ancak "milli mutluluk" kelimesi olabilir. Konuyla ilgili sosyal ağlarda insanların görüş ve yorumlarını okuduğumuzda en sık karşılaştığımız tabir "rüya gibi" oldu. Bu sözlerle insanlar Hankendi'de bağımsız devletimizin sembolü olan üç renkli bayrağımızın dalgaya alınmasını yüce hayallerinin gerçekleşmesine benzetiyorlar. Dolayısıyla 15 Ekim “imkansızlığın” mümkün olduğu gündür. İmkansızı mümkün kılan ise Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in milli dayanışmamızın ideolojik söylemi sayılabilecek "Birlikte güçlüyüz" sözüdür. Bu ifadenin pek çok güzel tezahürünü hayatımızda göreceğiz.

Makalenin ayrıntıları için bk.

19.10.2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi heyeti Şuşa'yı ziyaret etti.

Şuşa'da misafirlere şehrin tarihi, işgal sırasındaki durum, Şuşa'da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mehriban Hanım Aliyeva'nın doğrudan denetimi altında yürütülen inşaat çalışmaları ve Şuşa'daki tarihi eserlerin restorasyonu hakkında bilgi verildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

20.10.2023

Ceyhun Bayramov ve Sergey Lavrov bölgedeki mevcut durumu görüştü.

Telefon görüşmesinde taraflar, iki ülke arasındaki iş birliği gündemine ilişkin güncel perspektiflerin yanı sıra Azerbaycan-Ermenistan normalleşme ve barış sürecine ilişkin güncel perspektifler ve bölgedeki mevcut durumu da ele aldı. Bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik çabaların sürdürülmesinin, Azerbaycan ile Ermenistan arasında eşit ve karşılıklı saygıya dayalı kalıcı barışın tesis edilmesinin ve bugün bölgede ortaya çıkan tarihi fırsatın kaçırılmamasının önemi vurgulandı.

Ayrıntılı bilgi için bk.

20.10.2023

Bakü'de "Yeni Sömürgecilik: İnsan Hakları İhlali ve Adaletsizlik" konulu konferans düzenlendi.

Bakü Teşebbüs Grubu, 20 Ekim'de Bakü'de "Yeni Sömürgecilik: İnsan Hakları İhlali ve Adaletsizlik" konulu uluslararası bir konferans düzenledi.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 22.10.2023 13:04:28 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM