29.04.2023 - 05.05.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Elif UZUNAĞAÇ

01.05.2023

Özbekistan’da Anayasa Kanunu Halk Oylamasıyla Kabul Edildi

30 Nisan 2023 tarihinde Özbekistan’da önemli bir siyasi süreç olan referandumunda halk anayasa kanunu için oy kullandı. 1 Mayıs 2023 tarihinde Merkez Seçim Komisyonu Basın Merkezi'nde Merkez Seçim Komisyonu Başkanı'nın katılımıyla bir brifing düzenlendi. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Z. Nizomkhojaev, Özbekistan Cumhuriyeti'nde 30 Nisan'da gerçekleştirilen referandumun sonuçları hakkında bilgi verdi. Brifingde belirtildiği üzere 16 milyon 673 bin 189 seçmen yani seçmenlerin yüzde 84,54'ü oylamaya katıldı. Aynı gün öğleden sonra, basın merkezinde Özbekistan Cumhuriyeti referandumunun nihai sonuçlarına adanmış Merkez Seçim Komisyonu toplantısı yapıldı. Merkez Seçim Komisyonu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zayniddin Nizomkhojaev, Özbekistan Cumhuriyeti'nde 30 Nisan'da yapılan referandumda oylama sonuçlarına ilişkin raporu okudu.

Toplantıda gündemdeki konuya ilişkin Merkez Seçim Komisyonu kararı kabul edildi. Bu karara göre, seçmenlerin yüzde 84,51'inin referanduma katıldığı dikkate alındığında, 30 Nisan'da yapılan Özbekistan Cumhuriyeti anayasa kanun taslağı referandumu Özbekistan Cumhuriyeti Anayasası ve kanuna göre geçerli kabul edildi. Özbekistan Cumhuriyeti Anayasa Kanunu'nun referandumla kabul edildiği ilan edildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Özbekistan’ın yeni anayasasının metnine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

02.05.2023-03.05.2023

Özbekistan Cumhurbaşkanı Almanya’yı Ziyaret Etti

Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev ve eşi, Almanya Federal Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in davetlisi olarak 2 Mayıs'ta Berlin'i ziyaret etti.

Shavkat Mirziyoyev ile Frank-Walter Steinmeier arasında 3 Mayıs'ta Berlin'deki Bellevue Sarayı'nda görüşmeler gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanları, Özbekistan ile Almanya arasındaki çok yönlü işbirliğinin hızla geliştiğini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Başkanlar, iki ülke arasında toplam değeri 9 milyar avroyu aşan ticaret anlaşmaları ve yatırım-teknoloji anlaşmaları imzalanmasıyla sonuçlanan ticari faaliyetlerin sonuçlarını memnuniyetle karşıladılar.

Bu görüşmeler sırasında Almanya'nın, Avrupa Birliği'nin "Global Gateway" girişimi çerçevesinde olmak üzere, bölgedeki karşılıklı işbirliği projelerini desteklemeye hazır olduğu vurgulandı.

Bu görüşmelerde Goethe Enstitüsü'nün Özbekistan’daki faaliyetlerinin genişletilmesi de dahil olmak üzere Özbekistan'da Almanca öğrenimine yönelik kapsamlı bir programın hazırlanması konusunda mutabakata varıldı.

Shavkat Mirziyoyev, Almanya ziyareti kapsamında Frank-Walter Steinmeier ile birlikte Berlin'de dünyaca ünlü James Simon galerisindeki "Özbekistan'ın Arkeolojik Hazineleri" sergisini ziyaret etti. M.Ö. 6. yüzyıldan M.S. 4. yüzyıla kadar uzanan dönemi kapsayan sergi, Özbekistan’ın kadim ve zengin kültürünü, bugünkü Özbekistan tarihini ve Orta Asya'da yer alan ilk devletleri kapsamaktadır. Bu sergiyi düzenlemek için yaklaşık dört yıl boyunca iki ülkenin arkeologları, tarihçileri, sanat tarihçileri ve müze çalışanları yoğun bir şekilde çalıştılar.

Bu sergi için en değerli antik eserlerin yaklaşık 50'si Alman uzmanların katılımıyla restore edildi. 14 Ocak 2024 tarihine kadar sürecek olan sergide, Berlin devlet müzelerinin koleksiyonlarından 65, Özbekistan müzelerinin koleksiyonlarından ise 285 eser sergileniyor. Birçoğu ilk defa Özbekistan dışında sergileniyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 10.05.2023 15:43:37 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM