25.03.2023 - 31.03.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Hümeyra BOSTAN BERBER

Viyana Üniversitesi’nde Türkoloji Konferansı Düzenleniyor!

Türkoloji, Osmanlı ve Türkiye Araştırmaları Cemiyeti (GTOT) tarafından iki senede bir düzenlenen TURKOLOGENTAG konferansının dördüncüsü küresel salgın nedeniyle verilen aradan sonra 21-23 Eylül 2023 tarihinde Viyana Üniversitesi’nde düzenleniyor. Konferans Türkiye ve Türk dünyası hakkında tarih, dil, filoloji, edebiyat, sosyoloji, antropoloji ve siyaset bilimi gibi alanlarda tebliğ ve panel başvuruları kabul ediyor.

Konferans hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. (2 Nisan 2023 tarihinde erişilmiştir.)

İskit Hazineleri İngiltere’de

BBC’nin 9 Ağustos 2021 tarihli haberine göre Doğu Kazakistan’da yapılan arkeolojik kazılarda 2700 yıl öncesine ait İskit seçkinlerine ve askerlerine ait altın eşya ve mücevherlerden oluşan bir hazine bulundu.

İskit ya da Saka olarak bilinen bu topluluklar İran menşeli göçebe kimselerdi. Saka savaşçıları ve soyluları höyüklere atları ve hazineleriyle birlikte gömülüyordu. Arkeologlar genç bir okçuya ait sağlam bir mezar buldu. Bu tür höyüklerin çoğu yağmalanmasına rağmen Kazakistan’ın Eleke Sazy yaylalarında bulunan bu mezarın üzerine düşen bir kaya sayesinde bugüne kadar korunabildiği tahmin ediliyor.

Bulunan İskit hazinesinde mücevherlerle süslenmiş altın küpe ve kolyeler, elbiseleri süslemek için hazırlanmış altın boncuk ve düğmeler, altın at koşumu, altın tabak ve plaklarla birlikte bir takım askeri teçhizat bulundu.

Berel, Shilikti ve Eleke Sazy’de bulunan üç İskit hazinesi Doğu Kazakistan Bölgesel Tarih Müzesi’nde sergileniyor. Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Fitzwilliam Müzesi ile yapılan iş birliği neticesinde 28 Eylül 2021-30 Ocak 2022 tarihleri arasında “Gold of the Great Steppe” (Büyük Bozkır’ın Altını) adıyla Cambridge’de sergilendi. Böylece Kazakistan'ın son yıllardaki en önemli arkeolojik keşfi ilk defa uluslararası kitlelere tanıtıldı.

Fitzwilliam Müzesi’nin müdürü Luke Syson bu sergiyi "son derece önemli" bulduğunu belirtiyor. Doğu Kazakistan bölgesinin valisi Danial Akhmetov ise "Sakaların yaşadıkları çağa göre oldukça gelişmiş teknolojik süreçleri kullanarak eşsiz mücevher şaheserler yaptıklarının ve görkemli ve kompleks dini ve anıtsal yapılar inşa ettiklerinin kanıtlandığını" söylüyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız. (2 Nisan 2023 tarihinde erişilmiştir.)

Fitzwilliam Müzesi’nin sergi hakkındaki bilgilendirmesi ve 20 dakikalık videosu için tıklayınız. (2 Nisan 2023 tarihinde erişilmiştir.)


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 03.04.2023 02:47:01 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM