29.04.2023 - 05.05.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

29.04.2023

"Anadolu Kartalı-2023" Uluslararası Tatbikatının İlk Uçuşları Gerçekleştirildi

Savunma Bakanlığı basın servisi bildirdi. İlk olarak pilotlara eğitim sırasında güvenlik kuralları ve diğer konularda talimat verildi.

Daha sonra hava araçlarımızın mürettebatı tarafından eğitim sahasının tanıtılması, hareket yollarının etüd edilmesi ve konvansiyonel hedeflerin değerlendirilmesi için uçuşlar gerçekleştirildi.

Uçuş sırasında uçakların etkileşimi ve iletişim bağlantısı da kontrol edildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Video için tıklayınız. 

Editör Notu: Türkiye ile Azerbaycan arasında Kasım 2012’de Gürcistan’ın da katılımıyla “Kafkas Kartalı 2012” isimli tatbikat gerçekleştirildi. Temmuz 2013’te “TURAZ Şahini” (2014-2016-2018-2021) ve “TURAZ Kartalı” (2013-2015-2017-2019-2020) gerçekleştirdi. Eylül 2021’de ise Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan’ın özel kuvvetleri Bakü’de “Üç Kardeş 2021” adlı ortak tatbikatı gerçekleştirdi.

29.04.2023

Azerbaycan'da "Bayraktar" Merkezinin Açılması Askeri Gücümüzü Daha Da Artıracaktır.

Siyasi yorumcu Sahil Kerimli’ye: Türkiye ve Azerbaycan liderlerinin kişisel dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin ilişkilerimizi zirveye taşıdığını kaydetti. Bugün ülkelerimiz arasında yüksek düzeyde gelişmeyen hiçbir alan yoktur. Özellikle Türkiye ile askeri işbirliği ve yakın gelecekte Azerbaycan'da "Bayraktar" merkezinin açılması askeri gücümüzü daha da artıracaktır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

29.04.2023

Azerbaycan'ın Barış Antlaşması Önerilerinin Uluslararası Toplum Tarafından Kabul Edilmesi Erivan'ı Çaresiz Bir Duruma Soktu.

Milli Meclis üyesi Sadiq Gurbanov, Terter’de mayın patlaması sonucu 3 sivilin hayatını kaybetmesinin sadece Azerbaycan'ı değil tüm dünya toplumunu endişelendirmesi gerektiğini söylüyor. Ermenistan'ın mayınlı bölgeler haritasını yanlış tanıtması, onun barış arzusundaki eksikliğinin ve bölgedeki büyük güçlerin "maşası" rolünün bir göstergesidir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

29.04.2023

Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan Ve Ermenistan'dan Gazeteciler İlk Kez Tiflis'te Buluştu.

29 Nisan'da Tiflis’te Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan ve Ermenistan'dan gazetecilerin ilk toplantısı yapıldı. Uluslararası Türkiye Gazeteciler Konseyi'nin (UAD) düzenlediği yuvarlak masa toplantısında "Bölgesel çatışmaların çözümünde kitle iletişim araçlarının rolü" konusu ele alındı. Azerbaycan Modern Medya Grubu başkanı Elşad Eyvazlı çatışma çözümünde gazetecilerin rolüne dikkat çekti. Azerbaycan'ın kurtarılan Kelbecer bölgesinden olduğunu vurgulayan E. Eyvazlı, kurtarılan köyüne giderken gördüklerinin kendisini şaşırttığını belirterek, "Köyün adı var, ev yok, mezarlık var, mezar yok. Orman var, ağaç yok. Bütün bunlar bir insanda çok acı izlenimler yaratır. Anneler evlatlarını, ablalar, kardeşler, bebekler bir daha babalarını kaybetmesinler diye biz gazeteciler çalışmalıyız.”

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

01.05.2023

Laçin-Hankendi Yolunun Başında Kurulan Sınır Kapısında Serbest Geçiş Tam Anlamıyla Sağlanıyor.

Ermeni yetkililerin Karabağ Ermenilerine yönelik "etnik temizlik" ve Laçin yolunun "abluka" iddiaları da başka bir asılsız propagandadan başka bir şey değildir.

Laçin yolu üzerinde kurulan hudut geçiş noktasında güvenlik ve trafik kontrolü tam olarak sağlanmakta olup, kanun çerçevesinde kişilerin huduttan geçişlerinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

02.05.2023

"WSJ": Erivan Karabağ'ı Azerbaycan Toprağı Olarak Tanıyana Kadar Çatışma Bitmeyecek.

Etkili Amerikan yayını "The Wall Street Journal" tarafından yayınlanan makale, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki anlaşmazlığın Erivan Karabağ'ı Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanıyana kadar sona ermeyeceğini belirtiyor. Yazıda, Azerbaycan'ın petrol ve gaz tedarik ettiği Avrupa ile güçlü ekonomik ilişkileri sürdüren Bakü'nün, Türkiye ve İsrail ile savunma iş birliğini de güçlendirdiği vurgulanıyor. Bu ilişkiler, Azerbaycan ordusunun gücünü olağanüstü bir hızla artırmasına yardımcı olmuştur. İkinci Karabağ Savaşı'nda gösterdikleri güç, hem Moskova'da hem de Tahran'da birçok deneyimli gözlemciyi hayrete düşürdüğü dile getirilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

02.05.2023

ADA Üniversitesi'nde "Geçmişten Günümüze ve Geleceğe Büyük Avrasya Jeopolitiğinin Oluşumu" Konulu Konferans Düzenlendi.

2 Mayıs'ta ADA Üniversitesi, 30'dan fazla ülkeden 60 temsilcinin katılımıyla "Geçmişten günümüze ve geleceğe Büyük Avrasya Jeopolitiğinin Oluşumu" konulu uluslararası bir konferansa ev sahipliği yaptı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

02.05.2023

Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Başkanları ABD'de Görüştü

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Ermeni mevkidaşı Ararat Mirzoyan arasında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken aracılığı ile Washington'da bir görüşme gerçekleştirildi. Diplomatlar bölgedeki güvenlik durumunu, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine ilişkin konuları ele aldılar.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

04.05.2023

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Şuşa'da Dile Getirdiği Görüşler, Dünya Çapında Önemli Çalışmalara Başvuru Kaynağı Oluyor.

Azerbaycan liderinin bağımsız dış politika rotasının başarısının sırrı tam olarak bize sunulan "seçeneklerde" aranmalıdır, hayali perspektiflerde değil, gerçek, pragmatik, ulusal çıkarlara dayalı bağımsız bir seçimde aranmalıdır. Azerbaycan'ın bağımsız politikasının temeli, bağımsız seçim olanağının sağlanması, devlet politikasının ana çizgisinin sürekli olarak sürdürülmesi ve bunun jeopolitik gerçeklere uygun, doğru ve esnek bir şekilde, manipülasyonlara izin verilmeden gerçekleştirilmesinin ana unsurudur. Bu politika, Azerbaycan'ın bölgesel ve küresel süreçlerin en aktif ve etkili aktörlerinden biri olmasına zemin hazırlamış, toprak bütünlüğümüzün sağlanmasında müstesna bir rol oynamış, müttefiklerini ve ortaklarını stratejik çıkarları doğrultusunda seçmesini ve seçiminde başarılı olmak. Azerbaycan, AB üye devletlerinin üçte birini oluşturan dokuz Avrupa Birliği üye ülkesiyle stratejik ortaklık anlaşması ve deklarasyonu imzaladı. Bu, Avrupa Birliği'nin politikasını etkileyebilecek çok ciddi bir göstergedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

04.05.2023

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Paşinyan’a Cevap Verdi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 4 Mayıs'ta Çek Cumhuriyeti Başbakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, ülkemizin Azerbaycan-Ermenistan sınırında bir kontrol noktası kurmasıyla ilgili olarak defalarca absürt iddiaları dile getirdi. Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki durumun sözde tırmanması ve Karabağ bölgesinde insani kriz yaratılması iddialarını şiddetle reddediyoruz.

Azerbaycan'ın kendi egemen topraklarında oluşturduğu ve Ermenilerin şeffaf bir şekilde her iki yönde de geçmeye başladığı "Laçın" sınır kapısının kurulması konusunda herhangi bir yorum kabul edilemez.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 10.05.2023 16:07:36 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM