29.04.2023 - 05.05.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İNALCIK

29.04.2023

Küresel Çok Kutupluluk Konferansı gerçekleştirildi.

Çok kutupluluk Konferansı, 29 Nisan Cumartesi günü Uluslararası Rusofil Hareketi’nin katılımıyla online formatta başladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde konferansa altmıştan fazla ülkeden yüzden fazla uzmanın katılacağı belirtildi. Etkinlik, ülkeler arasında demokratik ilişkileri savunan politikacılar, kamuoyu figürleri, gazeteciler ve diğer alanların önde gelen temsilcilerinin dünyada çok kutupluluğu desteklediklerini dile getirmelerine olanak tanıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı konferans katılımcılarının coğrafyasını ve “temsil edilen güçler yelpazesinin” genişliğini takdir etti. Bakanlık, uzmanların BM Tüzüğünün temel ilkelerine bağlı kalmanın önemine ilişkin anlayışlarda birleştiklerini vurguladı: “Rusya, devletlerarası iletişimde çok kutuplu, hukuki ve demokratik ilkelerin güçlendirilmesine yönelik uluslararası çabaların ön saflarında yer almaya devam etmektedir. Bu amaçla, BM Şartını Savunan Dostlar Grubu da dâhil olmak üzere Birleşmiş Milletler bünyesinde aktif olarak çalışmaya devam edeceğiz.” Küresel forumun katılımcılarına hitap eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, evrensel kaygıları dikkate alacak ve “korku dengesine değil, çıkarlar dengesine ve uluslararası hukuka dayanacak daha adil çok merkezli bir dünya düzeni” yaratmanın kaçınılmazlığından söz etti. Lavrov, Rusya’nın sürekli olarak çok kutupluluğu savunduğunu ve bu küresel hareketin ön saflarında yer aldığını belirtti. Ayrıca Şanghay İşbirliği Örgütü ve BRICS’i çok kutuplu diplomasinin bir örneği olarak nitelendirdi ve giderek daha fazla ülkenin bu birliklere üye olmak istediğine dikkat çekti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

29.04.2023

Ukrayna, araç plakalarının bazı bölümlerinde Z ve V harflerinin kullanılmasını yasakladı.

Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rus özel askerî operasyonu ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle araç numaralarının bir kısmında Z ve V harflerinin kullanılmasını yasakladı. Bu karar, ülkenin İçişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde duyuruldu. Habere göre, artık ülkede bu sembollere sahip bireysel plakaların sipariş edilmesine ve üretilmesine izin verilmiyor. Ayrıca Rus devlet kurumlarının ve Rus Silahlı Kuvvetlerinin amblemlerinin yanı sıra Ukrayna devlet makamlarının tam veya kısaltılmış isimleri, diğer ülkelerin ve uluslararası kuruluşların askerî sembolleri de plakalara yerleştirilemeyecek.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

29.04.2023

Türkiye hava sahasını FlyOne Armenia’ya kapattı.

Türkiye, Ermeni havayolu şirketi Flyone Armenia’nın kendi hava sahası üzerinden Avrupa’ya uçuşlarını yasakladı. Bu durum şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Aram Ananyan tarafından 29 Nisan tarihinde bildirildi: “Bizim bilmediğimiz nedenlerle ve görünürde hiçbir gerekçe olmaksızın, Türkiye havacılık makamları Flyone Armenia’ya Türkiye hava sahası üzerinden Avrupa’ya uçuş gerçekleştirmesi için daha önce verilen izni önceden haber vermeksizin iptal etmiştir. Havayolu şirketi ve yolcularımız tatsız bir gerçekle karşı karşıya kaldılar” dedi. Ananyan, Ankara’nın hava sahasının kapatılması konusunda önceden uyarıda bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Bunun sonucunda Paris-Erivan uçağı Türkiye’nin yasağı nedeniyle Kişinev’e indi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

30.04.2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından Rusya’nın Nisan 2023’te BM Güvenlik Konseyi’ne başkanlık etmesinin sonuçları üzerine yazılı bir açıklama yapıldı.

Yazılı açıklamada; 30 Nisan’da Rusya Federasyonu’nun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığı’nın sona erdiği ve Rusya’nın Güvenlik Konseyi’ndeki çok gergin duruma rağmen, Batılı delegasyonların çabaları sayesinde, Birleşmiş Milletler sisteminin bu en önemli organının etkin bir şekilde çalışmasını sağlamayı başardığı belirtildi. Açıklamanın devamında Rusya’nın Nisan ayındaki Konsey başkanlığı sırasında gerçekleştirdiği faaliyetler değerlendirildi. Açıklamada “Bu döneme ülkemiz tarafından düzenlenen bir dizi önemli etkinlik damgasını vurmuştur. Bunlardan ilki 10 Nisan’da Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen “Askerî malların ihracatının düzenlenmesine ilişkin anlaşmaların ihlal edilmesinin yarattığı riskler” konulu açık oturumdu. Oturum sırasında Rusya’nın New York’taki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vladimir Nebenzya, sözleşme yükümlülükleri de dâhil olmak üzere, askerî malların ihracatının kontrolüne ilişkin temel uluslararası ve bölgesel anlaşmalara sıkı bir şekilde uyulmasının önemini vurguladı.

İkinci merkezi etkinlik ise 24 Nisan’da Güvenlik Konseyi’nde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un başkanlığında düzenlenen “BM prensiplerinin savunulması doğrultusunda çok taraflılık (multilateralism)” konulu üst düzey açık oturumdu. Toplantı, Dünya Örgütü’nün tüzük belgesinin hedef ve ilkelerine dayanan ve istisnasız tüm Devletlerin çıkarlarına saygı gösterilmesini garanti altına alan, gerçekten eşitlikçi çok kutuplu bir sisteme duyulan ihtiyaca dikkat çekmek için yapıldı.

Diğer önemli etkinlikler arasında, 25 Nisan’da Filistin meselesi de dâhil olmak üzere Orta Doğu’daki durumla ilgili olarak bakanlar düzeyinde üç ayda bir düzenlenen ve yine Sergey Lavrov’un başkanlık ettiği açık oturum yer almaktadır. Bakan burada bir kez daha uzun süredir devam eden Filistin-İsrail ihtilafının, ilgili Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği üzere, üzerinde mutabık kalınan uluslararası hukuki temelde çözüme kavuşturulması çağrısında bulundu.

5 Nisan’da Rus delegasyonu, çocukların özel askerî operasyon bölgesinden tahliyesi konusunda Güvenlik Konseyi üyeleri arasında “Arria formülü” üzerine gayrı resmî bir toplantı düzenlemiştir. Toplantıda ülkemizin, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin eylemleri sonucunda çocuklara yönelik ihlalleri önleme ve onları güvenli bölgelere yerleştirme çabaları vurgulanmıştır.

Rusya’nın Dönem Başkanlığı sırasında, Konsey’in Nisan ayı görev-raporlama döngüsünde öngörülen faaliyetler eksiksiz olarak yerine getirilmiştir. Suriye, Libya, Yemen ve Batı Sahra anlaşması da dâhil olmak üzere Orta Doğu konularında düzenli toplantılar yapılmıştır. Afrika gündeminde Mali ve Büyük Göller bölgesine ilişkin tartışmalar yer aldı. Latin Amerika’ya da dikkat çekildi. Güvenlik Konseyi, Haiti ve Kolombiya’daki durumu görüştü. Üye Devletler ayrıca altı aylık brifingin bir parçası olarak Kosova’daki BM Geçici Yönetim Misyonu’nun operasyon alanındaki durum hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Konsey birçok kez münferit ülke dosyalarındaki gelişmelere hızlı bir şekilde tepki vermek zorunda kalmıştır. Özellikle Kore yarımadasındaki durum ve Sudan’daki gelişmeler özel olarak ele alınmıştır. Güvenlik Konseyi tarafından Yemen, Sudan ve Kolombiya’ya ilişkin basın açıklamaları kabul edilmiştir.

Nisan ayı başında Konsey, Taliban hükümetinin Afgan kadınların uluslararası insani yardım kuruluşlarına katılımını yasaklama kararının ardından Afganistan’daki duruma ilişkin acil istişarelerde bulundu. Ay sonunda, 27 Nisan’da Güvenlik Konseyi kadın ve kız çocuklarının durumuna odaklanan Afganistan’a ilişkin bir Birleşik Arap Emirlikleri ve Japonya tarafından hazırlanan karar taslağını oybirliğiyle onayladı. Metin, ülkedeki insani ve ekonomik durum, dondurulmuş ulusal varlıklar ve tüm Afgan taraflarla sabırlı bir diyalog ihtiyacına ilişkin önemli ifadeler içeriyor.” denilmiştir.

Bilgi Notu: Resmî olarak 1 Nisan 2023 tarihinde Rusya, alfabetik sıraya göre 15 üye ülke arasında dönüşümlü olarak üstlenilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Başkanlığını Mozambik’ten devralmıştı. Rusya en son BM Güvenlik Konseyi Başkanlığını Şubat 2022 tarihinde üstlenmişti. Aynı dönemde Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı başlamıştı.Mayıs ayında BM Güvenlik Konseyi Başkanlığını İsviçre devralacak.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

02.05.2023

Peskov, Azerbaycan ve Ermenistan yetkililerinin ABD tarafıyla görüşmesini değerlendirdi.

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov 2 Mayıs’ta yaptığı açıklamada ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in Azerbaycanlı ve Ermenistanlı mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmeleri yorumladı. İki ülke arasındaki sorunları çözmenin ve gerilimi azaltmak için ortak eylemler gerçekleştirmenin Rusya ile birlikte imzalanan belgeler temelinde mümkün olduğunu hatırlattı: “Şu ana kadar çözümü kolaylaştıracak başka bir yasal çerçeve yok. Üçlü belgelerin kesinlikle bir alternatifi yok. Bu temelde çözüme yardımcı olabilecek her türlü yardıma açığız” dedi. Peskov, çözüm temelini sulandıran çeşitli girişimler olduğunu ve bunların uzun vadede sonuç vermeyebileceğini de sözlerine ekledi.

Bilgi Notu: Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov 1 Mayıs’ta Washington’da bir araya geldi. Diplomatlar bölgesel güvenlik ve çözüm konularını ele aldılar.

Blinken, 29 Nisan’da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile yaptığı telefon görüşmesinde Güney Kafkasya’daki gerilimi çözmenin tek yolunun Bakü ve Erivan arasındaki diyalog olduğunu söyledi. Blinken ayrıca ABD’nin Erivan’a destek sözü vererek taraflar arasındaki görüşmelerin önemini vurguladı.

Daha önce 26 Nisan’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın telefon görüşmesi yaptığı bildirilmişti. Görüşmede Dağlık Karabağ’daki durumun ele alındığı ve bölgede istikrar ve güvenliğin sağlanmasına yönelik görevlere odaklanıldığı belirtilmişti.

19 Nisan’da da Peskov, Moskova’nın Karabağ konusunda Bakü ve Erivan ile üçlü anlaşmaların alternatifsiz olduğunu düşündüğünü söylemişti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

02.05.2023

Putin, Mariupol’de tramvay seferlerini başlattı.

Devlet Başkanı Vladimir Putin Mariupol’de düzenlenen tramvay açılış törenine video bağlantısı aracılığıyla katıldı. Putin’in yanında St. Petersburg Valisi Aleksandr Beglov da vardı. Putin konuşmasında, “Hatırlatmak gerekirse, burada ilk tramvay hattı tam olarak - neredeyse tam olarak - 90 yıl önce, 1 Mayıs 1933’te açıldı ve uzun yıllar boyunca bu ulaşım şekli büyük bir popülerlik kazandı. Bu yılın Mart ayında Mariupol’a yaptığımız bir gezi sırasında meslektaşlarımızla, tramvay trafiğinin yeniden başlatılması ihtiyacı da dâhil olmak üzere şehrin temel sorunları hakkında konuştuk. Bugün, 10 km’den fazla hat işletmeye alınıyor. Elbette bu sadece küçük bir bölüm, çünkü kentte toplamda neredeyse 100 km’lik tramvay hattı bulunuyor. Ancak bu sadece bir başlangıç, bu alandaki çalışmaların ilk aşaması. Daha sonra, güzergâh sayısını arttırmak ve eski toplu taşıma filosunu yenilemek de dâhil olmak üzere şehrin ulaşım altyapısını geliştireceğiz”dedi.

Vladimir Putin, Mariupol’de tramvay trafiğinin yeniden başlamasının sadece Donbas’ta değil, Zaporijya ve Herson bölgelerinde de yapılan çalışmaların sadece bir parçası olduğunu kaydetti. Mariupol’deki tramvay raylarının onarımı projesinin St. Petersburg hükümetinin desteği sayesinde hayata geçirildiğini vurguladı. Putin’e göre yetkililer “bu bölgelerdeki şehir ve kasabalarda hayatın normale dönmesi” için gerekli konuları ele almaya devam edecek. Putin konuşmasının sonunda yeni Rus oluşumlarına destek sağlayan tüm Rus bölgelerine teşekkür etti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

02.05.2023

Polonya’nın Rusya Maslahatgüzarı Jacek Szczlyadevsky, Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından Polonya’nın Varşova Belediyesi’nin geçtiğimiz 29 Nisan’da Rusya’nın Varşova Büyükelçiliği tarafından lise olarak kullanılan binaya el koymasının ardından yazılı bir açıklama yapılmıştı. Açıklamada, “29 Nisan günü Polonya makamları, Varşova’daki Rusya Büyükelçiliği’ne bağlı bir okulun arazisini ele geçirmek amacıyla işgal etmiştir. Polonya makamlarının bu son düşmanca eylemini, 1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin açık bir ihlali ve Polonya’daki Rus diplomatik mülküne yönelik bir tecavüz olarak değerlendiriyoruz. Varşova’nın medeni devletlerarası ilişkiler çerçevesini aşan böylesi küstahça bir adımı, sert tepkimizden ve Polonya makamları ile Polonya’nın Rusya’daki çıkarlarına yönelik sonuçlarından bağımsız kalmayacaktır. Bu tür çelişkili, yasadışı ve provokatif girişimleri başlatanların bunu anlaması gerekmektedir.” denilmişti.

Bu açıklamanın ardında Polonya’nın Moskova Maslahatgüzarı Jacek Szczlyadevsky, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı ve nota verildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada “2 Mayıs günü Polonya’nın Rusya Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Sayın Jacek Szczlyadevsky, 29 Nisan günü Polonya güvenlik güçlerinin Rusya’nın Polonya Büyükelçiliği’ne ait okul binasına el koymasını kararlılıkla protesto etmek üzere Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Bu bariz eylem, 1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin açık bir ihlalidir ve Polonya makamlarının küstahça sokağa attığı okulda okuyan çocuklara yönelik olduğu için özellikle alaycı görünmektedir. Polonyalı diplomata ayrıca bu adımın, ahlak, etik ve hukuk normları hakkında hiçbir fikri olmayan Varşova’nın Rusya’yı kızdırmak ve ilişkilerimizi yerle bir etmek amacıyla izlediği politikanın bir başka halkası olduğu söylendi. Polonya’daki Sovyet anıtlarının sistematik olarak tahrip edilmesini, savaş mezarlıklarımızdaki vandalizm eylemlerinin devlet tarafından himaye edilmesini ya da İkinci Dünya Savaşı tarihinin kasıtlı olarak tahrif edilmesini hatırlamak yeterlidir. Varşova kendi topraklarını Kiev rejimine silah pompalamak için bir sıçrama tahtası olarak sunmakta, Ukrayna’ya Polonyalı paralı askerler göndermekte ve Rusya’ya karşı açıkça saldırgan ve düşmanca bir tutum sergilemektedir. Varşova’nın yukarıda bahsi geçen adımları şüphesiz bizim tepkimizi çekecektir ve bu tepkinin gelmesi de uzun sürmeyecektir. Polonyalı yetkililerin sağduyulu davranmalarını beklemiyoruz, ancak tepkimizin yine de onları politikalarının uzun vadeli sonuçları hakkında düşünmeye zorlayacağını varsayıyoruz.” denildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

03.05.2023

Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakan yardımcıları İstanbul’da bir araya gelecek.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya, Ukrayna ve Türkiye heyetlerinin tahıl anlaşmasını görüşmek üzere 5 Mayıs’ta İstanbul’da bir araya geleceğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı toplantının henüz kararlaştırılmadığını dile getirdi. Reuters önceki gün, anlaşmanın tüm taraflarını kapsayan bir tahıl anlaşmasına ilişkin görüşmelerin 3 Mayıs’ta yapılmasının planlandığını bildirmiş, ancak Rusya Dışişleri Bakanlığı bunu da doğrulamamıştı. Hulusi Akar,

“Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakan yardımcılarının 5 Mayıs Cuma günü İstanbul'da tahıl anlaşmasını görüşmek üzere bir araya gelmesi planlanıyor.” dedi

3 Mayıs tarihinde duyurulan bu haberin ardından 5 Mayıs 2023 tarihinde BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna teknik personelinin katılımıyla tahıl anlaşması ile alakalı olarak İstanbul’da ön koordinasyon toplantısı yapıldı. Türkiye Milli Savunma Bakanı gazetecilere yaptığı açıklamada “Önümüzdeki hafta Bakan yardımcılarının katılımıyla İstanbul’da yapılacak toplantı öncesinde BM, Türkiye, Rusya, Ukrayna’dan teknik personelin katılımıyla ön koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Bakan yardımcıları toplantısının gündem maddeleri ve teknik hususlarda mutabık kalındı.”denildi.

Bilgi Notu: Tahıl anlaşması 22 Temmuz 2022 tarihinde Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM tarafından kabul edilmiştir. Anlaşma, Karadeniz’deki Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının yanı sıra Rus tarım ürünlerinin ihracatı üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasını öngörmektedir. Mart 2023’te Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov anlaşmanın 120 gün daha uzatıldığını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise 60 gün uzatıldığı konusunda ısrar etti. Nisan ayında BM tahıl anlaşmasının uzatılması için Rusya, Ukrayna ve Türkiye’ye yol haritaları gönderdi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

03.05.2023

Türkiye Büyükelçiliğini geçici olarak Hartum’dan Port Sudan’a taşıdı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sudan’da devam eden çatışmalar nedeniyle Türk yetkililerin Sudanlı temsilcilerin büyükelçiliği Hartum’dan Port Sudan’a taşıma teklifini kabul ettiğini söyledi. “Sudan tarafı bize büyükelçiliğimizi Hartum’dan Port Sudan’a taşımayı teklif etti, bize orada bir yer tahsis edecekler. Büyükelçiliğimizin bulunduğu bölgede şiddetli çatışmalar ve sokak savaşları yaşanıyor. Biz de diplomatik misyonumuzu geçici olarak Port Sudan’a taşımaya karar verdik” dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

03.05.2023

Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran Dışişleri Bakanları arasındaki yapılması planlanan toplantı hakkında bilgi verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Çarşamba günü yaptığı açıklamada Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakanlarının 10 Mayıs’ta Moskova’da bir araya geleceğini dile getirdi. Bakan, NTV canlı yayınında “Ruslardan tarih önerileri geldi. Toplantı 10 Mayıs’ta Moskova’da yapılacak, öyle görünüyor” dedi. Bakan, toplantıda İran’ı kimin temsil edeceğinin henüz bilinmediğini, zira İran Cumhurbaşkanı ve heyetinin o tarihlerde bir Afrika turu planladığını söyledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

03.05.2023

Kremlin: Kiev rejimi bu gece Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın Kremlin’deki konutuna yönelik bir insansız hava aracı saldırısı girişiminde bulundu.

Kremlin’den, Ukrayna’nın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kremlin Sarayı’ndaki konutuna gece insansız hava araçlarıyla saldırı girişiminde bulunduğunu dair bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “İki insansız hava aracı Kremlin’i hedef almıştır. Askerî ve özel servislerin radar kontrol sistemlerini kullanarak zamanında gerçekleştirdikleri eylemler sonucunda insansız hava araçları çalışamaz hale getirilmiştir. Düşmeleri ve parçalarının Kremlin topraklarına saçılması sonucunda herhangi bir can kaybı ya da maddi hasar meydana gelmemiştir. Bu eylemi, Zafer Günü ve 9 Mayıs’ta yabancı konukların da katılması beklenen geçit töreni arifesinde Putin’in hayatına yönelik planlı bir terör eylemi ve girişimi olarak değerlendiriyoruz. Devlet başkanı bu terör saldırısında yaralanmamıştır. Çalışma programında herhangi bir değişiklik olmamıştır ve her zamanki gibi çalışmaya devam etmektedir. Rus tarafı uygun gördüğü yer ve zamanda misilleme yapma hakkını saklı tutmaktadır.” denildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Bu açıklamanın ardından Vladimir Zelenskiy, Kremlin’e yönelik insansız hava aracı saldırısı girişiminde Ukrayna’nın sorumluluğunu kabul etmedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise 4 Mayıs tarihinde Ukrayna’nın eylemlerinden öncelikle ABD, İngiltere ve NATO’nun sorumlu olduğunu dile getirdi. Zaharova Telegram hesabında şunları yazdı: “Kiev rejimi, Washington, Londra ve genel olarak NATO’daki yaratıcıları ve işleyicileri yaptığı her şeyden birinci derecede sorumludur.” Zaharova’ya göre, “Kuzey Atlantik İttifakı ve üye devletleri Ukrayna’daki meşru otoriteleri yok etti, maceracıları ve haydutları ülkenin başına getirdi, onlara para ve silah sağladı, mutlak bir müsamaha ve cezasızlık duygusu aşıladı ve siyasi örtü ve askeri refakat sağladı.”

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.(4 Mayıs 2023)

Kremlin’in saldırıyla ilgili resmî açıklamasından kısa bir süre önce Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin Moskova’da insansız hava araçlarının uçurulmasına yasak getirdi. Sadece “kamu yetkililerinin kararlarıyla kullanılan” araçlar için bir istisna yapıldı.

Milletvekili Aleksandr Hinstein insansız hava araçlarına yasal düzenleme getirilmesini dair Duma’ya bir öneri de bulundu. Bir başka milletvekili Aleksey Juravlev ise “Kremlin’de ve başka yerlerde insansız hava aracı önleme kartallarından oluşan bir filo kurulmasını” teklif etti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız. (4 Mayıs 2023)

 

04.05.2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından Kremlin saldırısı hakkında yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada öncelikle insansız hava araçları kullanılarak 3 Mayıs gecesi Moskova Kremlin’e karşı gerçekleştirilen terör saldırısı girişiminin şiddetle kınandığı belirtildi. Açıklamanın devamında terör saldırısının başlıca sorumlusunun Kiev rejimi ile Batılı destekçileri olduğu ve bu terör saldırısının cevapsız kalmayacağı vurgulanarak şu sözler dile getirildi:

“Bu saldırıların arkasında, sivil altyapı ve sivillere yönelik terörist yöntemleri uzun süredir ve kasıtlı olarak destekleyen ve kullanan Kiev rejiminin olduğuna şüphe yoktur. Kırım köprüsünün 8 Ekim 2022’de bombalanması, Bryansk, Belgorod ve Rostov bölgelerindeki askerî olmayan hedeflere yönelik saldırılar, çok sayıda sabotaj saldırısı. Şimdi de Moskova. Ukrayna silahlı kuvvetlerinin terörist ve sabotaj faaliyetleri daha önce görülmemiş bir ölçekte ivme kazanıyor. Moskova Kremlin’inin Rusya Devlet Başkanı’nın ikametgâhı olması bu suçun vahametini daha da arttırmaktadır ve neo-Nazi Ukraynalı yetkililerin eylemlerindeki özel alaycılık, Rusya Devlet Başkanı’na yönelik suikast girişiminin, Ukrayna da dâhil olmak üzere Nazizm ve faşizme karşı mücadelede kan döken Büyük Vatanseverlik Savaşı gazilerinin katılacağı Zafer Günü ve 9 Mayıs Geçit Töreni arifesinde gerçekleşmesi gerçeğinde yatmaktadır. Bu tür suçlar cevapsız kalmamalıdır. Bildiğiniz üzere Rusya Soruşturma Komitesi, yetkililerin karar alma süreçlerini etkilemek amacıyla halkı sindirmeye, hasara ve can kaybına yol açmaya yönelik eylemlerle ilgili olarak bir ceza davası açmıştır. Tüm sorumluların bulunacağından eminiz. Onları ağır ve kaçınılmaz bir ceza beklemektedir. Kiev rejiminin suç teşkil eden eylemleri, Kiev’in barış ve ihtilafın siyasi ve diplomatik yollardan çözülmesi konusundaki isteksizliğini bir kez daha teyit etmektedir. Özel askeri operasyonumuzun tüm amaç ve hedeflerine ulaşma ihtiyacı açıktır. Ukrayna topraklarından kaynaklanan hiçbir güvenlik tehdidi ya da terör eylemi olmamalıdır. Kiev rejiminin, kendisine silah ve istihbarat sağlayan, savaşçılarını eğiten ve onları hedeflere yönlendiren Batılı ülkeler tarafından desteklendiği uzun zamandır uluslararası toplum için açık bir sırdır. “Kolektif Batı”nın sessizliği, Kiev’deki neo-Nazi ve aşırılık yanlısı rejimin terörist yöntemlerine müsamaha gösterdiğini kanıtlamaktadır. Uluslararası hukuk temelinde çifte standart uygulamadan çalışan uluslararası toplum ve uluslararası örgütlerin Kiev rejiminin yeni suç macerasını kınaması gerektiğine inanıyoruz. Kiev’in terörle mücadele, uluslararası insancıl hukuk ve insan haklarının korunması alanlarındaki taahhütlerini yerine getirmesi sağlanmalıdır. Rus tarafının bariz terör eylemi girişimlerine karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu yineliyoruz. Rusya, Kiev’in ülkemiz yönetimine yönelik oluşturduğu tehdide ilişkin değerlendirmeler doğrultusunda karşılık verecektir.”

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 10.05.2023 15:43:49 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM