09.09.2023-15.09.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

11.09.2023

Ermeni-Amerikan tatbikatı "Eagle-Partner 2023" başladı

Ermeni-Amerikan tatbikatı "Eagle-Partner 2023" iki ülkenin müşterek açılış töreni ile başlamıştır. Ermeni basınına yansıyan habere göre askeri tatbikatlarda barışı koruma görevlerinin yerine getirilerek çatışan taraflar arasında istikrarın sağlanmasına yönelik eylemler gerçekleştirileceği belirtmiştir. 

Tatbikatın amacının, barışı koruma operasyonları çerçevesinde uluslararası barışı koruma misyonlarına katılan birimlerin birlikte çalışabilirlik düzeyini artırmak, yönetim ve taktik iletişimde en iyi uygulamaları paylaşmak ve ayrıca Ermeni birliklerinin hazırlıklılığını artırmak olduğu ifade edilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için bk.

11.09.2023

Nikol Paşinyan, Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki durumun gergin olduğunu belirtti

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Azerbaycan'ın Ermenistan-Azerbaycan sınırında ve Dağlık Karabağ çevresinde belirli bir askeri yoğunluk oluşturduğunu iddia ederek bu nedenle bölgede durumun gergin olduğunu belirtmiştir. 

Ayrıntılı bilgi için bk.

11.09.2023

Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ'ın sözde yeni seçilen cumhurbaşkanı hakkında açıklamada bulundu

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Dağlık Karabağ’ın sözde seçimleri hakkında açıklamalarda bulunarak, "Arayik Harutyunyan'ın istifasından üzüntü duyuyorum. Bölge genelinde aramızda çok güzel bir çalışma ortamı ve karşılıklı anlayış oluştuğunu söyleyebilirim. Bu istifadan dolayı duyduğum üzüntüyü ifade edebilirim. Dağlık Karabağ'ın yeni seçilen lideri Samvel Şahramanyan'a gelince, bence durum öyle ki, tebrik edilecek pek bir şey yok. Ona çok ağır bir sorumluluk yükleniyor.” demiştir.

Ayrıntılı bilgi için bk.

13.09.2023

Paşinyan: “Ermenistan topraklarından geçecek bir koridor kırmızı çizgidir” 

Paşinyan, Ermenistan’ın bölgesel iletişimin açılmasına hazır ve ilgili olduğunu fakat Ermenistan Cumhuriyeti'nin egemenliğini ve yargı yetkisini sorgulayan herhangi bir isteğin, Ermeni hükümeti için kırmızı çizgi olduğunu ifade etmiştir. Paşinyan, Ermenistan'ın Horadis-Meğri-Ordubad-Yeraskh demiryolunun yeniden açılmasına karşı olmadığını, aksine ülke için çok önemli bir proje olduğunu düşünerek bundan yana olduğunu belirtmiş, bölgede açılacak ulaşım yollarına karşı olmadıklarını sözlerine eklemiştir. Ayrıca Azerbaycan ile Türkiye arasında Ermenistan üzerinden, Nahçıvan ile Azerbaycan'ın batı bölgeleri arasında da Ermenistan üzerinden iletişim sağlanmasından yana olduklarını söylemiştir. Ermenistan’ın egemenliğini veya yargı yetkisini herhangi bir şekilde sorgulayan herhangi bir açıklama ise kabul edilemez olarak değerlendirmiştir.

Ayrıntılı bilgi için bk.

13.09.2023

Ermenistan Rusya’ya olan bağlılığını değiştiriyor mu?

Geçen hafta Rusya tarafından eleştirilen Ermenistan’ın Roma Statüsü’nün onay sürecini başlatması ile ilgili bu hafta Paşiyan tarafından yapılan açıklamada Roma Statüsünün onaylanacağı açıklaması yapıldı. Paşinyan bunun Ermenistan-Rusya ilişkileriyle hiçbir ilgisi olmadığını, Ermenistan'ın güvenlik meseleleriyle ilgisi olduğunu belirtmiştir. 

Bununla birlikte Ermeni basınındaki habere göre Paşinyan artık Ermenistan’ı koruması için Rusya’ya güvenemeyeceklerini belirtmiştir. Kremlin'in nüfuzunu kaybettiği, Moskova’nın bölgede artık süper güç statüsünde olmadığını söylemiştir. Azerbaycan ile olan savaş ve beraberindeki süreçte Rusya'nın artık tamamen Ukrayna ile savaşa dahil olması nedeniyle Erivan'da, Rus ordusunun Kafkasya'da barışı korumaya hazır olup olmadığı veya bunu koruyup koruyamayacağı konusunda korkuların arttığını söylemiştir. Bunun önemli bir kaygı olduğunu belirten Paşinyan, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ konusunda Azerbaycan'la yeniden savaşmaya başlaması tehlikesi mevcut demiştir.

Ermenistan’ın stratejisinin başkalarına bağımlılığı mümkün olduğunca azaltmaya çalışmak olması gerektiğini belirterek, bağımsız bir ülkeye, egemen bir ülkeye sahip olmak istediklerini bunun için Batı ile Doğu, Kuzey ile Güney arasındaki çatışmaların merkezinde olmaktan kaçınmanın yollarını bulmaları gerektiğini ifade etmiştir. Komşularla sorun yaşadıkları ve başkalarının ülkelerini korumaları için davet etmek zorunda kaldıkları modeli çok savunmasız bir model olarak değerlendirdi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 19.09.2023 15:53:30 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM