27.05.2023 - 02.06.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Elif UZUNAĞAÇ

30.05.2023

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu Astana’da Toplandı

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu Kazakistan’ın ev sahipliğinde ilk toplantısını gerçekleştirdi. 29 Mayıs 2023 tarihinde Uluslararası Türk Akademisi’nin himayesinde Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleşen toplantıya, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan’dan uzmanlar katıldı.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Sekretaryası, Türk Dil Kurumu ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nun destekleriyle Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nun katkılarıyla gerçekleşen toplantının açılış oturumunda Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, Türk Cumhuriyetlerinin latin alfabesi temelindeki ortak alfabeye geçiş konusunun ilk defa yaklaşık bundan 100 sene önce Bakü Türkoloji Kongresi’nde dile getirildiğini söyledi.

Ortak alfabe konusunda anlaşmanın Türk Devletleri Teşkilatı’na üye Devlet Başkanlarının talimatı olduğunu hatırlatan Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kanat Tumış, bu çalışmanın Türk halklarının dil bakımından yakınlığının iş birliğini pekiştirmek için de çok önemli olduğunu belirtti.

Toplantının birinci oturumunda, devlet dil politikaları ve kardeş ülkeler arasında ortak alfabe birliğinin sağlanması konuları ele alındı. İkinci oturumda, Ortak Türk Alfabe Komisyonu’nun çalışma ve görev esasları konuşuldu. Üçüncü oturumunda ise ortak alfabenin geliştirilmesi için yol haritası çizildi. Son oturumda toplantının sonuç bildirgesi kabul edildi ve komisyonun bir sonraki dönem başkanlığı Azerbaycan’a verildi. Ardından gelecek toplantının 2024 yılında Bakü’de yapılması kararlaştırıldı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

02.06.2023

Ahmet Yesevi Üniversitesinde “Uluslararası Dede Korkut Sempozyumu” Düzenlenecek

Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkoloji Araştırma Enstitüsü, Bayburt Üniversitesi, Kızılorda Korkut Ata Üniversitesi, Berdak Karakalpak Devlet Üniversitesi ve Bayburt Belediyesi işbirliği ile 12-14 Ekim 2023 tarihinde Türkistan’da “Uluslararası Dede Korkut Sempozyumu” düzenlenecektir. Sempozyum yüz yüze ve çevrim içi formatta gerçekleşecektir.

Sempozyumun ana teması “Dede Korkut: Mit ve Tarihî Gerçeklik” olarak belirlenmiştir.. Sempozyuma Kazakistan Türkçesi ve Türkçe başta olmak üzere diğer Türk lehçeleri ile İngilizce ve Rusça yazılmış bildiriler kabul edilecektir.

Başvurular https://forms.gle/CMqpmptVoyjpJaNp8 adresi üzerinden yapılacaktır.

Önemli Tarihler

Özetler için son gönderim tarihi: 15 Temmuz 2023

Kabul edilen bildirilerin duyurulacağı tarih: 30 Temmuz 2023

Kabul edilen bildiri tam metni son gönderim tarihi: 15 Eylül 2023

Sempozyum Tarihi: 12-14 Ekim 2023

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 05.06.2023 23:27:09 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM