12.08.2023 - 18.08.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

12.08.2023

Karadağ'ın "RTCG" kanalı: Bölgelerin mayınlardan temizlenmesi, halkın Karabağ'a dönmesi için önemli bir koşuldur.

Karadağ'ın "RTCG" radyo-televizyon kanalı, Karabağ'daki mayın sorunu ve burada yürütülen restorasyon ve imar çalışmaları hakkında bir haber yayınladı ve şu konulara dikkat çekti.

Ağdam'ın savaştan önce 40.000 nüfusa sahip olduğu kaydediliyor. Bugün, şehir neredeyse ıssız. Yabancılar özel izinle bölgeye giriş yapabilmektedir.

Savaş sırasında Karabağ halkının evlerini terk etmek zorunda kaldığı vurgulanıyor. Şu anda Azerbaycan Hükümeti, işgalden kurtarılan topraklarda yeniden yerleşimi sağlamak için tüm güçlerini seferber etti. İnsanların memleketlerine dönebilmeleri için bölgelerin tamamen mayınlardan arındırılmış olması önemli bir koşuldur.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

14.08.2023

Rodney Dixon: Duygusal Ocampo'nun 'soykırım' raporu temelde kusurlu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) eski savcısı Luis Moreno Ocampo, 7 Ağustos 2023 tarihli mütalaasında ("Moreno Ocampo görüşü") Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde "soykırım" yapıldığını iddia etti. Bu oldukça ciddi bir suçlama. Özellikle bugün ve mevcut durumda, potansiyel olarak çok kötü sonuçlara yol açabilecek bir suçlama. Bu bağlamda Azerbaycan tarafı, bağımsız bir uzman olarak benden Moreno Ocampo'nun görüşünün hukuki değerlendirmesini yapmamı istedi. Konuyla ilgili tam değerlendirmem yakında yayınlanacak. Ancak uluslararası hukukta sağlam bir dayanağı olmayan bu tür provokatif iddiaların Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden barış müzakerelerini engellemesine ve bölgede gerilimi alevlendirmesine izin verilmemesi önemlidir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

15.08.2023

"The National Interest " gazetesinde "Ermenistan Güney Kafkasya'da barışı bozmak mı istiyor?" başlıklı bir makale yayınladı.

Ermenistan diplomatik oyunlar ve kampanyalar yürütmek yerine Azerbaycan ile barış görüşmelerine ve ilişkilerin normalleştirilmesine odaklanmalıdır. Ermenistan, otuz yıldan fazla bir süredir Azerbaycan'ın uluslararası kabul görmüş topraklarının yüzde 20'sini işgal etmişti. Orada yaşayan yaklaşık bir milyon Azerbaycanlı kendi memleketlerini terk etmeye ve kendi ülkelerinde yerinden edilmiş kişiler olarak yaşamaya zorlandı. İşgal sırasında daha önce görülmemiş bir şekilde kamusal, kişisel, kültürel ve dini mirasın yok edildiği alanlar, 44 günlük savaşın ardından 2020 yılında özgürleştirildi. Bir zamanlar bölgenin en büyük şehri olan Ağdam, artık "Kafkasya'nın Hiroşima'sı" olarak anılacak şekilde yeryüzünden silinmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

17.08.2023

Ermenilerin 'insani kriz' senaryosu New York'ta başarısız oldu.

Ermenistan ve patronları, BM Güvenlik Konseyi'nde (SC) tartışmalar yaratarak bir "insani kriz" kampanyası başlattı. Ermenistan'ın Laçin yönüne yaptığı "yardım konvoyu" gösterisi, BM Güvenlik Konseyi için hazırlanan bir senaryonun başlangıcı oldu. Elbette bu senaryoda Ermenistan'ın ana destekçisi Fransa oldu. Ermenistan sahte "insani kriz" tartışmasını Güvenlik Konseyi'ne taşıyabilse de sonuç alamadı. Birincisi, bölgedeki insani krizle ilgili söylenenlerin hiçbir siyasi veya gerçek gerekçesi yok. Azerbaycan, Karabağ'daki Ermeni asıllı vatandaşlara insani yardım sağlamayı teklif ediyor. İkinci nokta ise resmi Bakü'nün Ağdam-Hankendi yolunun insani yardım malzemelerinin taşınmasına açık olduğunu belirtmesidir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

18.08.2023

Hazar bölgesindeki iş birliği konuları Moskova'da ele alındı.

18 Ağustos Uluslararası Hazar Günü münasebetiyle Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan Büyükelçisi Polad Bülbüloğlu, İran Büyükelçisi Kazım Celali, Kazakistan Büyükelçisi Dauren Abayev ve Türkmenistan Büyükelçisi Batir Niyazliyev ile bir araya geldi. Görüşmede, Hazar bölgesinde çok çeşitli çok yönlü işbirliği konularında fikir alışverişinde bulunuldu, Hazar'a kıyısı olan devletler arasındaki işbirliğini daha da genişletmek için atılacak adımlar ve yaklaşan dışişleri bakanları toplantısının hazırlıkları ele alındı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 20.08.2023 23:19:57 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM