07.10.2023-13.10.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İNALCIK

08.10.2023

Aliyev, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda Tiflis’teki toplantıyı kabul etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda Tiflis’te bir toplantı yapılabileceğini söyledi. Gürcistan Başbakanı Iraklı Garibaşvili ile düzenlediği ortak basın toplantısında Aliyev, “Eğer böyle bir anlaşma olursa, ilgili yapılarımızın temsilcileri (Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin normalleştirilmesi konusunda) ikili ya da üçlü bir toplantı için Gürcistan’a gelebilir” dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

09.10.2023

Moskova, Erivan ve Bakü arasında barış anlaşması için fikirlerini paylaşıyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Moskova’nın Ermenistan ve Azerbaycan arasında yapılacak bir barış anlaşmasının Karabağ’daki Ermeni nüfusun haklarını ve güvenliğini güvenilir bir şekilde sağlaması gerektiğine inandığını, Rusya Federasyonu’nun bu yönde fikirler sunduğunu söyledi: “Rusya Federasyonu, Ermenistan ve Azerbaycan arasında gerçekten sürdürülebilir, dengeli, uzun vadeli barışçıl bir çözümü garanti eden bir belge olması için bu anlaşmanın karşılıklı olarak kabul edilebilir bir temelde hazırlanmasında Azerbaycan ve Ermenistan'a yardımcı olmaya hazırdır.”

RBC’ye konuşan diplomat, “Karabağ’daki Ermeni nüfusun haklarının ve güvenliğinin sağlanması konusunun barış anlaşmasında açıkça yer alması gerektiğinden yola çıktık ve taraflara bu konuda bazı fikirler sunduk” dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

10.10.2023

Akkuyu NGS 4. Ünite'de lokalizasyon cihazı (erime tuzağı) başarıyla kuruldu.

Akkuyu Nükleer Proje Şirketi'nin basın servisinden yapılan açıklamada, Rosatom tarafından Türkiye’de inşa edilen Akkuyu NGS'nin 4. Ünitesinde kilit güvenlik sistemlerinden biri olan “erime tuzağının” başarıyla kurulduğu belirtildi. Bunun, güç ünitesindeki inşaat çalışmalarının önemli bir aşaması olduğu ve bundan sonra reaktör şaftının daha fazla inşasının mümkün olacağı belirtiliyor.

Regnum haber ajansının bildirdiğine göre Akkuyu NGS, Türkiye'nin Mersin iline bağlı Gülnara kasabası yakınlarında Rus tasarımı ve Rus müteahhitlerin katılımıyla inşa ediliyor. Nisan ayında Rusya ve Türkiye Devlet Başkanları Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan video bağlantısı aracılığıyla NGS’ye nükleer yakıt teslim törenine katıldılar.

Rusya'nın katılımıyla Türkiye’de inşa edilmekte olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk ünitesinin 2024 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı daha önce yaptığı açıklamada Akkuyu’nun faaliyete geçmesinin Türkiye’ye kesintisiz elektrik tedariki açısından büyük önem taşıdığını ifade etmişti. Ayrıca Akkuyu NGS’nin tüm ünitelerinin 2028 yılına kadar faaliyete geçeceğini ve bu sayede gaz ithalatında büyük tasarruf sağlayacaklarını söyledi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

10.10.2023

Putin ve Erdoğan Orta Doğu'daki durumu telefonda görüştü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye lideri Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda Filistin-İsrail çatışma bölgesinde tırmanan durumu görüştü. Kremlin basın servisinin 10 Ekim'de bildirdiğine göre taraflar şiddetin tırmanmasından ve halk arasında artan can kayıplarından duydukları derin endişeyi dile getirdi. “Her iki tarafın da derhal ateşkes ilan etmesi ve müzakere sürecinin yeniden başlatılması ihtiyacı vurgulanmıştır. Karşılıklı olarak buna aktif bir şekilde katkıda bulunmaya hazır olunduğu ifade edildi” denildi.

Rusya ve Türkiye Devlet Başkanları, Orta Doğu sorununun uzun vadeli barışçıl çözümünün ancak 1967 sınırları dâhilinde bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını öngören ve BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan "iki devletli" formül temelinde mümkün olabileceğini vurguladılar. Putin ve Erdoğan ayrıca çeşitli alanlardaki Rus-Türk işbirliğine de değindiler. Kremlin, iki lider arasındaki temasların devam edeceğini belirtti.

Ayrıntılı bilgi için bk.

12.10.2023

G7 maliye bakanları Rusya’yı tahıl anlaşmasını sürdürmeye çağırıyor.

G7 ülkelerinin maliye bakanlıkları ve merkez bankaları başkanları yaptıkları ortak açıklamada Rusya’ya tahıl anlaşmasına devam etmesi çağrısında bulundu. “Rusya’ya çağrıda bulunuyoruz. Dünya pazarına arzı arttırmak ve gıda fiyatlarındaki oynaklığı azaltmak için Karadeniz tahıl girişimini derhal yeniden tesis etmeye çağırıyoruz” denildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Pazartesi günü yaptığı açıklamada tahıl anlaşmasının feshedilmesinin gelişmekte olan ülkelerin gıda güvenliği üzerinde hiçbir etkisi olmadığını söyledi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

12.10.2023

Putin Kırgızistan’da Aliyev ile görüştü.

RIA Novosti’nin haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Cuma günü BDT zirvesinin yapılacağı Kırgızistan’da bir araya geldi.

Rus liderin yardımcısı Yuri Uşakov önceki gün yaptığı açıklamada tarafların Dağlık Karabağ ve buradaki Rus barış gücü askerlerinin durumunun yanı sıra Karabağ Ermenilerinin yaşadıkları yerlere geri dönmeleri konusunu ele almayı planladıklarını söyledi.

Uşakov’a göre Putin, zirveye gelmesi halinde Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile kesinlikle görüşecek.

Ayrıntılı bilgi için bk.

12.10.2023

Azerbaycan, Ermenistan’ın Karabağ’da etnik temizlik yaptığı suçlamalarını reddetti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Elnur Mammadov Perşembe günü yaptığı açıklamada, Azerbaycan’ın Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da “etnik temizlik” yaptığı suçlamalarını BM Uluslararası Adalet Divanı’nda reddettiğini ve Karabağ Ermenilerinin evlerine dönmeleri için güvenli koşullar yaratma sözü verdiğini söyledi.

Perşembe günü Lahey’deki BM Uluslararası Adalet Divanı, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’daki durumla ilgili olarak Irk Ayrımcılığı Sözleşmesi uyarınca Azerbaycan’a karşı açtığı davayı görüşüyor. Ermeni delegasyonu temsilcisi Yegişe Kirakosyan mahkemeden, etnik Ermenilerin bölgeden daha fazla zorla göç ettirilmesini önlemek için Bakü’ye karşı geçici tedbirler alınmasını istedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

 

13.10.2023

Türkiye Savunma Bakanlığı tahıl anlaşmasını yeniden canlandırmak istediğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye’nin tahıl anlaşmasını yeniden canlandırmak için ısrarlı çabalarını sürdürdüğünü söyledi. Güler’in basın servisi tarafından aktarılan açıklamasında “Karadeniz tahıl girişimi, devam etmesi yönündeki aktif çabalarımıza rağmen sonlandırıldı, ancak özellikle Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip Erdoğan) nezdinde yeniden canlandırılması yönündeki ısrarlı çabalarımız devam ediyor” denildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

13.10.2023

Putin: Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan arasında görüşmeler düzenlemeye hazır.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından BDT Liderler Konseyi toplantısında Rusya’nın Azerbaycan ve Ermenistan arasında bir barış anlaşması imzalanmasına yardımcı olmaya hazır olduğunu ve müzakerelere Moskova'nın ev sahipliği yapabileceğini açıkladı. Bakü ve Erivan arasında uzun süredir devam eden bu çatışmaya nihayet son verecek bir barış anlaşmasının hazırlanmasının gündemde olduğunu kaydetti. “Rus tarafı, ortaklarımıza bu konuda mümkün olan her türlü yardımı sağlamaya kesinlikle hazırdır.” diyen Rus lider, Rusya’nın gerekirse herhangi bir formatta müzakerelerin Moskova’da düzenlenmesini de kabul ettiğini sözlerine ekledi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

13.10.2023

Putin: Barış gücü askerleri Karabağ'daki yükümlülüklerini iyi niyetle yerine getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus barış gücü askerlerinin Karabağ’daki yükümlülüklerini sadakatle yerine getirdiğini söyledi: “Tüm bu süre boyunca, iki başkent Bakü ve Erivan arasındaki ilişkileri normalleştirmeyi amaçlayan üçlü formatta - Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan - özenli bir çalışma yürütüldü. Rus barış güçleri de sahip oldukları yetkiler çerçevesinde Karabağ’daki görevlerini bilinçli bir şekilde yerine getirdiler.”

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 17.10.2023 12:32:45 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM