24.06.2023 - 30.06.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

26 Haziran 2023

Ermenistan Ulusal Meclis Başkanı Alen Simonyan’ın açıklamaları

Ulusal Meclis Başkanı Alen Simonyan Washington'da Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov arasında yapılacak müzakerelerde ilerleme olmasını beklediğini ifade etti. Müzakerelerin yoğun ilerlediğini ve öneri ve tartışmaların da bir sonuç verdiğini sözlerine ekledi.

Bununla birlikte Simonyan’ın Dağlık Karabağ’daki Ermenilerin güvenliği ile ilgili ifadelerinde bu konunun önemine vurgu yapmış ve bu konu halledilmeden sorun çözülemez demiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

26 Haziran 2023

Wagner İsyanına Ermenistan Yorumu

Rusya’da yaşanan Wagner İsyanı hakkında konuşan Ermenistan Ulusal Meclis Başkanı Alen Simonyan, bu olayın bölgeyi etkilemesinin doğal olduğunu, Rusya ile farklı şekillerde ve anlaşmalarla bağlantılı olduklarını fakat tüm bunlara rağmen yaşanan olayın Rusya’nın bir iç meselesi olduğunu vurgulamıştır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

26 Haziran 2023

Ermenistan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan; Margara Kontrol Noktası Çalışmaları Sürüyor

Ermenistan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan, Ermenistan-Türkiye sınırının 3. ülke vatandaşları ve diplomatik pasaport sahiplerine açılması amacıyla gerçekleştirdikleri Margara altyapısını düzenleme çalışmalarının devam ettiğini belirtmiştir. İki ülke arasında turizm sezonunda açılması planlanan kontrol noktası için anlaşmanın bu yaz uygulanacağını umduğunu belirtmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

28 Haziran 2023

Paşinyan ve Erdoğan İkili İlişkilerin Normalleşme Sürecini Görüştü

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kurban bayramı vesilesi ile aramıştır. Konuşmada iki ülke ilişkilerinin düzenlenmesi süreci ve 3. ülke vatandaşları ile diplomatik pasaport sahiplerine sınırın açılması konuları görüşülmüştür.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

29 Haziran 2023

Paşinyan’dan Dağlık Karabağ ve Laçin Koridoru Hakkında Açıklama

Paşinyan 28 Haziran'da Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Dağlık Karabağ mevzilerine ateş açtığını iddia etmiş ve bunun sonucunda 4 askerin hayatını kaybettiğini ifade etmiştir. Buna dayanarak Bakü-Hankendi diyaloğu yoluyla ve tarafsız uluslararası katılım ile biran önce sorunun çözülmesi gerektiğini vurgulamış, yine Laçin Koridorunun kapatılmasının 9 Kasım 2020 tarihli bildiriye aykırı olduğunu iddia etmiştir. Azerbaycan tarafına tepkisel sözlerle yaklaşan Paşinyan’ın sözlerini “bölgemizde barıştan başka çare yoktur” diyerek tamamladığı görülmektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

29 Haziran 2023

Blinken-Mirzoyan-Bayramov Görüşmesi

Washington'da Blinken-Mirzoyan-Bayramov arasında Ermenistan-Azerbaycan arası ilişkilerin düzenlenmesi ve sorunların çözümüne yönelik görüşme gerçekleştirilmiştir.

Mirzoyan ve Bayramov’un, barış antlaşması taslağının birkaç maddesi hakkında anlaşmaya vardığı bildirilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

27 Haziran 2023

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan Washington'da Gerçekleşen Görüşme Hakkında Açıklamalar

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, 27 Haziran'da Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Washington'da bir araya geldiklerini duyurdu. Görüşmede bölgesel güvenlik ve istikrara ilişkin konular ele alındığı, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi sürecine değinildiği bildirildi. Alma-Ata Deklarasyonu ve 1975'e dayalı olarak Ermenistan ile Azerbaycan arasında sınır sınırlandırma sürecinin sağlanması, Dağlık Karabağ halkının hak ve güvenliği ve Laçin Koridoru Ararat Mirzoyan tarafından dile getirilen konular arasındadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 03.07.2023 12:30:34 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM