29.04.2023 - 05.05.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Hümeyra BOSTAN BERBER

Rusya-Ukrayna Savaşının Ortasında Türkiye'nin Karadeniz Stratejisi

Oxford Üniversitesi Küresel ve Bölgesel Çalışmalar Okulu’ndan Dimitar Bechev 28 Şubat 2023 tarihli yazısında Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna Savaşı’ndan sonra Karadeniz stratejisinin nasıl değiştiği ve şekillendiğini değerlendiriyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi üzerine Ankara, Karadeniz bölgesini artık daha az istikrarlı ve öngörülebilir bir ortam olarak algılıyor. Her ne kadar Türkiye, Rusya'nın eylemlerini kınayan BM kararlarında Batı ile birlikte oy kullanıp Ukrayna'ya silah sağladıysa da Moskova'ya karşı Batı'nın yaptırımlarına katılmaktan kaçındı. Bechev’in değerlendirmesine göre hassas bir denge oyunu oynamaya çalışan Ankara, Rusya ve Batı'ya eşit mesafede durarak stratejik özerkliğini korumaya çalışırken, Rusya'nın mevcut zayıflığından faydalanarak Karadeniz bölgesinde ve ötesinde nüfuzunu arttırmaya çalışıyor.

Kapsamlı analizin tamamı için bkz.

Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 10.05.2023 15:41:16 tarihinde güncellenmiştir.